Bakker Danny Steenhuyse en zijn vrouw Myrian Vlaminck hebben de productie van hun beroemde Zwevezeelse Florentientjes overgelaten aan twee jonge ondernemers, met name Tom Spegelaere en Améline De Bel. De nieuwe bedrijfsnaam wordt Florentina Bakery, maar de productie blijft in Zwevezele. “We geloven rotsvast in het product, dat we geleidelijk internationaal op de kaart willen zetten”, aldus Spegelaere.
De creatie door bakkerij Danny van de Zwevezeelse Florentientjes – een vernuftige combinatie van een krokant koekje met gekarameliseerde amandeltjes en crème gedrenkt in witte chocolade – dateert al van 1982. “Alles begon met enkele plateaus in de winkel, maar groeide uiteindelijk uit tot een internationaal succes”, aldus Steenhuyse. Vandaag worden er jaarlijks 1,8 miljoen Florentientjes verkocht in 900 winkels in België en Nederland. In de Zwevezeelse automatenshop alleen al gaan er jaarlijks tienduizend dozen de deur uit.
Internationaler
De nieuwe ondernemers die de Florentientjes al sinds april produceren zijn Tom Spegelaere en zijn schoonzus Améline De Bel. Tom Spegelaere is de kleinzoon van Arnold en Suzanne, stichters van de supermarktketen Spegelaere. “Voor ons was het essentieel dat de authenticiteit van de Florentientjes volledig bewaard bleef”, aldus De Bel. “Danny heeft ons in het overnameproces uitstekend begeleid”, vertelt Tom Spegelaere. “Stap voor stap willen we dit West-Vlaamse streekproduct internationaal op de kaart zetten.” Ondertussen zijn er – uitsluitend in de Zwevezeelse automatenshop – twee nieuwe smaken verkrijgbaar: pistache en aardbei.
Effen Weg
De gedreven bakker Danny Steenhuyse heeft ondertussen een nieuwe hobby gevonden. “Sinds april organiseer ik zelf uitgestippelde wandelingen in de regio voor de organisatie ‘Effen Weg’”, aldus Danny. “Die wandelingen zijn speciaal bedoeld voor mensen die om gezondheidsredenen geen grote afstanden meer kunnen doen. Ik heb er al enkele achter de rug aan het kasteel van Poeke en in landschapspark Bulskampveld. Er zijn maar weinig mensen in onze regio, die weten hoe mooi het landschap is aan de achterdeur. Ik vind het een fantastisch initiatief.”
The post Bakker Danny Steenhuyse stopt na 43 jaar en laat zijn dessertkoekjes over aan jonge ondernemers: nieuwe smaken en bakkers voor Florentientjes is provided by KW.be.