OOSTENDE – In Fijnbakkerij Debusschere in Mariakerke opende Rachel Debusschere deze zomer Rachelerie. Achterin de bakkerij werd een gezellige hoek gecreëerd waar je kan plaatsnemen voor ontbijt, lunch of koffie en taart in de namiddag. De jonge onderneemster volgde hotelschool en combineert haar ervaring om lekker eten klaar te maken met de producten van de bakkerij.
De bakkerij in de Nieuwpoortsesteenweg bestaat ondertussen al 25 jaar. Rachel werd 5 jaar later geboren en heeft dus nooit anders geweten dan dat haar ouders in de zaak stonden. “Wij woonden boven de bakkerij. We kwamen hier voor en na school naartoe. Ik ben er een groot deel van mijn leven opgegroeid. Ik help sinds mijn 16de ook al mee achter de schermen in de zaak, met onder meer de planning en facturatie”, vertelt Rachel. Toch koos ze, in tegenstelling tot haar broer, voor een andere richting. “Ik wilde heel graag hotelschool volgen om kok te worden. Aanvankelijk hebben mijn ouders die boot nog afgehouden, maar uiteindelijk mocht ik toch die richting uitgaan. Mijn broer zat toen ook al in de hotelschool om bakker te worden.”
Rachel deed heel wat stages in verschillende Oostendse restaurants, maar ook in het buitenland. “In mijn specialisatiejaar heb ik dan voor patisserie gekozen en een stage gedaan bij een bakkerij in Brasschaat. Nadat ik afgestudeerd was, heb ik een jaar gewerkt in een andere zaak. Ik wilde eens zien hoe het er elders aan toe ging.”
Omdat Rachel al langer met het idee speelde om zelfstandig te worden op jonge leeftijd, ontstond het idee om Rachelerie op te starten binnen de bakkerij. “Het voordeel hier is dat ik het alleen kan doen, maar mijn familie kan wel bijspringen als ze zien dat het druk is. Anderzijds help ik ook in de bakkerij als het rustig is bij mij. Zo kunnen we elkaar wat helpen.”
Croissant
Rachel focust zich op kwalitatieve producten, en die moet ze natuurlijk niet ver zoeken. De croissants van papa Frederick werden in 2024 zelfs nog uitgeroepen tot de lekkerste van het land. “Ik ergerde me zelf als ik ging ontbijten en de producten niet vers waren. Ik bleef vaak met het idee achter dat ik dan maar beter gewoon zelf naar de bakker en de slager kon gaan om thuis te ontbijten. Ik wil hier dan ook werken met de puurheid van de producten. Alles wordt vers afgesneden en ook voor de dranken werk ik met lokale mensen. De koffie wordt bijvoorbeeld in Middelkerke gebrand. Maar ik experimenteer ook graag met speciale combinaties. Ik heb niet voor niets zes jaar hotelschool gedaan”, lacht Rachel.
Eigen touch
De jonge onderneemster legt haar eigen toets in het ontbijt en de lunch. “Mensen kunnen een plankje ochtendgeluk kiezen met de meest courante producten voor een ontbijt, maar ze kunnen ook enkele extra’s kiezen, naargelang hoeveel honger of tijd ze hebben. Daarnaast kan je ook gewoon kiezen voor een pistolet met wat beleg, een croissant, al dan niet met een speciale toets, en een kakelvers eitje. Ik heb ook wel enkele specialekes zoals de American pancakes, acaï bowl of de goeiemorgen yoghurt. Voor de lunch kan je opnieuw gaan voor belegde pistolets of croissants, maar ook croques en salades. In de winter zal ik de kaart ook uitbreiden met enkele warme gerechten.” In de namiddag kan je hier ook nog terecht voor tearoom. “Voor de taartjes is het natuurlijk niet ver zoeken, maar mensen kunnen ook gewoon langskomen voor een koffie of drankje. Er is ook veel vraag naar pannenkoeken, maar dat doe ik momenteel nog niet.” (LB/foto LB)
The post Rachel Debusschere (20) serveert ontbijt en lunch in bakkerij waar ze zelf opgroeide is provided by KW.be.