De bekende horecazaak De Bralle in Dranouter staat in de etalage. Na meer dan twintig jaar zetten uitbaters Salima El Bakali (45) en Pieter Dierickx (47) hun restaurant te koop.
Mogelijk beleefde het paar zijn laatste Festival Dranouter als restauranthouders in het dorp. “Er zijn klanten die we al twintig jaar enkel tijdens dat weekend zien. We kennen mensen die eerst met hun kleine kinderen kwamen eten en van wie diezelfde kinderen nu met de wagen en met hun lief naar hier komen. Dat is fenomenaal.”
We keren terug naar 2003, het jaar dat Salima El Bakali (45) en haar man Pieter Dierickx (47) een pand in het centrum van Dranouter kochten en dat ombouwden tot restaurant De Bralle. De naam is dialect voor een bundel stro die op een stok wordt gestoken om vuur te maken.
Verhuis
De naam Borelle, het feest dat jaarlijks plaatsvindt om de winter uit te drijven, zou een link hebben met het woord bralle. Later volgde er met Circus 157, gelegen aan de overkant van de straat, nog een tweede zaak. In 2022 verhuisde De Bralle naar Loker, waar onderdak werd gevonden in de leegstaande gebouwen van d’Hellekapelle.
De reden van de verhuis waren de werken in het centrum van Dranouter. “We hadden geen zin om na de coronacrisis onze zaak nog eens te moeten sluiten”, klonk het toen. De werken zijn ondertussen achter de rug en op 14 maart keerde De Bralle terug naar de vertrouwde stek in Dranouter. Ondertussen kochten Salima en Pieter restaurant ‘In De Zon’ in De Klijte nadat Dirk Ghyselinck en Cathy Coffin met pensioen gingen.
Personeelsprobleem
Onlangs raakte het nieuws bekend dat de zaakvoerders De Bralle in de etalage plaatsen. Een feit dat daarin meespeelt, is het personeelsprobleem. “Het wordt steeds moeilijker om mensen te motiveren om in de horeca te gaan werken”, vertelt Salima.
“Vooral het avond- en weekendwerk is vaak een probleem. Mede daardoor willen we De Bralle nu verkopen. Bovendien worden we er niet jonger op. We zochten een kleinere zaak om te runnen en daarom kochten we In De Zon.” Volgens Salima is De Bralle een ideale zaak om met een koppel uit te baten, net zoals zij en haar man jarenlang hebben gedaan.
Mocht het snel verkocht worden, dan is dat goed. We kunnen echter gerust nog een beetje verder doen
De zaakvoerders zijn zich ervan bewust dat je zo’n etablissement niet op één-twee-drie van de hand doet. “Mocht het snel verkocht worden, dan is dat goed. We kunnen echter gerust nog een beetje verder doen. Er zijn al veel geïnteresseerden, maar er is nog altijd een verschil tussen belangstelling hebben en effectief kopen. Wat wel zeker is, is dat het afscheid met emotie zal gepaard gaan. De Bralle is immers ons kindje. Bovendien stopt het sowieso ooit. Is het niet nu, dan is het binnen een paar jaar.”
Hoogtepunt
Voor Salima en haar team kan het dus best zijn dat ze begin augustus voor de laatste keer met De Bralle het weekend van Festival Dranouter hebben beleefd, wat toch altijd een beetje een hoogtepunt is. “Dat voelde inderdaad heel vreemd aan”, zegt Salima.
“Je hebt mensen die hier enkel tijdens Festival Dranouter al twintig jaar over de vloer komen. Als ik eraan denk die niet meer terug te zullen zien, krijg ik tranen in de ogen. Er zijn klanten die je slechts één keer per jaar ziet, van heinde en ver komen om hier iets te eten tijdens het festivalweekend. Hoe dankbaar is dat niet. We kennen mensen die met hun kleine kinderen kwamen eten en van wie diezelfde kinderen nu met de wagen en met hun lief naar hier komen. Dat is fenomenaal.”
“Het zal aan onze opvolgers zijn om dat verder te zetten, hoewel je natuurlijk nooit weet wat er zal gebeuren met het restaurant. Je werkt in het festivalweekend ook met een volledig andere ploeg. Er is personeel dat slechts dat weekend bij ons komt werken.”
Zelf naar Festival Dranouter
Salima wil, eenmaal De Bralle is verkocht, zelf eens terug naar het festival gaan. “Het is wellicht tien jaar geleden dat dat nog eens gebeurde. Je bent ’s avonds zodanig moe dat je echt geen energie meer hebt om nog eens te gaan feesten op de weide. Trouwens, ook de week voor en na het evenement is het vol aan de bak. Tegen de woensdag daarna moet alles opnieuw klaarstaan om open te gaan. Dat is heel intens.”
“En zoals gezegd, we verjongen er niet op. Die uren slaap die je nu niet hebt, voel je nu toch meer dan 20 jaar geleden. Maar je zit in de drive en je doet verder. Weet je wanneer je dat echt wel eens voelt? Twee weken na het festival. Dan komt plots de blues op.”
Het festivalweekend startte in mineur voor Salima. “Ik was slingerziek en moest voortdurend overgeven, zelfs hier binnen op de vloer. Ik overleefde op dafalgan en motilium. Gelukkig was het een dag later al voorbij. Het was wel lastig. Normaal ben ik altijd mezelf op het werk, maar nu moest ik toch een beetje doen alsof.”
Ondertussen blijven Pieter en Salima de zaak verder uitbaten en kan je er nog steeds terecht voor een lekkere maaltijd. Meer info over openingsuren en reservaties via de website www.debralle.be.
The post Bekende horecazaak De Bralle in Dranouter te koop: “Steeds moeilijker om mensen te motiveren om in de horeca te werken” is provided by KW.be.