De wijnbouw in West-Vlaanderen scheert hoge toppen: op enkele jaren tijd is het aantal producenten in onze provincie verdubbeld. En kwantiteit betekent in dit geval ook kwaliteit. “Onze wijnen zijn echt heel goed”, zegt Gido Van Imschoot, erevoorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, die meteen ook verklapt wat zijn favorieten zijn…
De West-Vlaamse wijnbouwsector zit meer dan ooit in de lift. Enkele tientallen jaren geleden zetten enkele hobbyisten hun eerste voorzichtige stapjes in de sector, vandaag gaan er makkelijk honderdduizenden flessen per jaar over de toonbank. Uit cijfers van de vzw Belgische Wijnbouwers blijkt dat het aantal West-Vlaamse wijnboeren is gestegen van 19 in 2018 naar 45 in 2024.
Volgens Gido Van Imschoot, gewezen verantwoordelijke wijnen aan hotelschool Spermalie in Brugge en erevoorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, zijn de West-Vlaamse wijnen van goede tot zeer goede kwaliteit.
“Onze wijnen zijn echt heel goed”, zegt de Lichterveldse wijnkenner. “Waarbij ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat de beste wijnen de mousserende zijn. West-Vlaanderen heeft fantastische schuimwijnen. Volgens mij wordt ons land een van de nieuwe topgebieden in Europa voor kwaliteitsschuimwijn, gemaakt volgens de traditionele methode zoals in Champagne.”
Awards en medailles
Volgens Van Imschoot zijn de West-Vlaamse wijnbouwers goed gevormd en professioneel. “Ze beheersen nieuwe technieken, zijn intens aanwezig in de wijngaard en laten zich begeleiden door geschoolde wijnmakers. Bij alle domeinen in West-Vlaanderen die awards, medailles of andere trofeeën winnen – en dat zijn er heel wat – zie je dat er altijd een ervaren of geschoolde wijnbouwer aan de slag is.”
“Bij enkele kleine domeinen is er soms nog werk aan de winkel. Ik zie enthousiaste starters die uitkijken om zo snel mogelijk wijn te kunnen produceren. Dat ze in het begin soms een fout maken of verkeerde beslissingen nemen is inherent aan de start van een domein. Ik pleit er altijd voor dat een beginnende wijnbouwer zich laat begeleiden.”
In Parijs
Onze wijnen worden ondertussen ook opgemerkt in het buitenland. “Een belangrijk wijntijdschrift in Frankrijk, Revue de Vins de France, had in mei een groot en positief dossier over Belgische wijnbouw”, weet Van Imschoot. “Misschien drinken we over enkele jaren een glaasje West-Vlaamse bubbels op een terras in Parijs.”
Tot slot: wat is de favoriete West-Vlaamse wijn van dé West-Vlaamse kenner? “Er zijn er veel lekkere. Maar ik heb drie favorieten: Hoogenhove Poly d’or Brut op basis van 100 procent chardonnay (geproduceerd in Aarsele), Beerbosch Gewürztraminer 2022 (geproduceerd in Sint-Denijs) en Thurolt Rose Parel 2022 Brut op basis van chardonnay, kerner, acolon en cabernet (geproduceerd in Torhout).”
The post Steeds meer West-Vlaamse wijnen, en die zijn ook nog eens lekker: “Vooral de schuimwijnen zijn fantastisch” is provided by KW.be.