Henri Delaere is klaar voor een nieuwe stap in zijn carrière. Na zijn koksopleiding deed hij op diverse plaatsen ervaring op. Nu gaat hij iedere zondag met zijn kippenkraam aan Santair Delaere postvatten, op donderdag staat hij in de Slabbaardstraat-Noord waar tot medio 2022 met Kiplekker een gelijkaardige zaak werd gerund. Henri heeft er ook zijn atelier.
Henri Delaere is de zoon van Dries Delaere en Isabelle Vanooteghem. Pa Dries runt mee Sanitair Delaere, ma Isabelle heeft een kapsalon in Lendelede. Het gezin, met ook nog de koersende broer Louis (20), woont op de Bosmolens. Henri liep zeven jaar school aan Spermalie en deed daarna ervaring op in het werkveld. Nu is hij ook nog aan de slag bij een traiteur, maar hij leerde de ‘kippenstiel’ onder meer bij Filip en Joke. Een kip bereiden lijkt simpel, maar er zijn enkele vuistregels. “Je moet werken met super verse producten, de kruiding maakt het verschil en je moet de kip tijd geven om te garen. Je kan en mag dat niet forceren”, klinkt het.
Henri heeft ondertussen zijn eigen kruidenbereiding. In zijn tweedehands kippenkraam, dat de naam Hengrill zal krijgen, zal hij naast kip aan ’t spit, ook kippenbillen, vleugeltjes, ribbetjes… verkopen. Net als patatjes en frietjes. “Bedoeling is om het aanbod uit te breiden, later ook met traiteurgerechten van vol-au-vent tot stoofvlees die in eigen huis bereid zullen zijn.”
Winkel is voor later
Henri heeft zijn eigen atelier in de Slabbaardstraat-Noord waar tot juli 2022 Ludwig Vynckier en Kristien Vanysacker 35 jaar Kiplekker runden. “De winkel gaan we nu nog niet open doen, dat is misschien voor later. Op donderdag sta ik daar van 15 tot 19 uur. Ook ‘buur’ Stefaan van Kazen Deprez staat er dan met zijn marktkraam. Op zondagmorgen, te beginnen met zondag 28 september, sta ik van 7 tot 13 uur aan de Rijksweg 1. De mensen zullen de parking aan de toonzaal kunnen oprijden om hun kip op te halen.”
Henri zal hulp krijgen van zijn ouders bij de opstart. Henri start in bijberoep en verzorgt ook nog tapasplanken en met zijn Oklahoma-barbecue kan hij ook lekkers voor ieders feestje op tafel toveren. “Qua catering zijn er zijn verschillende formules bespreekbaar.”
Meer info op 0477 05 73 38 of [email protected].
The post Henri (25) start met kippenkraam ‘Hengrill’ en staat iedere zondag aan de toonzaal van familiezaak Sanitair Delaere in Izegem is provided by KW.be.