Van 15 september tot 15 oktober krijgt de Noordzee een hoofdrol op de menukaart langs de Belgische kust. Griet, pijlinktvis, zeetong en natuurlijk de grijze Noordzeegarnaal: tijdens de nieuwe editie van ‘Zee van Smaak’ laten meer dan honderd kustchefs zien hoe rijk en veelzijdig de Noordzee is.
Het culinaire initiatief van provinciebedrijf Westtoer benadrukt niet alleen de gastronomische troeven van de kust, maar ook de nauwe band met de vissersgemeenschap. Van De Panne tot Knokke: liefst 104 kustrestaurants creatief aan de slag met lokale, seizoensgebonden vissoorten. “Het aantal chefs dat deelneemt aan Zee van Smaak groeit jaar na jaar”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Sommige chefs kiezen voor verfijnde traditionele bereidingen, andere zoeken een creatieve eigentijdse invalshoek. Maar steeds staat de smaak van wat onze zee vandaag geeft, centraal. Die verbondenheid met lokale en duurzame vis in onze restaurants is een echte culinaire troef voor de kust.”
Van alles wat
De deelnemende chefs variëren van jonge vernieuwers tot gevestigde families met diepe wortels in de visserij. Zo presenteert Petit Comité in De Panne een Bomba mer du Nord, een eerbetoon aan de jeugdherinneringen van chef Nel Decrits en tegelijk een creatieve bewerking van de Spaanse tapa. In Middelkerke serveert Restaurant Marquize een verfijnd duet van pijlinktvis en garnaaljus, terwijl chef Dimitri Proost van het Oostendse sterrenrestaurant Haut kiest voor een combinatie van griet met inktvisbouillon en eekhoorntjesbrood. Sommige verhalen gaan echter verder dan de keuken. Zo illustreert de familie Wittevrongel uit Koksijde hoe vissersfamilies hun tradities met het heden verbinden. Bij Julia van Angus Wittevrongel in Sint-Idesbald belandt de vis van de veiling rechtstreeks op het bord. Zijn broer Iain Wittevrongel serveert in Koksijde verfijnde gastronomie in Mondieu, en in het recent geopende De Kokkel brengt hij nostalgie en puurheid in een historisch vissershuisje.
Pocketgids
Ook elders aan de kust blijven historische wortels voelbaar. In het hinterland van Bredene runt vissersdochter Kim Vandierendonck Harbours Kitchen, waar dagelijks verse vangst centraal staat in een huiselijke setting. In Blankenberge vormt het 18e-eeuwse Huisje van Majutte het decor voor klassieke kustgerechten zoals huisgemaakte garnaalkroketten, geserveerd tussen verweerde balken van oud scheepshout. Voor de fijnproevers is er een gratis pocketgids (NL/FR) met een overzicht van alle deelnemende restaurants en achtergrondverhalen. De gids is verkrijgbaar bij de toerismekantoren en de restaurants zelf, en vormt een uitnodiging om de culinaire én maritieme troeven van de kust te ontdekken. Via het project ‘Beleef de Noordzeegarnaal’ wordt ook buiten de restaurants de link met lokale visserij in de kijker gezet. Bezoekers kunnen aan de Oostendse vistrap verhalen ontdekken via een interactief scherm in de vorm van een garnaal, of deelnemen aan een belevingswandeling doorheen de stad. Scholen en groepen vinden hun weg naar ‘Horizon Educatief’, dat een vernieuwd programma rond kust en maritieme beleving aanbied. In de Nieuwpoortse vismijn komt de garnaal volop tot leven via het belevingsparcours ‘Het Garnaalverhaal’ en neem je via een VR-kijker een virtuele duik in de Noordzee.
‘Zee van Smaak’ loopt van 15 september tot 15 oktober 2025. Reserveren bij de deelnemende restaurants is aangeraden, de pocketgids is gratis beschikbaar bij deelnemende restaurants en diensten voor toerisme aan de Kust. Alle info en een overzicht van de deelnemende restaurants vind je terug via: www.dekust.be/zeevansmaak
The post Kustchefs tonen veelzijdigheid Noordzee in nieuwe editie ‘Zee van Smaak’ is provided by KW.be.