Nog tot en met 18 januari 2026 kan je heerlijk gaan tafelen in restaurant Notarishuys bij Bert Boussemaere (47) en Jessica Seys (45) in Diksmuide. Daarna sluit de zaak definitief, maar dat betekent niet het einde van het horecaverhaal van het koppel. “Nee, we hebben andere plannen op de Grote Markt”, verklappen ze. Waarom deze verandering en wat gebeurt er met het pand waarin het restaurant nu is ingericht?
Bert en Jessica volgden allebei met succes een opleiding aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Ze werkten vervolgens in onder meer de Comme Chez Soi in Brussel en Bert ging ook een tijdlang aan de slag in het Hof van Cleve. De verfijnde keuken waar het product tot zijn recht komt, is steeds het uitgangspunt en dan het liefst ingrediënten uit de eigen streek.
In Diksmuide openden de twee 21 jaar geleden restaurant Notarishuys, in een vroeger kantoor van de notaris. Het witgeschilderde gebouw met puntige daken en een mysterieus torentje werd schitterend gerestaureerd en de zaak groeide al snel uit tot een gevestigde waarde.
Gault&Millau
In restaurantgids Gault&Millau staat Notarishuys met een score van 15 op 20. Bert in de keuken en Jessica als gastvrouw, maar de coronaperiode heeft veel veranderd.
“Warm, verfijnd en toegankelijk: die drie woorden typeren onze nieuwe zaak”
“Het is sindsdien veel moeilijker om gekwalificeerd personeel te vinden”, zegt Jessica. “Elk weekend is het stress om ons team compleet te krijgen en vaak lukt dat niet. Noodgedwongen hebben we onze capaciteit in de zaal al verlaagd van 70 naar 40 couverts. Het is jammer, want de horeca is zo’n mooie sector om in te werken. Het is vooral het weekendwerk dat veel mensen afschrikt, maar net dat zijn natuurlijk de drukste momenten. Vroeger kwamen de reservaties meer verspreid over de week, maar nu zijn die vooral geconcentreerd op vrijdag , zaterdag en zondag.”
Uitbreiding
In 2013 breidde Notarishuys uit met Pure Hotel met vier kamers. “De fysieke belasting die het runnen van zowel een hotel als een restaurant met zich meebrengt en het personeelstekort hebben ons doen besluiten om voor een gloednieuw concept te kiezen. Onze twee zonen zijn bovendien niet geïnteresseerd in het restaurantwezen. Ze proeven graag, maar koken liever niet”, lacht Bert.

De twee kochten op de Grote Markt 16 het pand waarin vroeger juwelier Depuydt zijn zaak had. “We zullen de gevel, die behoort tot het beschermd stadsgezicht, reconstrueren zoals het was voor de Eerste Wereldoorlog. Op de gelijkvloerse verdieping richten we ons restaurant in met 16 couverts en 4 extra aan de bar en een klein terras met 8 plaatsen. Volledig op maat van ons twee dus. We kiezen ook voor een andere aanpak. De menuformule schrappen we. Het wordt een eigentijdse ‘à la carte bistro’ met dagelijks seizoensgebonden suggesties. Warm, verfijnd en toegankelijk: die drie woorden typeren onze nieuwe zaak. De naam houden we nog even geheim, maar het zal bestaan uit twee woorden en het begint met een ‘b’. Nog nieuw is de ‘plat du jour’ die we op maandag, donderdag en vrijdagmiddag aanbieden. Op de zorgvuldig samengestelde wijnkaart zullen minstens vijftien wijnen per glas staan, waarvan steeds enkele topwijnen. Ook in de namiddag, tot 16 uur, zullen gasten welkom zijn voor een kop koffie met verfijnd zoet, een glas wijn of een bier met een fris hapje. In april volgend jaar openen we.”
Reservaties
Wie nog wil tafelen bij Notarishuys wacht best niet te lang, want de reservaties lopen snel binnen. Van maandag 5 tot en met zondag 18 januari kan je er genieten van een speciaal menu met de culinaire hoogtepunten van 21 jaar Notarishuys. Zaterdag 8 en zondag 9 februari vindt een grote uitverkoopdag plaats van het meubilair, servies, glazen, bestek, linnen, beddengoed en decoratie. Dat zal zijn van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.
Bert en Jessica zullen zelf hun intrek nemen in het gebouw van Pure Hotel. Dat wordt een afzonderlijke woning die afgescheiden zal zijn van het pand van Notarishuys met elk een eigen adres. Het restaurantgebouw met boven een woning zal via Immo Francois verkocht worden.
(Gudrun Steen)
The post Bert en Jessica zetten hun bekend restaurant Notarishuys in Diksmuide te koop: “We schrijven een nieuw culinair verhaal, zonder extra personeel” is provided by KW.be.