Het is momenteel alle hens aan dek bij onze fruittelers. Dankzij het mooie zomerweer van de afgelopen maanden is de pluk vroeger dan normaal gestart én hangen er ook meer vruchten aan de bomen. In tien jaar tijd is de West-Vlaamse fruitteelt ook fors gestegen. “We schatten dat de oogst zo’n veertig procent hoger zal liggen dan vorig jaar”, zegt Yves Wolfcarius, appel- en perenteler uit Dentergem.
In 2013 namen fruitbomen in West-Vlaanderen 450,99 hectare in, vorig jaar was dat al 541,75 hectare. Een stijging met liefst twintig procent. Wanneer we inzoomen op klein fruit in openlucht – denk aan bessen en wijnranken – is de stijging nóg spectaculairder: van 70,48 hectare in 2013 naar 154,3 in 2024. Een aangroei met liefst 119 procent. En ook de fruitteelt in serres, zoals meloenen en perziken, zit in de lift: van 80,9 hectare in 2013 naar 164,51 vorig jaar: plus 103 procent.
Het gaat duidelijk goed met de West-Vlaamse fruitteelt. Dat beaamt ook Yves Wolfcarius (48). Samen met zijn echtgenote Carla Devaere (46), zijn broer Stephan (52) en diens echtgenote An Vanoverbeke (49) vormt hij de derde generatie bij Wolfcarius Fruit, een uit de kluiten gewassen fruitteler uit de Dentergemse deelgemeente Markegem die op 130 hectare jaarlijks om en bij de acht miljoen kilo appels en peren laat groeien en bloeien. Dentergem is trouwens hét epicentrum van de fruitsector in West-Vlaanderen.
Extra zoet
“We stevenen af op een mooi fruitseizoen”, zegt hij. “De oogstopbrengst zal dit jaar dertig tot veertig procent hoger liggen dan in 2024. Toen kregen we alle plagen van Egypte over ons heen: nachtvorst, hagelbuien, bakken regen… Dit goeie jaar is dus meer dan welkom.”
“Belgisch fruit is gezond, veilig, goedkoop en vooral lekker” – Yves Wolfcarius
Bij Wolfarius, dat naast de vier zaakvoerders negen mensen vast in dienst heeft, zijn momenteel om en bij de 200 seizoensarbeiders in de weer om de appels en peren te plukken. “Voornamelijk Polen, Roemenen en Oekraïners”, legt Yves uit. “Zij vormen mee het kloppende hart van ons bedrijf, ze zijn onze motor. We zorgen ook voor passende huisvesting, want zonder hen zouden we dit nooit voor elkaar krijgen.”

De oogst is midden augustus al van start gegaan. “En duurt tot november, wanneer de latere appelrassen rijp zijn. We zijn er zo’n twee weken vroeger dan normaal aan begonnen, dankzij het mooie weer. Het fruit is daardoor ook extra zoet, want het bevat veel meer suikers dan vorig jaar.”
Mild zeeklimaat
75 procent van alle Wolfcarius-appels en -peren is voor de binnenlandse markt bestemd. “Fruit- en groentewinkels, grote supermarktketens, maar ook de particuliere consument. Die bedienen we via een zelfbedieningswinkel aan onze vestiging in Gottem bij Deinze en een winkel in Harelbeke, want de korte keten dragen we hoog in het vaandel. We zijn trots op wat we hier telen.”
“Ons West-Vlaams ondernemerschap speelt ook een sleutelrol. Veel fruittelers kunnen terugvallen op generaties aan ervaring en we zijn het gewoon om onszelf constant opnieuw uit te vinden” – Yves Wolfcarius
Dat de Belgische en West-Vlaamse fruitsector het steeds beter doet, is volgens Yves geen verrassing. “Onze contreien kunnen rekenen op een mild zeeklimaat, wat minder kans geeft op nachtvorst tijdens de lente wanneer de bloesems aan de bomen te zien zijn. Datzelfde klimaat zorgt er ook voor dat we voorlopig gespaard blijven van de extreem hete zomers, zoals ze die in Zuid-Europa beleven.”

“En ook ons West-Vlaams ondernemerschap speelt een sleutelrol. Veel fruittelers kunnen terugvallen op generaties aan ervaring. Het zit ook in ons DNA om onszelf constant opnieuw uit te vinden en op zoek te gaan naar innovatie. Wat wij doen, is nog steeds een echte ambacht, maar wel eentje die fel geëvolueerd is en gebruik maakt van slimme automatisatie. Zo kunnen we de uitdagingen het hoofd bieden.”
Keurmerk
Want die zijn er wel degelijk, stelt Yves. “We zijn actief in een wereldmarkt en moeten dus competitief blijven. Ook de klimaatverandering voelen we aan den lijve. De langdurig kurkdroge en kletsnatte periodes die we de afgelopen jaren regelmatig meemaken, kwamen vroeger veel minder voor. Ook de wetgeving wordt alsmaar strenger.”
“We moeten veel balletjes in de lucht houden, maar staan garant voor topkwaliteit. Ons Belgisch fruit is uitgegroeid tot een mondiaal keurmerk. Het is gezond, veilig, goedkoop en vooral lekker. Ik zet elke dag mijn tanden in een van onze vruchten, want het blijft gewoon smaken. Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen, is dat iemand ons zegt dat zijn appel of peer van bij ons lekker was. Daar doe je het voor, hé. Wij telen het gezonde snoepgoed van de natuur.”
The post “We zijn op weg naar een topoogst”: mooie zomer bezorgt fruittelers extra opbrengst en vroegere pluk is provided by KW.be.