Fran Martens, de chef van restaurant Dunas in Duinbergen, is een van de vijf chefs die strijden om de felbegeerde titel van Lady Chef of the Year 2025’. Deze prijs bekroont elk jaar een vrouwelijke chef die uitblinkt in excellentie en innovatie binnen de Belgische gastronomie. “Ik vind het wel belangrijk om vrouwelijke chefs, die nog altijd de minderheid zijn, ook eens in de schijnwerpers te plaatsen”, zegt Fran.
Chef-kok Fran Mertens nam deze week, samen met vier andere genomineerden, deel aan de finalewedstrijd voor het behalen van de prestigieuze titel Lady Chef of The Year 2025. De prijs bekroont sinds 1991 elke jaar een vrouwelijk chef die uitblinkt in excellentie, innovatie en leiderschap binnen de Belgische gastronomie. Fran is al drie jaar chef-kok en medezaakvoerder van restaurant Dunas in Duinbergen. We leren haar graag wat beter kennen.
“Ik ben afkomstig van Boechout (provincie Antwerpen, red.) Een oom van me had wel een horecazaak, maar van thuis uit had ik niets met horeca of koken. Het is wel zo dat ik altijd wel nieuwsgierig was naar wat mijn grootouders klaarmaakten. Ze maakten onder meer zelf koekjes en choco. En voor hun maaltijden werken ze vaak met producten zie de teelden in de tuin”, vertelt Fran.
Buitenlandse stage
“Omdat mijn ouders niet zo enthousiast waren over een kookopleiding, volgde ik in het middelbaar eerst een meer algemene richting, maar uiteindelijk dreef ik dan toch mijn zin door en volgde ik de laatste twee jaar van het secundair in hotelschool Piva in Antwerpen. Daarna ben ik via het uitwisselingstraject Erasmus naar Zweden getrokken voor een buitenlandse stage. Ik werkte een viertal maanden in een brasserie in Göteborg en daarnaast kregen we er ook nog wat les. Dat was voor mij een heel mooie ervaring. Net als de stage die ik bij restaurant Pure C in Cadzand heb gedaan. Sergio Herman was er toen nog medezaakvoerder maar de keuken werd vooral gerund door Cyrko Bakker, ook zo’n topper waar ik veel van leerde.”
Van Cuines 33 naar Dunas
Fran werkte verder ook een tijdje in een brasserie in haar eigen Boechout en schoolde zich nog bij met een avondopleiding chocolatier en patissier. “Een heel belangrijke werkervaring was die bij Edwin Menue en Fleur Boussy van Cuines 33 in Knokke. Daar werd en wordt nog altijd op heel hoog niveau gewerkt. Maar na vier jaar daar keek ik wel uit naar iets nieuws en dat heb ik dan ook gezegd aan de zaakvoerders”, legt Fran uit. “Ze kwamen me het idee om iets nieuws te beginnen en wilden mij daarin betrekken. Dat is dus restaurant Dunas in Duinbergen geworden. Net voor ik in dat verhaal stapte, heb ik wel nog twee maanden stage gedaan bij het tweesterrenrestaurant Alchemist in de Deense hoofdstad Kopenhagen om mijn kennis en kunde nog aan te scherpen.”
“Dunas is een wat laagdrempeliger concept dan Cuines 33, dat was ook de bedoeling. Ik werd er vennoot, samen met Edwin en Fleur en nog een investeerder, en kreeg er verantwoordelijkheid over de keuken. Natuurlijk is er wel regelmatig overleg. We kiezer er voor de Frans-Belgische klassieke keuken, maar wel met hier en daar een moderne toets en invloeden uit de wereldkeuken.”
Topvijf
Het talent van Fran bleef ook bij de organisatoren van Lady Chef of the Year niet onopgemerkt. Vorig jaar was ze ook al bij de genomineerden en behaalde ze de toptien. Dit jaar doet ze nog straffer en haalde ze de topvijf. Die vijf mogen het nu in een kookproef tegen elkaar opnemen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. “Ik heb me niet zelf opgegeven om kans te maken op deze titel. Maar ik weet wel dat die mensen komen eten zijn en de mogelijke kandidaten heel goed screenen”, weet Fran.
“De kookproef heeft plaats in hotelschool Spermalie in Brugge. Het hoofdgerecht is op basis van vis en we krijgen een mysterie-box met ingrediënten om mee te werken. Voor het hoofdgerecht moeten we creatief aan de slag met een stukje varkensvlees van het gerenommeerde The Duke of Berkshire. We mogen wel op voorhand het gerecht uitschrijven en inoefenen. En afsluitend moeten we ook nog een dessertje maken. Ja, het is best wel spannend. Ik vind het wel belangrijk om vrouwelijke chefs, die nog altijd in de minderheid zijn, ook eens in de schijnwerpers te zetten.”
The post Fran Mertens (27) van restaurant Dunas genomineerd voor Lady Chef of the Year: “Vrouwelijke chef in de kijker” is provided by KW.be.