Kustchefs tonen veelzijdigheid Noordzee in nieuwe editie ‘Zee van Smaak’

Van 15 september tot 15 oktober krijgt de Noordzee een hoofdrol op de menukaart langs de Belgische kust. Griet, pijlinktvis, zeetong en natuurlijk de grijze Noordzeegarnaal: tijdens de nieuwe editie van ‘Zee van Smaak’ laten meer dan honderd kustchefs zien hoe rijk en veelzijdig de Noordzee is.

Het culinaire initiatief van provinciebedrijf Westtoer benadrukt niet alleen de gastronomische troeven van de kust, maar ook de nauwe band met de vissersgemeenschap. Van De Panne tot Knokke: liefst 104 kustrestaurants creatief aan de slag met lokale, seizoensgebonden vissoorten. “Het aantal chefs dat deelneemt aan Zee van Smaak groeit jaar na jaar”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Sommige chefs kiezen voor verfijnde traditionele bereidingen, andere zoeken een creatieve eigentijdse invalshoek. Maar steeds staat de smaak van wat onze zee vandaag geeft, centraal. Die verbondenheid met lokale en duurzame vis in onze restaurants is een echte culinaire troef voor de kust.”

Van alles wat

De deelnemende chefs variëren van jonge vernieuwers tot gevestigde families met diepe wortels in de visserij. Zo presenteert Petit Comité in De Panne een Bomba mer du Nord, een eerbetoon aan de jeugdherinneringen van chef Nel Decrits en tegelijk een creatieve bewerking van de Spaanse tapa. In Middelkerke serveert Restaurant Marquize een verfijnd duet van pijlinktvis en garnaaljus, terwijl chef Dimitri Proost van het Oostendse sterrenrestaurant Haut kiest voor een combinatie van griet met inktvisbouillon en eekhoorntjesbrood. Sommige verhalen gaan echter verder dan de keuken. Zo illustreert de familie Wittevrongel uit Koksijde hoe vissersfamilies hun tradities met het heden verbinden. Bij Julia van Angus Wittevrongel in Sint-Idesbald belandt de vis van de veiling rechtstreeks op het bord. Zijn broer Iain Wittevrongel serveert in Koksijde verfijnde gastronomie in Mondieu, en in het recent geopende De Kokkel brengt hij nostalgie en puurheid in een historisch vissershuisje.

Pocketgids

Ook elders aan de kust blijven historische wortels voelbaar. In het hinterland van Bredene runt vissersdochter Kim Vandierendonck Harbours Kitchen, waar dagelijks verse vangst centraal staat in een huiselijke setting. In Blankenberge vormt het 18e-eeuwse Huisje van Majutte het decor voor klassieke kustgerechten zoals huisgemaakte garnaalkroketten, geserveerd tussen verweerde balken van oud scheepshout. Voor de fijnproevers is er een gratis pocketgids (NL/FR) met een overzicht van alle deelnemende restaurants en achtergrondverhalen. De gids is verkrijgbaar bij de toerismekantoren en de restaurants zelf, en vormt een uitnodiging om de culinaire én maritieme troeven van de kust te ontdekken. Via het project ‘Beleef de Noordzeegarnaal’ wordt ook buiten de restaurants de link met lokale visserij in de kijker gezet. Bezoekers kunnen aan de Oostendse vistrap verhalen ontdekken via een interactief scherm in de vorm van een garnaal, of deelnemen aan een belevingswandeling doorheen de stad. Scholen en groepen vinden hun weg naar ‘Horizon Educatief’, dat een vernieuwd programma rond kust en maritieme beleving aanbied. In de Nieuwpoortse vismijn komt de garnaal volop tot leven via het belevingsparcours ‘Het Garnaalverhaal’ en neem je via een VR-kijker een virtuele duik in de Noordzee.

‘Zee van Smaak’ loopt van 15 september tot 15 oktober 2025. Reserveren bij de deelnemende restaurants is aangeraden, de pocketgids is gratis beschikbaar bij deelnemende restaurants en diensten voor toerisme aan de Kust. Alle info en een overzicht van de deelnemende restaurants vind je terug via: www.dekust.be/zeevansmaak

The post Kustchefs tonen veelzijdigheid Noordzee in nieuwe editie ‘Zee van Smaak’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Niemand pendelt in Europa zo lang als de Belg

Belgische werknemers zijn gemiddeld bijna een uur onderweg heen en terug naar het werk. Ons land staat daarmee helemaal bovenaan in een groep van vijftien Europese landen en het Verenigd Koninkrijk. Dat becijferde hr-bedrijf SD Worx na een onderzoek bij 16.000 werknemers, onder wie meer dan duizend Belgen.

Lees meer »

Foutje gemaakt, maar niet meteen boete? Open Vld zet druk op minister Crevits om ‘recht op vergissing’ in te voeren in Vlaanderen

Jaarlijks is de overheid meedogenloos voor duizenden burgers omdat ze per ongeluk een administratieve fout maakten. Onterecht, vindt Open Vld, dat het ‘recht op vergissing’ wil invoeren in Vlaanderen. Begin dit jaar kondigde ook Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) al aan dat ze daaraan werkt, maar sindsdien is het stil. “Het recht moet zo breed mogelijk worden verankerd”, zegt Vlaams

Lees meer »

Fitnessclub Unstoppable gaat op tournee

Geen vaste fitnesszaal of gym, maar naar de mensen zelf trekken. Dat is de opzet van ‘Unstoppable On Tour’ van Melissa Jonckheere (37). In navolging van de oprichting van ‘Club Unstoppable’ in Bredene door Julie Wynthein, opende Melissa in augustus vorig jaar ‘Club Unstoppable’ in de Oostendsebaan 152. Het huurcontract van deze pop-up is voorbij en al haar sportmateriaal verplaatst

Lees meer »

Plannen van Katoen Natie met Bevrijdingsdok worden concreet, project kost 20 miljoen euro

Fernand Huts, eigenaar van Katoen Natie, lanceerde een jaar geleden een voorstel om de problemen met containercapaciteit in Antwerpen op te lossen. Als alternatief voor het geplande tweede getijdendok (ECA), schoof hij een uitbreiding van het Bevrijdingsdok naar voren. Havenmagazine Flows wijst er woensdag op dat de logistieke reus zijn plannen voor die nieuwe containerterminal doordrijft. Katoen Natie bevestigt de

Lees meer »

Beeld van pianospelende Marvin Gaye verhuisd naar Stadhuis

Het beeld van een pianospelende Marvin Gaye verhuist van het Feest- en Cultuurpaleis naar het Stadhuis. Tijdelijk althans. “Er moeten werken gebeuren in het shoppingcentrum en dus leek het Stadhuis de ideale locatie”, zegt schepen Niko Geldhof (Vooruit).
The post Beeld van pianospelende Marvin Gaye verhuisd naar Stadhuis appeared first on KW.be.

Lees meer »