West-Vlaanderen wordt steeds meer dé wijnstreek: aantal wijnbouwers in onze provincie in 7 jaar tijd meer dan verdubbeld

De West-Vlaamse wijnbouwsector zit meer dan ooit in de lift. Enkele tientallen jaren geleden zetten enkele hobbyisten hun eerste voorzichtige stapjes in de sector, vandaag gaan er makkelijk honderdduizenden flessen per jaar over de toonbank. 2025 heeft trouwens alles in huis om een topjaar te worden. In zeven jaar tijd is het aantal wijnboeren in West-Vlaanderen meer dan verdubbeld. “West-Vlaamse wijn is niet meer weg te denken.”

Lekkere en kwaliteitsvolle wijn, die moet van een gerenommeerd wijnhuis in Frankrijk of Italië komen, toch? Wel, dit huizenhoge cliché kunnen we stilaan definitief in de prullenbak slingeren, want West-Vlaanderen ontpopt zich steeds meer als de perfecte bodem om aan wijnbouw te doen. Uit cijfers van de vzw Belgische Wijnbouwers blijkt dat het aantal West-Vlaamse wijnboeren is gestegen van 19 in 2018 naar 45 in 2024. Een stijging met liefst 137 procent.

Het aantal hectare waarop wijnranken zich aan zon en warmte laven is nog meer gestegen, van 42,81 hectare in 2018 tot 142,35 hectare in 2024. Plus zomaar eventjes 232 procent. Logischerwijs is ook het aantal geproduceerde liter wijn fors de hoogte in geklommen.

Waar in 2019 er door 22 West-Vlaamse wijnbouwers 166.055 liter werd gebotteld, ging het vorig jaar om 278.140 liter. Plus 67,5 procent. 2024 was door de barre weersomstandigheden trouwens een erg slecht wijnjaar: een jaar eerder bedroeg de West-Vlaamse productie nog 377.690 liter.

“De West-Vlaamse wijnen verdienen een eigen keurmerk. Want wat wij maken, is écht lekker” – Marc Dewulf, Mikken Urban Winery

Ook dit jaar kondigt zich aan als een absoluut topjaar voor de wijnsector. “Een recordopbrengst is mogelijk, ja”, zegt Marc Dewulf (57) van Mikken Urban Winery, terwijl we door de wijnranken op zijn één hectare grote perceel in Moorslede wandelen.

“Er was amper voorjaarsvorst, de zomer startte mooi warm en de voorbije dagen hebben we opnieuw prachtig zomerweer geserveerd gekregen. Een minstens even goeie oogst als 2023 behoort zeker tot de mogelijkheden. Onze vendange (druivenpluk, red.) zal waarschijnlijk twee weken eerder dan normaal starten: half september in plaats van eind die maand.”

Uit de hand gelopen hobby

Dewulf is slechts een van de 45 West-Vlaamse wijnbouwers die zijn hart volledig aan de stiel heeft verloren. In mei 2017 plantte de Roeselarenaar zijn eerste ranken op de flanken van een vijftig meter hoge heuvel in Moorslede aan, acht jaar later maakt hij per jaar gemiddeld zestig hectoliter witte, rode en roséwijn in zijn cuverie in een loods hartje Rumbeke, op tien kilometer van de wijngaard.

© JOKE COUVREUR

“Teelt en productie moeten we op aparte locaties doen omdat we aan onze wijngaard geen wijnmakerij kunnen bouwen. De zes- à zevenduizend flessen die we van onze spreekwoordelijke band laten rollen, behandelen we met zeer veel liefde.”

“Zowel particulieren als restaurants kloppen bij ons aan. Elke fles wijn die we produceren, vindt zijn weg naar een levensgenieter. Een betere motivatie bestaat er niet” – Marc Dewulf, Mikken Urban Winery

Net zoals bij zoveel beginnende wijnbouwers startte Marc als hobbyist. “Ik was destijds actief in de farmaceutische sector, wijn maken was een leuk bijberoep. Maar gaandeweg is die hobby uit de hand gelopen. Vandaag richt ik met mijn bedrijf Ardennesque wijnmakerijen in én bouw ik Mikken Urban Winery verder uit. Wijn heeft mijn volledige leven ingepalmd”, lacht hij.

Marcs wijnen vallen letterlijk en figuurlijk in de smaak. Zijn rode wijn, de Monaco, kaapte twee jaar op rij een Belgian Wine Award van Gault&Millau weg en elke fles raakt vlot tot bij de consument. “Zowel particulieren als restaurants kloppen bij ons aan. Elke fles wijn die we produceren, vindt zijn weg naar een levensgenieter. Een betere motivatie bestaat er niet.”

Zandleem

En dat geldt voor zowat elke wijnbouwer in West-Vlaanderen, want de productie is in amper twee jaar tijd meer dan verdubbeld. “Er is steeds meer aandacht voor onze lokale wijnsector”, wijst Marc een van de verklaringen aan.

De 45 wijndomeinen van onze provincie

Van Bredene tot Zwevegem: dit zijn alle 45 wijndomeinen van West-Vlaanderen, verdeeld over 23 gemeenten.

(Bronnen: vzw Belgische Wijnbouwers en Gido Van Imschoot)

“Mensen kopen bewust lokaal en gaan op zoek naar kwaliteit van eigen bodem. En die vinden ze ook. Onze provincie is een goeie terroir om wijnranken te laten groeien en bloeien. Wij werken met een zandleemgrond, ideaal om aan wijnbouw te doen. Bovendien zijn er in onze Westhoek enkele pioniers van de Belgische wijnwereld actief én de opleidingen worden steeds beter.”

“Al die factoren samen zorgen voor een succesverhaal, al blijft het weer de grootste variabele die we niet in de hand hebben. Dat hebben we vorig jaar aan den lijve mogen ondervinden.”

Kapitaalsintensief

Met gemiddeld 3,3 hectare is het gemiddelde West-Vlaamse wijnbedrijf niet zo erg groot. “Niet verwonderlijk”, vindt Dewulf. “Dit is immers een erg kapitaalsintensieve sector. Een hectare met wijnranken beplanten, daar heb je al snel 40.000 euro voor nodig. En dan hebben we het nog niet over de cuverie die je nodig hebt om de wijn effectief te maken.”

© JOKE COUVREUR

“Bovendien kan je pas drie jaar na de aanplant een eerste keer oogsten. En moet je nog een jaar wachten om je eerste jaargang op de markt te kunnen brengen. Maar er zijn wel steeds meer wijnbouwers die stelselmatig uitbreiden.”

“Als wijnbouwer moet je een soort homo universalis zijn. Je plant ranken aan en verzorgt ze, je oogst, maakt wijn, doet de marketing, verkoopt… Maar dat maakt het net zo leuk” – Marc Dewulf, Mikken Urban Winery

De West-Vlaamse – en Belgische – wijnbouwer moet ook een soort homo universalis zijn. “Ik doe alles zelf: van aanplanten en de ranken verzorgen over oogsten en wijn maken tot de marketing en verkopen. En dan hebben we het nog niet over de papierberg. Je moet een beetje een alleskunner zijn, maar dat maakt het net zo leuk.”

Mooie toekomst

De West-Vlaamse wijnsector gaat een mooie toekomst tegemoet, stelt Marc Dewulf. “Onze wijnen zijn niet meer weg te denken. Door de klimaatverandering zullen ook steeds meer druivenrassen hier gedijen, wat extra mogelijkheden schept. Alleen kan het kader waarin we werken, nog duidelijker. Momenteel beschouwt de politiek ons als tuinbouwers, terwijl we als wijnbouwer een aparte deeltak binnen de landbouw zouden moeten zijn.”

“En er mag ook een officiële appellatie (wettelijk beschermde geografische aanduiding, red.) voor West-Vlaanderen komen. Ons land telt al tien zulke benamingen – waaronder eentje voor Heuvelland – maar ook de rest van West-Vlaanderen verdient een dergelijk keurmerk. Want wat wij maken, is écht lekker.”

Ook wijntoerisme in opmars: “Belangstelling neemt jaar na jaar toe”

Westtoer zet steeds meer in op het toeristische luik dat de West-Vlaamse wijnbouw genereert. “De belangstelling neemt jaar na jaar toe”, zegt Valérie Heyman, regiomanager Westhoek bij de provinciale dienst die toerisme in al haar facetten ondersteunt. “In de Westhoek zijn een pak wijnbouwers aan de slag, met Jean-Pierre Six van Wijngoed Monteberg als pionier. Hij legde in 1996 de basis voor wat nu een florerende sector is.”

Beleving creëren

Vooral de laatste tien jaar is het toeristische aspect steeds belangrijker geworden, valt te horen. “De wijnbouwers verkopen hun flessen liefst op hun domein zelf omdat dit economisch het meest interessant is. En dus moeten ze mensen naar hun terreinen lokken.”

“Dat doe je door beleving te creëren. Denk aan rondleidingen, degustaties met uitzicht op de wijnranken, panoramaterrassen waar je je kan vergapen aan de wijde omgeving en zelfs topchefs die je ín de wijngaard op een culinaire topervaring trakteren. Entre-Deux-Monts heeft zelfs een populaire trailrun door zijn domein in het leven geroepen. Zo zorg je ervoor dat steeds meer wijnliefhebbers – en gewone toeristen – de weg naar jou vinden.”

Van voetnoot naar hoofdstuk

In het nieuwe beleidsplan van Westtoer, dat dit najaar voorgesteld zal worden, zal wijntoerisme een prominente plaats innemen. “Waar het tot enkele jaren geleden nog een voetnoot was, zal het nu een volledig hoofdstuk innemen”, duidt Valérie. “In 2026 willen we onder de noemer Westhoekwijnen de topproducten en het omkaderende verhaal nóg meer in de kijker plaatsen.”

Met de nodige trots. “Wat onze West-Vlaamse wijnen zijn echt top”, vindt Valérie. “We hebben witte wijnen en schuimwijnen van eigen bodem die internationale topklasse zijn. Dat moeten we blijven koesteren.” (PVH)

The post West-Vlaanderen wordt steeds meer dé wijnstreek: aantal wijnbouwers in onze provincie in 7 jaar tijd meer dan verdubbeld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? Sportanker Lies Vandenberghe verzweeg relatie met collega Maarten Breckx eerst voor ouders: “Ik zei tegen mama dat ik op hotel sliep”

De vonk sloeg over op de redactie van VTM NIEUWS, maar daar liepen collega-sportankers en levenspartners Lies Vandenberghe en Maarten Breckx niet meteen mee te koop. In de HLN-podcast ‘Gekoppeld’ vertelt het koppel hoe ze werk en privé gescheiden houden en hoe ze een tijdje haar ouders een leugentje om bestwil heeft verteld om de relatie stil te houden.

Lees meer »

Olivier (46) en Patty (45) nemen Het Strandhuis over: “Aangezien we Nieuwpoort goed kennen, was dit een mooie opportuniteit”

Na een zoektocht van twee jaar hebben Sabrina en Luc van ontbijt- en lunchzaak Het Strandhuis overnemers gevonden. Olivier en Patty nemen hebben de zaak op de Zeedijk in Nieuwpoort overgenomen.
The post Olivier (46) en Patty (45) nemen Het Strandhuis over: “Aangezien we Nieuwpoort goed kennen, was dit een mooie opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Technische storing legt United Airlines tijdelijk stil op Amerikaanse luchthavens

Verschillende luchthavens in de Verenigde Staten zijn woensdagavond en -nacht getroffen door een tijdelijke stillegging van United Airlines-vluchten. De luchtvaartmaatschappij bevestigde dat een “technologisch probleem” aan de basis ligt van het besluit om alle vluchten aan de grond te houden op hun vertreklocaties. Vluchten die al in de lucht waren, mochten hun route vervolgen.

Lees meer »

Servische minister krijgt live tijdens interview een infarct

Het begon als een gewoon interview, maar plots geraakte Darko Gliši?fell, minister van Overheidsinvesteringen in Servië, niet meer uit zijn woorden. Kort nadien brak de Servische tv-zender Televizija Pink het gesprek af. Wat kijkers toen niet beseften, was dat hij live op tv een hartaanval had gekregen.

Lees meer »

Einde verhaal voor spikingzaken De Geverfde Vogel en Patron in het Straatje: “De Geverfde Vogel binnenin helemaal gestript en Patron krijgt andere naam en uitbater”

Het voorbije weekend werd het interieur van De Geverfde Vogel helemaal gestript in opdracht van de eigenaar brouwerij Omer Vander Ghinste die ook op zoek gaat naar een overnemer. Patron, het andere café dat meermaals ter sprake kwam in het spiking dossier, kreeg een nieuwe naam en zaakvoerder. Met Kevin Cosaert (34) komt er iemand in Den Optieker die het

Lees meer »

Ook luchthaven Oostende-Brugge legt weinig rooskleurige cijfers voor

De regionale luchthaven van Oostende boekte vorig jaar een bedrijfswinst van 392.000 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de LEM Oostende. Toch voorspellen de cijfers weinig goeds: de omzet loopt terug en zowel de luchtvracht als het aantal passagiers stijgen niet. Het overgedragen verlies bedraagt 1,3 miljoen euro.

Lees meer »

Club Brugge slaat terug: Seys schiet 1-2 tegen de netten

RB Salzburg heeft niets te verliezen, Club Brugge maar weinig te winnen. Kwalificatie in de derde voorronde van de Champions League is na de 0-1-zege van vorige week een must: elk ander resultaat zou een blamage zijn. De match zelf is nu te bekijken op VTM2 of te volgen op deze pagina!

Lees meer »

Waarom steeds meer handelaars cash vragen: “Een pakje sigaretten kopen met de kaart? Dan maak ik verlies”

Sinds 2022 biedt elke Belgische handelaar verplicht een digitale betaaloptie aan. Handig voor de consument, minder leuk voor de kleine zelfstandigen. Voor onder andere bakkers en uitbaters van krantenwinkels nemen de kosten van die elektronische betaalmiddelen steeds grotere happen uit hun winstmarge. Sommigen verzoeken hun klanten daarom alsnog om cash te betalen: “Als een klant een pakje sigaretten met de

Lees meer »

Belgische marine schaduwt Russisch onderzoeksschip dat verdacht wordt van spionage

De Belgische marine monitort momenteel een Russisch onderzoeksschip dat zich in Belgische wateren bevindt. Dat bevestigt stafchef Kristof Van Belleghem maandag. De Admiral Vladimirsky werd enkele jaren geleden ook voor de Nederlandse kust gespot. Een onderzoek van de Nederlandse omroep KRO-NCRV bracht toen aan het licht dat de Russen mogelijk onderwaterdrones inzetten voor spionage en sabotage.

Lees meer »