Het voormalige restaurant ‘In de Rustplaats’ aan de Veurnseweg in Brielen wordt vanaf december het Italiaans restaurant ‘Annetta’, naar de naam van de dochter van nieuwe uitbater Bart Dedecker (46). “Aan haar Vlaamse voornaam Annette geven we een Italiaanse touch.”
Bart Dedecker is afkomstig van Geluveld en baatte nog een herenkledingszaak uit in de Menenstraat in Ieper, St.-Barths. Nadien werkte hij in de vastgoedmarketing. “Mijn dochter Annette, die toen 6 jaar was, bracht me naar de manege Jeff’s Valley in Loker. In het clubhuis kon je er een pizza eten. In de zomer van 2022 startte ik er met de Pizza Valley en in het voorjaar van 2023 vertrokken van daaruit ook mijn foodtrucks. Met deze nieuwe start in Ieper krijg ik de kans om mijn liefde voor de Italiaanse keuken verder uit te bouwen.”
‘In de Rustplaats ‘is, net als voor veel Ieperlingen, ook voor Bart geen onbekende plaats. “Het was vroeger best een gezellige plaats om iets te gaan eten, bij Betje zoals iedereen de sympathieke uitbaatster noemde.” Het handelspand heeft een rijke geschiedenis. Vroeger was het een cafeetje, dat bedoeld was als halteplaats voor paard en kar. Eind de jaren 70 werd het door brouwerij Vermeulen verbouwd tot restaurant en vanaf 1985 uitgebaat door Jean-Luc Velghe die op 17 maart 2010 om het leven kwam na een motorongeval. Zijn echtgenote Bet D’hulster startte begin mei 2010 het restaurant weer op, samen met chef Frank Lestaeghe die ‘In de Rustplaats’ in september 2012 overnam. Begin 2023 ging de zaak definitief dicht.
Paradepaardje
Na twee jaar van leegstand komt er nu dus een Italiaans restaurant en verlaat Bart de Pizza Valley in Loker. “Ik zal Heuvelland missen, maar zal er wel nog langsgaan om in de manege paard te rijden, samen met mijn dochter. Of de pizzeria in Loker verdergezet zal worden, is nog onduidelijk. In elk geval zal die niet meer gerund worden door mij. Ook in Ieper zal er pizza kunnen worden afgehaald. Of we zullen leveren? Momenteel is dat niet het plan, maar zeg nooit nooit. Ook de foodtrucks zullen uitrijden vanuit Ieper.”
“De hoofdzaak wordt natuurlijk het Italiaans restaurant. We zullen open zijn van vrijdagmiddag tot maandagavond. Ik zal er in de keuken staan, mijn vriendin Fleur Debrabander zal de gasten bedienen. Onze focus ligt op de pure Italiaanse keuken. Zo wordt het een pasta ragù alla bolognese en geen Belgische spaghetti. Pasta carbonara is een van mijn favoriete pasta’s en moet mijn paradepaardje worden, net zoals de Italianen die bereiden. Naast pizza en pasta zal je er onder andere kunnen genieten van bijvoorbeeld ossobuco en vitello tonnato. Allemaal typisch Italiaanse klassiekers dus. Prosecco en de Aperol Spritz staan al zeker op de drankkaart, net als een mooie selectie Italiaanse wijnen. Italiaanse planken met onder meer pancetta, Napolitaanse salami, prosciutto behoren tot het aanbod antipasti.”
Inspiratie
Sinds april worden verfraaiingswerken uitgevoerd. “De authenticiteit van de zaak hebben we zoveel mogelijk bewaard. Aan de buitenkant bijvoorbeeld gaan we niets veranderen.”
Annetta wordt een Italiaanse trattoria, een eetgelegenheid waar gemoedelijkheid centraal staat. Afgelopen zomer nog trok Bart samen met zijn vriendin en dochter naar Napels. “Ik ging er langs bij een Italiaanse pastamaker. Hij leerde me alvast de kneepjes van het vak om verse pasta te maken. De reis door Napoli en omstreken was een en al inspiratie voor Tratorria Annetta.”
Meer info vind je hier.
The post “Liefde voor Italiaanse keuken”: Koppel tovert ‘In de Rustplaats’ om tot Italiaans restaurant is provided by KW.be.