Met haar twintig lentes is Sixtine Janssens op horecavlak nog onervaren, maar dat weerhield haar er niet van om een eigen brasserie te beginnen op de Grote Markt in Blankenberge. Sixtine’s, zo heet haar zaak, roept een ongedwongen, familiale sfeer op. “Het gevoel van thuiskomen.”
Jong voor een eigen horecazaak, maar het gebrek aan ervaring maakt ze goed met haar jeugdig enthousiasme. Sixtine beleefde haar vuurdoop op 21 juli. “Om een overrompeling te vermijden, had ik vooraf weinig reclame gemaakt voor mijn zaak. Maar starten in volle seizoen, en dan nog op de nationale feestdag… Mijn eerste dag is toch wel een beetje chaotisch verlopen. Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost, en dat mag je gerust letterlijk nemen. Ik heb twee keer in m’n vinger gesneden”, lacht ze.
Positieve reacties
Maar op dag twee herpakte ze zich. “Ik dacht ‘nieuwe dag, nieuwe kansen’. Alles wat er de eerste dag misliep heb ik toen eens overlopen, en zo waren we echt vertrokken. Uiteindelijk is het ook niet slecht om jezelf zo voor de leeuwen te gooien. Mijn motto is: niet te veel denken, gewoon doen. De overname was ook op een week tijd beklonken”, aldus Sixtine. Ondanks die hectische eerste werkdag, merkte ze dat het seizoen dit jaar iets trager op gang kwam. “Maar ondertussen beginnen de mensen mijn zaak wel te kennen. Ik heb zelfs al vaste klanten, en de reacties zijn allemaal heel positief. Dat doet deugd.”
Droom waarmaken
Voorheen werkte Sixtine bij Dogs & Cats, de dierenspeciaalzaak van haar ouders in de Langestraat. “Aanvankelijk was het het plan dat ik de zaak later zou overnemen, maar intussen zijn die plannen dus veranderd. Ik wou mijn droom waarmaken. Als er vroeger bij ons thuis mensen over de vloer kwamen, vond ik het altijd wel leuk om die te verwennen met een lekker koffietje. Ergens heeft die horecamicrobe er dus toch altijd wel een beetje ingezeten”, aldus Sixtine.
Haar zaak binnenstappen, vóelt ook een beetje als thuiskomen. “Ik ontvang mijn klanten zoals ik je bij ons thuis zou verwelkomen. Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn – inclusief mezelf. ’t Is hier ook altijd op ’t gemakje, want ik ben absolúút geen feestbeest. De muziek zal dus nooit te luid staan. Het gebeurt weleens dat mijn vrienden hier belanden en dan deel ik toch ook een beetje in hun feestvreugde. Best of both worlds”, knipoogt Sixtine. “Eigenlijk voelt het nooit echt als werken. Ik doe dit gewoon supergraag.”
Steun van ouders
Sixtine kreeg daarom ook de volle steun van haar ouders Daniel en Alexandra. “Ze hebben mij een duwtje in de rug gegeven, en springen af en toe bij in mijn zaak. En ondertussen ga ik zelf ook terug naar school om de boel hier nog beter te kunnen runnen. Ik volg de cursus restauranthouder bij Syntra, één avond per week. Een plan B heb ik bewust niet voorzien, omdat ik van oordeel ben dat je dan misschien niet voor de volle honderd procent voor plan A zal gaan. En, zoals ik het zie, kan je ook niet falen als je ergens àlles voor gegeven hebt. Ga voor je dromen: een nee heb je, een ja kun je krijgen.”
Sixtine’s is een combinatie van lounge en brasserie. “Die combinatie slaat wel aan”, zegt Sixtine, die ook cocktails schenkt in haar zaak. “In het begin was dat af en toe even stressy, maar het lukt. Als ze een tweede cocktail bestellen, is dat een goed teken.” (lacht)
Uitgebreidere kaart
Ze staat ook open voor suggesties. “Je lievelingscocktail niet op de kaart? Laat het dan gewoon even weten. Ik sta voor alles open. Ondertussen ben ik ook wat aan het kokerellen geslagen en heb ik de kaart verder uitgebreid. Ik heb al spaghettisaus gemaakt en steak tartaar. Over de naam van mijn zaak heb ik eerst wel wat getwijfeld, maar nu ben ik blij met de keuze. Het is persoonlijk en dat draagt bij aan die huiselijke sfeer.”
Voor de deur is een terrasje met twaalf zitplaatsen. “In Blankenberge aan de Grote Markt, ik had het niet anders gewild. Veel passage, en die boompjes aan de overkant geven wat ademruimte. Ik vind het echt een leuke locatie. In de zomer heb je hier ook avondmarktjes. Het is wel een hele karwei geweest om alles klaar te krijgen. De muren waren blauw en bruin, alles is herdaan. Zie je die Aston Martin aan de muur? Mijn droomauto. Op moeilijke momenten kijk ik er even naar”, lacht Sixtine.
Toffe mensen
“Audrey Hepburn is dan weer een van de favorietjes van mijn papa. Drie maanden zijn we hier bezig geweest met de make-over, maar ik ben blij dat ik gesprongen ben. Ik voel ook dat veel mensen dat jonge ondernemerschap toejuichen. Ze vinden het moedig dat iemand van mijn leeftijd nog durft instappen in de horeca. Al kwamen er vooraf ook wel reacties in de zin van je gaat wel nog zien, de horeca is hard… Maar alle begin is hard”, aldus Sixtine.
Ze is oorspronkelijk van Gooik maar woont al tien jaar in Zuienkerke. “Ondertussen voel ik me hier thuis, ik ben ook in Blankenberge naar school geweest. Ik vind de Blankenbergenaars een tof volkje, en ik hou wel van die dorpsmentaliteit. Iedereen kent hier iedereen. Ik ben zelf ook wel een sociaal type, doe gemakkelijk een babbeltje met de klanten. Ik hou van die levensverhalen.” Voorlopig houdt ze enkel op woensdag de deur gesloten. “Buiten het seizoen ga ik waarschijnlijk naar twee sluitingsdagen. Dat zal dan wellicht dinsdag én woensdag zijn”, besluit Sixtine.
The post Sixtine is amper 20 en heeft nu al haar eigen horecazaak: “Mensen juichen dat jonge ondernemerschap toe” is provided by KW.be.