Arne (22) samen met pa Dave Debal (49) in keuken van toprestaurant Villared (Izegem): “Elkaar naar een nog hoger niveau tillen”

Sinds een jaar staat zoon Arne aan de zijde van zijn pa en chef-kok Dave Debal in de keuken van het Izegemse toprestaurant Villared. De jonge chef krijgt volop de kans met zijn vernieuwende ideeën mee zijn stempel te drukken op de menukaart.

In restaurant Villared langs de Leenstraat in Izegem schrijven Dave Debal (49) en Katja Berus (47) al sinds 2004 aan een mooi horecaverhaal. In de voormalige computerwinkel brachten ze hun restaurant onder.

“Ik kwam al uit een zelfstandig nest. Mijn ma Corine Devos baatte de bekende kledingzaak Vendôme uit. De ouderlijke woning van mijn grootouders aan vaders kant was op het kruispunt van de Leenstraat met de Kokelarestraat, mijn nonkels runden destijds Vernissen Debal.”

Ook (o)pa Bernard Debal studeerde aan Ter Duinen, roerde tien jaar in de potten en ging dan aan de slag als F&B-manager. Na zijn koksopleiding aan Ter Duinen in Kokijde had Dave ervaring opgedaan bij Alain Ducasse in Parijs en het Dock’s Café in Antwerpen. Van 2000 tot 2004 stond hij met zijn echtgenote in voor de uitbating van het clubhuis van golfclub Palingbeek in Ieper. “We zochten een iets constantere job, in de golfclub was dat meer seizoensgebonden.”

Vliegende start

Met Villared streken Dave en Katja neer op vertrouwd terrein. “Dankzij onze familie kenden we hier heel wat mensen, dat zorgde er ook meteen voor dat we een vliegende start namen.”

En de erkenning volgde al snel, met een vermelding in de Michelingids en bij GaultMillau. “Qua keuken proberen we mee te evolueren met de nieuwste trends, producten en bereidingswijzes. Een deel van de kaart is vernieuwend, dat weerspiegelt zich vaak in het menu. Maar we vergeten de traditionele eter zeker niet, op de kaart staan ook klassiekers.”

Maar in die 21 jaar is er ook veel veranderd in de horecawereld. “Wij mogen zeker niet klagen. Maar waar je vroeger zeker was dat het elke vrijdag- én zaterdagavond volle bak was, zou het nu eens kunnen gebeuren dat je op dinsdagavond volgeboekt zit. Het zakelijk cliënteel is verminderd, maar van de andere kant hebben bijvoorbeeld mensen die met pensioen zijn het lunchen tijdens de week ontdekt. En die mix aan mensen, dat maakt het leuk en het brengt ook nieuwe mogelijkheden.”

Langer rondfladderen

Terwijl broer Wout (19) de richting elektriciteit koos, opteerde Arne (22) ervoor om in de voetsporen van zijn ouders te treden. “Ik was eigenlijk al ingeschreven in een andere school, tot we toch even naar Spermalie gingen kijken. Ik heb er zes jaar in Brugge op internaat gezeten, mijn laatste jaar een zevende jaar wereldgastronomie volgde ik aan Ter Duinen in Koksijde.”

Zo zijn pa Dave (1995) en Arne (2022) beiden afgestudeerd aan Ter Duinen, de vergulde bewijzen daarvan hangen vooraan het restaurant. Ervaring opdoen in andere restaurants was het devies. “Ik ben eerst anderhalf aan de slag gegaan bij restaurant Schatteman in Hertsberge, 16 op 20 waard in de GaultMillau-gids, ze koken er op sterrenniveau. Ik ga er nog af en toe bijspringen. Ik werkte ook een half jaar bij Benoit en Bernard Dewitte in Kruisem. Tot er hier thuis een plaats vrijkwam.”

Dave: “Van mij mocht hij nog wat langer elders rond gefladderd hebben, iedere chef heeft zijn werkwijze en ideeën, uiteindelijk kom je met een mix van verschillende ideeën en inzichten tot je eigen stijl. Maar het probleem is bekend, het is niet makkelijk om geschikt personeel te vinden in onze sector.”

Bijleren van elkaar

Dus is Arne nu samen met zijn pa een van de twee koks in Villared. En vlot de samenwerking tussen de twee generaties goed? Arne: “95 procent van de tijd wel. Tegen het einde van de week word je wat vermoeider en daardoor soms iets meer prikkelbaar. Maar of dat nu met je pa is of iemand anders, je staat eigenlijk al voortdurend op elkaars vingers te kijken… Maar mijn pa geeft me de nodige ruimte om de kennis die ik heb opgedaan te etaleren.”

Dave: “Dat gaat van het implementeren van de nieuwste trends tot een andere manier van dresseren… Ik leer ook nog bij van mijn zoon, we leren dus bij van elkaar.”

In de drie decennia dat Dave al in de horeca actief is, heeft hij veel zien veranderen. “Vroeger werd er veel langer getafeld, met tussengerechtjes en nadien poussecafés. De mensen verwachten nu dat het wat sneller gaat, ook dat het er wat inventiever aan toe gaat. Je moet wat meer inspelen op de wensen van de klant.”

Vip op Izegem Koers

Sommige zaken zijn ook een stuk efficiënter geworden. “Nu heb je keuze uit veel meer producten en je kunt ’s nachts na de laatste shift via de webshop bestellen, om 7 uur ’s morgens leveren ze het aan je deur.”

Arne heeft nog geen spijt over het carrièrepad dat hij heeft gekozen. “Het toffe aan de job is dat je je creatief kan uitleven. Ik hou ook van de rush die erbij hoort.”

In september is het een jaar dat Arne het Villared-team kwam versterken. “Hij heeft hier zeker een nieuwe input gegeven, we proberen ook telkens het niveau naar boven te tillen”, klinkt het bij pa Dave.

En op Izegem Koers mochten ze ook hun beste beentje voor zetten. “We verzorgen opnieuw de Golden VIP, het is eerst koken geblazen. Maar achteraf nemen we graag een kijkje in het koerscafé.”

The post Arne (22) samen met pa Dave Debal (49) in keuken van toprestaurant Villared (Izegem): “Elkaar naar een nog hoger niveau tillen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Niemand verdient het om zo te sterven”: vriendin van Theresa D. (43), die op klaarlichte dag werd doodgeschoten in Oostende getuigt

“Ik hoop dat ze hen snel vinden. Trees zou geen vlieg kwaad doen en dan gebeurt zoiets.” Aan het woord is een vriendin van Theresa “Trees” D., de vrouw die zaterdagmiddag op straat in Oostende werd doodgeschoten. Volgens nieuwe informatie van HLN is de politie trouwens op zoek naar drie in plaats van twee verdachten die bij de schietpartij betrokken

Lees meer »

Soldaten samen met agenten de straat op tegen drugscriminelen? Kolonel Housen is kritisch: “Beter weer een korps zoals de Rijkswacht”

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) en defensieminister Theo Francken (N-VA) zijn formeel: er komen in Brusselse probleemwijken militairen om de drugscriminaliteit aan te pakken. In gemengde patrouilles, zij-aan-zij met agenten. Defensiespecialist Roger Housens oordeel is alvast scherp: “Quintin kletst uit zijn nek. Leger en politie hebben tegenstrijdige objectieven. Je vraagt om problemen als je die twee laat samenwerken.”

Lees meer »

Elisabeth Lucie Baeten woont met gezin in ‘Amerikaanse mansion’ met riante woonkamer: “Soms lijkt het alsof je in een wellness resort binnenkomt”

“Dit huis moesten we hebben. Zoiets vind je niet snel in Antwerpen.” Elisabeth Lucie Baeten en haar man Vincent vielen als een blok voor hun nieuwe woning in Amerikaanse villastijl. Van de immense inkomhal tot de riante woonkamer, samen vormden ze het ietwat kitscherige jarentachtighuis om tot een knus nest voor het hele gezin.

Lees meer »

Dertig jaar Cel Vermiste Personen: meer dan 32.000 zaken van onrustwekkende verdwijningen

Meer dan 32.000 zaken van onrustwekkende verdwijningen, waarbij in meer dan 28.000 zaken de vermiste persoon levend teruggevonden werd. Dat is de balans van drie decennia Cel Vermiste Personen, die op dag dertig jaar geleden opgericht werd. De federale politie vierde de verjaardag donderdag in de kazerne in Etterbeek, in aanwezigheid van onder anderen ministers Annelies Verlinden (CD&V) en Bernard

Lees meer »

Aanslagvoet personeelsbelasting en onroerende voorheffing verandert niet in Kortrijk, maar er wordt wel geschoven met ‘lokale’ belastingen

De stadscoalitie (TBSK, N-VA en Vooruit) gaf bij de voorstelling van het strategisch meerjarenplan duidelijk aan dat er niet zou geraakt worden aan de personenbelasting en de onroerende voorheffing de komende zes jaar. Maar er wordt wel gesleuteld aan andere belastingen die mee moeten helpen om de stijgende uitgaven van de komende zes jaar te drukken.

Lees meer »

Pluim voor Luc Beriere vanwege inzet in Lommelse horeca

Vooruit Lommel geeft maandelijks een pluim aan Lommelaren met een klein of een groot verhaal om ze te bedanken voor hun inzet voor onze stad of voor anderen. Roze maandag lijkt nu al een begrip op de Lommelse kermis. Nochtans bestaat het evenement nog maar enkele jaren. Luc Beriere, drijvende kracht achter dit kermisevenement, krijgt er een pluim voor.

Lees meer »

Wieltjesambassadrice Kiara (17) overhandigt opbrengst van steunkaarten aan dierenasiel De Knuffelpootjes: “

Belofte maakt schuld! Kersvers Wieltjesambassadrice Kiara Bruwier (17) had na haar aanstelling laten weten dat ze de opbrengsten van haar steunkaarten zou doneren. Ze koos voor dierenasiel De Knuffelpootjes en hield woord. Dinsdag ging ze persoonlijk het geld in handen gaan geven, en maakte meteen ook kennis met de werking van het asiel. “We gaan dit gebruiken voor de aankoop

Lees meer »