Steeds meer ondernemers hebben boontje voor koffie: aantal koffiebars in 10 jaar tijd verdubbeld

Verkiest de West-Vlaming vandaag een ‘flat white’ of ‘espresso macchiato’ boven een pintje? Het zou wel eens kunnen: terwijl het aantal cafés al jaren fors daalt, telt onze provincie ondertussen dubbel zoveel koffiebars als tien jaar geleden. “Mensen komen tegenwoordig liever overdag dan ’s avonds buiten.”

West-Vlaanderen telt tegenwoordig bijna 6.000 horecazaken. Dat zijn er ruim 500 minder dan tien jaar geleden. Vooral de cafésector kreeg de voorbije jaren rake klappen: het aantal drankgelegenheden evolueerde van 1.940 in 2014 naar 1.359 vorig jaar, dat is een daling van liefst 30 procent.

Maar terwijl steeds meer cafés de deuren sluiten, schieten koffie- en dessertbars als paddenstoelen uit de grond. Tien jaar geleden telde onze provincie er nog 117, nu zijn dat er al 227. Bescheiden aantallen, maar wel bijna een verdubbeling. Alleen in Vlaams-Brabant groeit het aantal koffiebars sneller dan bij ons. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. (lees verder onder de grafiek)

Koffie is dus hot, en dat is ook voorzitter Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen niet ontgaan. “We zien al enkele jaren de mentaliteit bij horeca-ondernemers veranderen. Mensen zien het steeds minder zitten om tot ‘s avonds laat en in het weekend te werken. Diezelfde redenering zit achter de opmars van de ontbijt- en lunchzaken.”

Wurgcontracten

Daarnaast is het volgens Van Moorter ook gewoon laagdrempeliger om een koffiebar op te starten. “Heel wat cafés zijn verbonden aan een brouwerij. En ja, dat zijn soms echt wurgcontracten voor uitbaters. Een koffiebar opstarten, zonder extra verplichtingen, is dus ook gewoon gemakkelijker.”

“Veel mensen willen geen zaak meer runnen die tot ’s avonds laat of in het weekend open is”

Met die laatste stelling is Jeroen Vanhove het niet helemaal eens. Na jaren in de horeca gewerkt te hebben, stampte hij twee maanden geleden samen met zijn vrouw en schoonfamilie koffiebar Onjain Kortrijk uit de grond. “Geloof mij, het kan zeker pittig zijn”, zegt Jeroen. “Omdat we kinderen hebben, besloten mijn vrouw en ik dat we nooit een eigen zaak zouden opstarten waarbij we ‘s avonds moeten werken. Maar we moeten natuurlijk wel ‘s ochtends vroeg beginnen aan onze voorbereidingen, en personeel vinden is niet noodzakelijk eenvoudiger omdat we enkel overdag open zijn.”

Jeroen startte dus niet met een koffiebar voor het ‘gemak’, wel uit passie voor het product. “Hypes als een pumpkin spiced latte of een dubai chocolate-geïnspireerd drankje zul je bij ons niet vinden, wel een zeer gevarieerd aanbod aan specialiteitskoffie in zijn puurste vorm. En ondanks het feit dat het leven op elk vlak steeds duurder wordt, merken we dat mensen – jong én oud – daar gerust voor willen betalen.”

Sociale media

Een tendens die socioloog Ignace Glorieux ook al opmerkte. “Je mag de gigantische koffiecultuur niet onderschatten, sterk aangedreven door sociale media waar je overspoeld wordt door foto’s van instagrammable koffietjes. Een simpele filterkoffie volstaat niet meer en gespecialiseerde bars vullen die nood in”, aldus de professor. “Bovendien zijn mensen ‘s avonds veel moeilijker uit huis te krijgen dan vroeger, zowel jong als oud. De publieke ruimte wordt precies een beetje geschuwd, heb ik het gevoel, veel van onze interacties verlopen tegenwoordig dan ook digitaal. Een bezoekje aan een koffiebar overdag is veel vluchtiger en functioneler dan urenlang op café vertoeven, iets waar mensen met hun drukke levens ook gewoon geen tijd meer voor maken.”

“Een bezoekje aan een koffiebar is vluchtiger dan urenlang op café vertoeven”

De koffiebar is er dus om te blijven. Voorzitter Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen ziet het aantal zaken de komende jaren verder stijgen, zeker zaken die naast hun warme drankjes en gebakjes ook een beleving aanbieden. Dat heeft ook Charlotte Verrecas begrepen. Na het overlijden van haar broer stampte zij in Brugge Troostbaar uit de grond. Een koffiebar waar je behalve voor een koffie ook terecht kan voor een luisterend oor, maar ook voor boeken, kaarsen en knuffels.

“Ik koop mijn koffiebonen lokaal en kies steevast voor kwaliteit, en dat is nu eenmaal niet goedkoop. Tegelijk wil ik mijn prijzen laagdrempelig houden, maar op die manier moet je heel veel koffietjes verkopen om een goeie omzet te draaien. De winkel zorgt ervoor dat we financieel gezond kunnen blijven.”

Koffiebars_grafiek

The post Steeds meer ondernemers hebben boontje voor koffie: aantal koffiebars in 10 jaar tijd verdubbeld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Advocaat Omar Souidi toont meest valse kant in ‘De verraders’: “Tv-maken is een hobby, het staat totaal los van m’n job”

Advocaat Omar Souidi (40) haalt in ‘De verraders’ meteen zijn sluwste kant boven. Strategische plannen smeden, vrienden voor de bus gooien en zelfs boezemmaat Olivier Deschacht ‘misbruiken’ om zijn eigen vel te redden: hij draait er zijn hand niet voor om. Toch benadrukt hij dat tv voor hem pure ontspanning is. “Televisie maken is mijn hobby, en dat staat totaal

Lees meer »

Is dit liefde, of AI? Innige foto van prinses Elisabeth en prins Georg van Liechtenstein circuleert op sociale media

Een foto van kroonprinses Elisabeth (23), die innig poseert met prins Georg van Liechtenstein (26), zorgt voor speculatie op sociale media. Zien we een nieuwe koninklijke liefde, of gaat het om een vervalst beeld dat met artificiële intelligentie werd gemaakt? Het koninklijk paleis bevestigt aan HLN dat het op de hoogte is van de foto, maar de echtheid van het

Lees meer »

Wat verandert er op 1 oktober? Van kernuitstap tot goedkopere energie en meer fietszones

1 oktober 2025 luidt een reeks opvallende veranderingen in ons land. Zo wordt kernreactor Tihange 1 definitief uitgeschakeld na een halve eeuw dienst, terwijl Brugge haar stadscentrum bijna volledig omvormt tot fietszone. De Vlaamse regering lanceert een prijsvergelijker voor dienstenchequebedrijven, en het forfait voor het thuisladen van elektrische bedrijfswagens daalt. Een overzicht van de belangrijkste maatregelen die vanaf deze maand

Lees meer »

Ex-Miss België Emilie Vansteenkiste maakt acteerdebuut en blikt terug op heisa verkiezing: “Zonder kroontje stond ik vandaag niet waar ik nu sta”

Emilie Vansteenkiste (23) zet dit weekend voorzichtig haar eerste stapjes op het podium. Dat met een stuk rond Audrey Hepburn, met wie ze meer gelijkenissen heeft dan gedacht. Maar ze blikt ook eenmalig terug op de heisa rond Miss België. “Een professional die geregeld komt luisteren naar hoe het met je gaat, lijkt me een goed idee.”

Lees meer »

A.S. Adventure opent de deuren van gloednieuwe city store in Brugse binnenstad: “Belangrijk om ook in centra van grote steden aanwezig te zijn”

In de Steenstraat 44 in Brugge werd een nieuwe winkel van de outdoor-keten A.S. Adventure geopend. A.S. Adventure heeft ook al een vestiging in deelgemeente Sint-Kruis. “Hier richten we ons ook op ‘urban adventure’ en verkopen we enkel de premium merken”, zegt CEO Bea De Beuckelaer.
The post A.S. Adventure opent de deuren van gloednieuwe city store in Brugse

Lees meer »

“Zo kan ik het een plek geven”: Elfi’s debuutroman ‘Niets verloren’ verwerkt periode leukemie dochter

Elfi Vandenabeele (43) geeft op 16 oktober, de ‘Dag tegen Kanker’, haar debuutroman ‘Niets verloren’ in eigen beheer uit bij uitgeverij Skribis. Het verhaal is een mix van autobiografie en fictie en komt voort uit het dagboek dat ze bijhield toen haar dochter Mona (15) op zesjarige leeftijd leukemie kreeg. Om de publicatie mogelijk te maken, houdt ze een crowdfunding.<br

Lees meer »