Sterrenchef Willem Hiele heeft het iconische Mosselhuis in de Nieuwstraat gekocht. Dat betekent echter geen verhuizing uit Oudenburg met zijn gelijknamig restaurant. “Ik wou vooral dat de authenticiteit van het Mosselhuis behouden werd”, zegt Hiele. Wanneer hij precies de deuren zal open, weet de sterrenchef zelf nog niet.
“Wie Oostendenaar is, kent het Mosselhuis.” Die uitspraak van Willem Hiele klopt. Het iconische restaurant bevindt zich immers al sinds 1962 in de Nieuwstraat. Het werd geopend door Lea Kiekens als visserscafé. Heel wat vissers gingen er in de vroege morgen iets eten of drinken na het aanmeren. 18 jaar na de opening namen de dochters van Lea het café over en maakten ze er een echt mosselhuis van, want Claudette en Marie-Rose serveerden er mosselen en visgerechten. In 2018 – drie jaar na de dood van Claudette – werd de zaak echter overgenomen door Sofie Simoens en Luc Pierre. In 2024 sloot het restaurant even de deuren, tot investeerders ervoor zorgden dat het Mosselhuis terug open kon, mét Sofie als gezicht. Maar vorig jaar kwam de zaak te koop te staan.
Dat Willem Hiele de iconische zaak zou kopen, had echter niemand verwacht. Ook hij niet. “Maar het zou toch zonde zijn om een zaak als het Mosselhuis verloren te laten gaan”, zo motiveert hij zijn beslissing. “Wat ik er precies mee ga doen, weet ik nog niet, maar we gaan wel de authenticiteit behouden. Het Mosselhuis is een Oostendse parel die we in ere moeten houden. Het is altijd mijn lievelingsrestaurant geweest. Ik kwam geregeld eten bij Luc en Sofie. Mijn grootnonkel kocht in de straat zijn vis. Wie in Oostende woont of heeft gewoond, kent het Mosselhuis.”
Tweetal gerechtjes
Hoewel Hiele nog niet weet wat hij er precies mee gaat doen, heeft hij in zijn hoofd wel al een weg uitgestippeld voor het Mosselhuis. “Ik ga voor alle duidelijkheid met mijn restaurant niet verhuizen uit Oudenburg”, zo stelt de sterrenchef. “We gaan er op termijn gerechtjes serveren. Een sol Ostendaise met een lekker sausje en een goeie puree en een stukje hazenrug in het wildseizoen. Jawel, ook vlees zullen we er serveren. Telkens een tweetal gerechtjes per keer, maar die gaan we telkens aanpassen. Ik wil dat mensen uitkijken en zich afvragen wat Hiele nu weer uit zijn hoed zal toveren.”
Hiele wil zijn personeel, dat bij hem werd opgeleid, kansen geven. “Als die gasten vier jaar bij mij werken, weten ze perfect waarmee ze bezig zijn hé. Die zullen hun ding kunnen doen, maar onder mijn supervisie, en nu en dan ga ik er ook zelf koken. Er is natuurlijk nog mijn restaurant in Oudenburg dat op volle kracht draait momenteel. Mijn prioriteiten liggen dan ook daar. Het Mosselhuis komt er nu bij. Betaalbaar en lekker: dat wordt het moto van het Mosselhuis. En ik wil dat iedereen die er buiten komt, naar mosselen ruikt”, aldus een lachende Willem Hiele.
Nog geen startdatum
Wanneer dat eetfestijn nu precies begint, daar is Hiele nog niet aan uit. “Misschien dat ik er eerst wat pop-ups zal doen in het weekend. Er zijn nog geen concrete plannen. We gaan in de eerstvolgende weken nog niet volledig open. Er zullen ook nog wat kleine verbouwingen moeten gebeuren, zoals aan de elektriciteit. De koop is er nu, het is van mij. Nu de rest uitwerken”, besluit de sterrenchef.
The post Sterrenchef Willem Hiele koopt iconische Mosselhuis: “Oostendse parel die we in ere moeten houden” is provided by KW.be.