Wie een horecazaak wil starten in Brugge, zal voortaan over een gemeentelijke vergunning moeten beschikken. Met dit nieuw statuut wil het stadsbestuur de strijd aangaan tegen malafide cafés en restaurants.
Nele Caus (N-VA) had vernomen dat het stadsbestuur strengere voorwaarden wil opleggen voor het uitbaten van horecazaken. Tijdens de gemeenteraad dinsdagavond wou ze vernemen hoe die checklist eruit zal zien. Ze hoopt dat de Stad geen heksenjacht wil starten tegen de goedmenende horecazaken.
Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) stelt vast dat de horeca in Brugge de jongste jaren enorm veranderd is; “Het uitgaansleven is kleinschalig, maar divers. Met bruine kroegen en cafés voor toeristen. Maar het aantal jongerencafés is sterk gedaald, net als het nightlife gebeuren. Ook de fuifzalen hebben het moeilijk, want jongeren streamen en gamen liever dan te gaan dansen.”
Criminele activiteiten
“Wat opvalt is dat nogal wat cafés en restaurants veranderen van uitbater. Vennootschappen beheren meerdere horecazaken, vormen een niet erg helder netwerk en plasten zelfstandigen in hun zaken. Vaak doen ze verbouwingen zonder vergunning, beschikken ze niet over de juiste attesten en ze sluiten zelf nooduitgangen af. Af en toe schuilen achter die zaken criminele activiteiten.”
“Daarnaast zijn er pop-up bars en is er het fenomeen van ‘blurring’, waarbij sommige zaken andere diensten aanbieden. Recent begon een winkel in de Smedenstraat kip aan het spit aan te bieden! We willen alles reguleren én paal en perk stellen aan malafide praktijken.”
“Er is geen overzicht meer, er is ook geen collegialiteit meer onder de horeca. Om een beter zicht te hebben en opnieuw een betere samenwerking met de sector te hebben, werken we aan een nieuw vergunningsbeleid. Met duidelijke voorwaarden waaraan een horecazaak moet voldoen”, aldus Dirk De fauw.
The post Brugge werkt aan vergunningenbeleid voor nieuwe horecazaken: “Malafide praktijken weren” is provided by KW.be.