Mieke kleurt Moorsele oranje met het opvallend Eetcafé Orange: “Ik doe dit zo graag, dit is mijn leven”

In het centrum van Moorsele trekt één zaak meteen de aandacht en dat is Eetcafé Orange. Het interieur is volledig in oranje gehuld, van retrobehang tot zorgvuldig uitgekozen decorstukken, en geeft het eetcafé een eigenzinnig karakter dat je nergens anders vindt. Achter deze opvallende gevel schuilt het verhaal van Mieke Devolder (57), die de stap van de medische wereld naar de horeca zette en haar droom eigenhandig uitbouwde. Samen met haar partner Steven Boussen (49) runt ze de zaak, die inmiddels een vaste waarde is geworden in het dorp.

Het ruikt naar versgebakken lasagne en geroosterde scampi als je Eetcafé Orange binnenstapt. Het interieur is een opvallende knipoog naar de jaren ’70 en volledig in oranje uitgevoerd. Van het retrobehangpapier op de muren en kleine accenten zoals een kauwgumbak uit Italië tot allerhande oranje versieringen aan de muur. Achter de bar en het fornuis van Eetcafé Orange gonst het van bedrijvigheid. Zaakvoerster Mieke Devolder (57) beweegt met doelgerichte energie tussen de tafels en de keuken. Dit is een plek die vertelt wie Mieke is, een vrouw die met hart en ziel haar droom heeft gebouwd.

Mieke werkte jarenlang in de radiologie in Izegem. Toch begon het na verloop van tijd te kriebelen om een eigen zaak te openen. “Ik ben van Roeselare, en het plan was aanvankelijk om dit alleen in het weekend te doen. In het begin deed ik het enkel in het weekend. Ik werkte nog tien jaar in combinatie met het café”, steekt Mieke van wal wanneer we elkaar ontmoeten in Orange. “Ik had geen koksdiploma, maar volgde cursussen in Sintra West. Het was echt hard werken, van werk naar school, van het eetcafé naar werk. Maar als je iets wilt, moet je er ook voor werken. Maar Steven was vanaf het begin betrokken. We zijn een goed team. We zijn ondertussen al twintig jaar samen.”

Een oranje metamorfose

Het pand van Eetcafé Orange was vroeger een jeugdcafé, ‘t Gedacht. Toen Mieke het in 2012 huurde en de deuren opende, was het een typische bruine kroeg. “Ik had aanvankelijk geen idee om helemaal in oranje te gaan. Maar op internet vond ik retrobehangpapier en zo is het begonnen. Het vinden van oranje spulletjes is een leuke zoektocht: veilingen, tweedehandswinkels, of vrienden die iets meenemen van hun reizen. Zelf een kauwgombal uit Italië vond zijn weg naar hier”, lacht Mieke. De opvallende stijl maakt dat nieuwe klanten vaak verrast reageren. “Ze verwachten het niet. Er is niemand in de buurt die zoiets doet, en dat maakt ons net uniek.”

Na de aankoop van het pand, pas na de coronaperiode, bouwde Mieke het eetcafé verder uit. Aanvankelijk bood Eetcafé Orange enkel een bescheiden kaart aan. Gaandeweg breidde ze het aanbod uit. “Ik ben begonnen met een croque op de kaart te zetten, dan is dat snel uitgebreid tot een waardige menukaart. Je moet het goed doen, want je krijgt maar één kans bij klanten. Sommigen komen eerst gewoon rondkijken en een snelle hap eten, en de volgende keer bestellen ze iets uitgebreiders. Het is een proces (lacht).”

Het eerste jaar na de opening was zwaar, net als de periode na corona. “Voor de pandemie hadden we meer vaste klanten. Nadien moest ik opnieuw beginnen opbouwen. Bovendien is er in de buurt heel wat concurrentie bijgekomen. Maar ik bekijk dat positief: concurrentie houdt ons scherp.”

Alles zelfgemaakt

Wat Eetcafé Orange uniek maakt, is de toewijding van Mieke aan versheid en kwaliteit. Mieke runt de keuken grotendeels alleen. “Ik doe alles zelf: koken, kuisen, afwassen. Steven helpt aan de bar. Godzijdank zijn we goed op elkaar ingespeeld. Mensen krijgen hier salades, garnalenkroketten, lasagne, spaghetti, scampi in look, frietjes… alles vers bereid. Zelfs een vaste klant uit Waregem komt regelmatig een liter spaghettisaus halen”, glimlacht Mieke.

Ook de drankenkaart kreeg aandacht, met zowel bekende namen als lokale bieren. Zo staan Bux Bier uit Wevelgem, Marha en Cuvée Mam’zelle uit Gullegem op de tap, naast Femme Fatale, eveneens uit Gullegem. Af en toe verschijnt er een suggestie op het bord, zoals een tagine, ribbetjes of zalmkroketten. “Ik kook wat ik zelf graag wil maken”, lacht Mieke.

Passie als drijfveer

Vijf jaar na de aankoop van Eetcafé Orange kwam het pand ernaast te koop, en dat heeft Mieke inmiddels ook verworven. “We willen het eerst platleggen en een architect laten komen. Die stelde een binnentuin voor, wat we een heel leuk idee vinden.” Ondanks de vele uren en uitdagingen kijkt Mieke positief naar de toekomst. “Ik wil dit nog heel lang doen, zolang mijn gezondheid het toelaat. Ik geniet ook van de rust in mijn tuin, maar eigenlijk ben ik altijd aan het koken geweest. Het voelt bijna als mijn bestemming.”

Zelfs bekende Vlamingen zoals Freddy De Vadder en Patrick Lefevere van de koers hebben al een bezoek gebracht. Maar voor Mieke gaat het uiteindelijk niet om de bekendheid. Het gaat om de passie voor koken, het plezier van klanten zien genieten, en het uitbouwen van een plek waar mensen zich welkom voelen.

Eetcafé Orange bevindt zich in de Salinusstraat 19 te Moorsele en is open op donderdag- en vrijdagavond, op zaterdagavond en de hele zondag door. Omdat het er vaak druk is, raadt Mieke aan om vooraf te reserveren. Meer info vind je op de website www.eetcafe-orange.be.

The post Mieke kleurt Moorsele oranje met het opvallend Eetcafé Orange: “Ik doe dit zo graag, dit is mijn leven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie arresteerde al 37 relschoppers na oproer in Den Haag, vier agenten gewond

De politie heeft na de rellen zaterdag in de Nederlandse stad Den Haag 37 mensen aangehouden. Meer dan duizend relschoppers splitsten zich zaterdagmiddag af van de demonstratie voor een strenger asielbeleid op het Malieveld en gebruikten daarbij veel geweld tegen de politie en journalisten. Vier agenten raakten gewond. Dat heeft de Nederlandse politie zondagmiddag bekendgemaakt.

Lees meer »

Oppositieraadslid waarschuwt voor gevaarlijke jachtpraktijken dichtbij woonkernen: “Lege kogelhulzen, dode vossen, inslagen in rolluiken en zelfs verwonde katten”

Met het jachtseizoen dat op 1 oktober van start gaat, trekt Vooruit-oppositieraadslid Joren Stultjens aan de alarmbel over jachtactiviteiten in de velden in de omgeving van Sint-Stevens-Woluwe. Volgens hem en verschillende buurtbewoners worden de regels niet altijd nageleefd en brengt dat de veiligheid van inwoners, kinderen en huisdieren in gevaar.

Lees meer »

Danny en Wendy willen met vzw jongeren toekomst bieden: “We weten zelf hoe het is om met zorgen op te groeien”

Xsd Oostende Vzw heeft een droom: een overkoepelend project uitbouwen waar jongeren met een moeilijke achtergrond hun leven opnieuw op de rails kunnen krijgen. “Dat doen we via sport, begeleiding en werkervaring bij andere vzw’s”, zeggen verantwoordelijken Danny Kooy en Wendy Neyts. Dinsdagavond gaven ze al het goede voorbeeld door een van hun leden aan vervoer te helpen voor verplaatsingen

Lees meer »

Het ‘gele huisje’ kreeg een make-over: Cremerie St.-Rochus kiest voor luxueus Italiaans rustiek

Na meer dan tien weken sluiting voor renovatiewerken opende Cremerie St.-Rochus vrijdag 19 september opnieuw de deuren. Zaakvoerster Eveline Van Betsbrugge (41) is zeer tevreden met het resultaat: “Het was echt tijd voor een grondige opfrissing, de laatste renovatie dateerde van 1999.”
The post Het ‘gele huisje’ kreeg een make-over: Cremerie St.-Rochus kiest voor luxueus Italiaans rustiek appeared first

Lees meer »