Fran Mertens (27) van restaurant Dunas genomineerd voor Lady Chef of the Year: “Vrouwelijke chef in de kijker”

Fran Martens, de chef van restaurant Dunas in Duinbergen, is een van de vijf chefs die strijden om de felbegeerde titel van Lady Chef of the Year 2025’. Deze prijs bekroont elk jaar een vrouwelijke chef die uitblinkt in excellentie en innovatie binnen de Belgische gastronomie. “Ik vind het wel belangrijk om vrouwelijke chefs, die nog altijd de minderheid zijn, ook eens in de schijnwerpers te plaatsen”, zegt Fran.

Chef-kok Fran Mertens nam deze week, samen met vier andere genomineerden, deel aan de finalewedstrijd voor het behalen van de prestigieuze titel Lady Chef of The Year 2025. De prijs bekroont sinds 1991 elke jaar een vrouwelijk chef die uitblinkt in excellentie, innovatie en leiderschap binnen de Belgische gastronomie. Fran is al drie jaar chef-kok en medezaakvoerder van restaurant Dunas in Duinbergen. We leren haar graag wat beter kennen.

“Ik ben afkomstig van Boechout (provincie Antwerpen, red.) Een oom van me had wel een horecazaak, maar van thuis uit had ik niets met horeca of koken. Het is wel zo dat ik altijd wel nieuwsgierig was naar wat mijn grootouders klaarmaakten. Ze maakten onder meer zelf koekjes en choco. En voor hun maaltijden werken ze vaak met producten zie de teelden in de tuin”, vertelt Fran.

Buitenlandse stage

“Omdat mijn ouders niet zo enthousiast waren over een kookopleiding, volgde ik in het middelbaar eerst een meer algemene richting, maar uiteindelijk dreef ik dan toch mijn zin door en volgde ik de laatste twee jaar van het secundair in hotelschool Piva in Antwerpen. Daarna ben ik via het uitwisselingstraject Erasmus naar Zweden getrokken voor een buitenlandse stage. Ik werkte een viertal maanden in een brasserie in Göteborg en daarnaast kregen we er ook nog wat les. Dat was voor mij een heel mooie ervaring. Net als de stage die ik bij restaurant Pure C in Cadzand heb gedaan. Sergio Herman was er toen nog medezaakvoerder maar de keuken werd vooral gerund door Cyrko Bakker, ook zo’n topper waar ik veel van leerde.”

Van Cuines 33 naar Dunas

Fran werkte verder ook een tijdje in een brasserie in haar eigen Boechout en schoolde zich nog bij met een avondopleiding chocolatier en patissier. “Een heel belangrijke werkervaring was die bij Edwin Menue en Fleur Boussy van Cuines 33 in Knokke. Daar werd en wordt nog altijd op heel hoog niveau gewerkt. Maar na vier jaar daar keek ik wel uit naar iets nieuws en dat heb ik dan ook gezegd aan de zaakvoerders”, legt Fran uit. “Ze kwamen me het idee om iets nieuws te beginnen en wilden mij daarin betrekken. Dat is dus restaurant Dunas in Duinbergen geworden. Net voor ik in dat verhaal stapte, heb ik wel nog twee maanden stage gedaan bij het tweesterrenrestaurant Alchemist in de Deense hoofdstad Kopenhagen om mijn kennis en kunde nog aan te scherpen.”

“Dunas is een wat laagdrempeliger concept dan Cuines 33, dat was ook de bedoeling. Ik werd er vennoot, samen met Edwin en Fleur en nog een investeerder, en kreeg er verantwoordelijkheid over de keuken. Natuurlijk is er wel regelmatig overleg. We kiezer er voor de Frans-Belgische klassieke keuken, maar wel met hier en daar een moderne toets en invloeden uit de wereldkeuken.”

Topvijf

Het talent van Fran bleef ook bij de organisatoren van Lady Chef of the Year niet onopgemerkt. Vorig jaar was ze ook al bij de genomineerden en behaalde ze de toptien. Dit jaar doet ze nog straffer en haalde ze de topvijf. Die vijf mogen het nu in een kookproef tegen elkaar opnemen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. “Ik heb me niet zelf opgegeven om kans te maken op deze titel. Maar ik weet wel dat die mensen komen eten zijn en de mogelijke kandidaten heel goed screenen”, weet Fran.

“De kookproef heeft plaats in hotelschool Spermalie in Brugge. Het hoofdgerecht is op basis van vis en we krijgen een mysterie-box met ingrediënten om mee te werken. Voor het hoofdgerecht moeten we creatief aan de slag met een stukje varkensvlees van het gerenommeerde The Duke of Berkshire. We mogen wel op voorhand het gerecht uitschrijven en inoefenen. En afsluitend moeten we ook nog een dessertje maken. Ja, het is best wel spannend. Ik vind het wel belangrijk om vrouwelijke chefs, die nog altijd in de minderheid zijn, ook eens in de schijnwerpers te zetten.”

The post Fran Mertens (27) van restaurant Dunas genomineerd voor Lady Chef of the Year: “Vrouwelijke chef in de kijker” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vliegen blijft in veel gevallen voordeliger dan trein

Uit een nieuwe studie van Greenpeace blijkt dat vliegen in Europa in ruim de helft van de gevallen goedkoper blijft dan dezelfde afstanden met de trein afleggen. Voor België geldt dat op ongeveer 60% van de onderzochte trajecten het vliegtuig financieel aantrekkelijker is dan de trein.

Lees meer »

Brusselse ziekenhuizen lanceren RSV-immunisatiecampagne bij baby’s

Het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola en het Erasmusziekenhuis lanceren vanaf september een campagne om baby’s te immuniseren tegen RSV (respiratoir syncytieel virus). Op die manier hopen de Brusselse ziekenhuizen, verenigd in het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B.), het aantal hospitalisaties van baby’s met bronchiolitis te verminderen.

Lees meer »

Magali (27) voert ongelijke strijd tegen zeldzame kanker, maar blijft dromen: “Als ik het haal, geef ik een groot feest voor mijn 30ste verjaardag”

Ze droomt ervan om verpleegster te worden, maar kanker gijzelt Magali Cottens al sinds ze 3 jaar oud is. Twee jaar geleden brak de hel opnieuw los en sindsdien leeft de jonge vrouw uit Zulte ‘van scan tot scan’. Omdat ze graag nog eens naar Londen zou reizen, is haar familie een steunactie gestart, maar Magali heeft nog een droom.

Lees meer »

OPROEP. Welke maatregelen neem jij om je in de nacht te beschermen?

De moord op de 17-jarige Lisa in Nederland maakt internationaal heel wat reacties los. Een zeer groot medeleven, alsook verontwaardiging. Vrouwen eisen “het recht op de nacht”, het recht om zich te kunnen verplaatsen, te bewegen, te dansen, het recht om zorgeloos te zijn. Veel te vaak vergezelt hen angst, in de nacht. Waarvoor elk zijn eigen remedies zoekt. De

Lees meer »

“Mijn uithouding is mijn sterkte”: Willem Renders (18) kroont zich tot juniorkampioen op de 5.000 meter

Willem Renders kroonde zich in Tampere (Finland) tot Europees juniorkampioen op de 5.000 meter. “Deze winst is niet enkel mijn verdienste. Ik wil mijn trainers, vrienden, familie en supporters bedanken. Samen hebben we dit opgebouwd.”
The post “Mijn uithouding is mijn sterkte”: Willem Renders (18) kroont zich tot juniorkampioen op de 5.000 meter appeared first on KW.be.

Lees meer »

An brengt uitgeverij van vader en schoolkaarten opnieuw tot leven in uniek boek: “Ik wou dit niet verloren laten gaan voor jongere generaties”

Kunst in de klas, zo heet het boek dat Ninovietster An Steppe heeft uitgebracht. Daarin belicht ze de geschiedenis van de uitgeverij die haar vader oprichtte, maar ook de talrijke schoolwandplaten die er werden gemaakt. “Ik wou vooral eens terugkeren naar het onderwijs van de jaren 1947 tot 1975”, vertelt An Steppe, die in september ook nog een tentoonstelling organiseert.

Lees meer »

Battesimo verhuist naar Meensesteenweg: “We willen graag iets van onszelf”

Battesimo, de zaak op de hoek van de Oekensestraat en de Rijksweg, verhuist dit najaar naar de Meensesteenweg, waar zaakvoerders Céline Vandaele en Dieter Vandamme momenteel een woning verbouwen tot een nieuwe winkel en een ruimte voor de drukkerij.
The post Battesimo verhuist naar Meensesteenweg: “We willen graag iets van onszelf” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Heeft DAZN situatie verkeerd ingeschat? En hebben Telenet en co nog wel belang bij deal? Expert over impasse rond beeldrechten Belgisch voetbal

We zijn vijf speeldagen ver en de traditionele kabeloperatoren Telenet, Proximus, Orange en TV Vlaanderen bieden nog steeds geen Belgisch voetbal aan. Wíllen zij überhaupt nog een deal met rechtenhouder DAZN, en hoe is het zo ver kunnen komen? Mediarechtenexpert Leander Monbaliu van sportconsultancybureau LaSource beantwoordt vier pertinente vragen.

Lees meer »