Op vrijdag 5 september vond op het domein van het bedrijf Vyncke langs de Gentsesteenweg in Harelbeke de jaarlijkse druivenpluk plaats. Zoals de traditie het wil, steken de Vynckeniers zo worden de familie en medewerkers genoemd samen met een team van WAAK de handen uit de mouwen om de rijpe druiven te oogsten.
De pluk startte om 7 uur ‘s morgens en duurde tot omstreeks 9 uur. “Met de geplukte druiven wordt, zoals elk jaar, mousserende wijn gemaakt op en door het domein Monteberg. Die wordt later geserveerd op de evenementen van ons bedrijf. We hebben 440 kilo Pinot Meunier, 704 kilo Pinot Noir en 736 kilo Chardonnay geoogst, in totaal 1.880 kilo. Dit zou ons zo’n 1.500 flessen mousserende wijn moeten opleveren”, aldus een tevreden CEO Dieter Vyncke.
In 2023 vond de druivenpluk plaats op 21 september. De medewerkers van Vyncke plukten toen met hulp van het team van WAAK samen zo’n 4.000 kilo druiven. De oogst was dat jaar goed voor in totaal 4.000 kilo en leverde zo’n 3.200 flessen mousserende wijn op.
Eerste wijnranken
Wijngoed Monteberg in Heuvelland produceert zowel witte als rode wijn, mousserende wijn, zoete aperitief/digestief en puur druivensap. De broers Peter en Dieter Vyncke plantten hun eerste wijnstokken aan in 2011. Dat gebeurde destijds naast de fabriek en het hoofdkwartier van de Vynckes in Harelbeke. In 2015 startte het bedrijf met de eerste productie van hun wijn, in samenwerking met Wijngoed Monteberg. Bodemonderzoek leerde dat de gronden geschikt waren voor wijnranken. In april 2021 werd de bestaande wijngaard nog uitgebreid met 430 druivenstokken. In de beste Vyncke-traditie werden de druivenstokken aangeplant door de werknemers van Vyncke, in samenwerking met de medewerkers van maatwerkbedrijf Waak en met Peter en Dieter als behulpzame tandem. Met de huiswijn mikt het bedrijf op een jaarlijkse opbrengst van gemiddeld 2.500 flessen mousserende wijn.
The post Druivenpluk bij Vyncke levert zo’n 2.000 kilo druiven op is provided by KW.be.