Op zondag 28 september wordt het majestueuze Thermae Palace in Oostende omgetoverd tot het kloppende hart van de Mexicaanse drankcultuur. Copitas, het allereerste Belgische festival rond Mexicaanse spirits, laat bezoekers proeven, ontdekken en beleven. Tequila, mezcal, sotol, Mexicaanse rum, gin en zelfs whisky op basis van lokale maïs krijgen er een prominente plaats, samen met streetfood en verhalen uit het land van agave.
Achter het festival staan Stijn Deschacht, kok, foodie en bekend van de podcast Over Eten, en spiritskenner Jeroen Van Dyck, medeorganisator van events zoals Liquid Leuven. Hun gedeelde passie voor smaak, vakmanschap en terroir bracht hen samen. “Tequila is meer dan een feestje op vrijdagavond”, zegt Stijn. “Het is een ambacht, net zoals goede wijn of whisky. Mexico heeft ruim 150 soorten agave en elke soort levert andere smaken op. Dat willen we delen.”
Voor Stijn is Copitas ook een persoonlijk verhaal. Zijn liefde voor Mexico begon in 2010 tijdens een tour met een metalband. “Ik wilde alles eten en drinken wat ik tegenkwam op straat. Die cultuur, die smaken… het greep me”, vertelt hij. Tijdens een latere periode in Texas ontdekte hij ambachtelijke tequila en begon hij met verzamelen. Vandaag telt zijn collectie meer dan 200 flessen. “De puzzel valt samen. Mijn ervaring in de horeca, mijn netwerk, mijn passie voor Mexico én Oostende – het was tijd om daar iets mee te doen.”
Diversiteit tonen
Anders dan klassieke drankenbeurzen kiest Copitas voor authenticiteit. Verwacht geen commerciële cocktailshow, maar kleine importeurs, unieke flessen en masterclasses die de ziel van Mexico ontkurken. “Wanneer mensen aan Mexico denken, denken ze meteen aan tequila. Maar het land is even groot als Europa en kent een ongelooflijke diversiteit aan smaken, ingrediënten en technieken”, legt Stijn uit. “Er groeien daar meer dan 150 soorten agave. Elk veld, elk dorp, elke producent heeft zijn eigen karakter. Dat gaan wij tonen.” Ook minder bekende distillaten zoals sotol en Mexicaanse whisky krijgen op Copitas een podium. “De complexiteit is vergelijkbaar met die van een goede Schotse single malt. En ja, zelfs gin en rum uit Mexico blinken uit in karakter. We willen écht iets anders brengen. Het draait om smaken en verhalen, niet om merken met het grootste budget.”
Ook culinair wordt het bijzonder. Zo kun je tijdens je bezoek aan het festival genieten van een versgebakken tortillería. Deze worden ter plaatse gemaakt. Tevens zal je ook kunnen genieten van andere foodpairings. Wie iets lekkers proeft, kan het vaak ook ter plaatse kopen. “Veel flessen zijn amper beschikbaar in België. Dat maakt deze dag echt uniek”, aldus Stijn Deschacht.
Bewust kleinschalig
De setting is bewust gekozen. “Thermae Palace is iconisch. En wist je dat keizerin Carlota van Mexico opgroeide in Oostende? De link is er dus letterlijk”, zegt hij met een knipoog. Zelfs de Mexicaanse ambassadeur bevestigde zijn komst – een eer die de organisatoren als een groot compliment beschouwen.
De organisatoren mikken op 500 bezoekers en houden het bewust kleinschalig. “Geen massa, geen show – wel smaak, verhaal en ontmoeting”, klinkt het alvast. “Wie denkt dat tequila alleen goed is om snel weg te slikken, moet écht eens langskomen. Eén slok kan je blik op Mexico voor altijd veranderen.” (ZB)
Zondag 28 september in Thermae Palace, van 13 tot 18 uur. Tickets kosten 20 euro (zonder glas) en 25 euro (met tasting-glas). Meer info: www.copitas.be
The post Festival ‘Copitas’ in Oostende: een ode aan de Mexicaanse drankcultuur is provided by KW.be.