Op de Zeedijk van Nieuwpoort-Bad waait een frisse wind door de ontbijt- en lunchbar Het Strandhuis. Na meer dan een kwarteeuw geven Sabrina Sap en Luc Wybo de sleutel door aan Olivier Bertier en Patty Gerard, een koppel met een hart voor gastvrijheid en jarenlange horeca-ervaring. Wat begon als een stille droom tijdens drukke werkdagen in andermans keuken, is nu hun eigen zaak op een plek die voor hen altijd bijzonder is geweest.
Voor Olivier voelt de overname bijna als thuiskomen. “Ik heb hier in het verleden op de dijk als jobstudent gewerkt”, vertelt hij. “Nieuwpoort is mij altijd bijgebleven. We wonen in Bulskamp bij Veurne, maar deze stad heeft een speciale plek in ons hart.” Zijn professionele pad leidde hem diep de horeca in. “Ik kom uit de keuken”, legt Olivier uit. “Ik was vele jaren keukenverantwoordelijke in De Barkentijn in Nieuwpoort. Dat was een stevige uitdaging, maar ik heb er ongelofelijk veel ervaring opgedaan.”
Patty, zijn levensgezellin en zakenpartner, heeft een gelijkaardig verhaal. “Ik ben afgestudeerd als sportleerkracht, maar de horeca zat al vroeg in mijn bloed”, weet ze ons met veel enthousiasme te vertellen. “Als jobstudent heb ik altijd in de horeca gewerkt en ik ben er nooit uitgestapt. Toen de kinderen klein waren, durfden we de stap naar een eigen zaak nog niet te zetten. Maar nu zijn het pubers, en na twintig jaar horeca hebben we de sprong gewaagd.”
Van flexijob tot overname
Voor Olivier en Patty is deze overname meer dan een zakelijke beslissing. “We hebben altijd gedroomd van een eigen zaak”, zegt Olivier. “We hebben er lang op gewacht, maar nu klopt alles: onze ervaring, de leeftijd van de kinderen, de locatie. Het voelt gewoon juist.”
De band met Het Strandhuis bestond al vóór de overname. “Toen we hoorden dat Sabrina en Luc overnemers zochten, zijn we meteen komen kijken. De ligging, het interieur… alles voelde juist. We hadden ook meteen een goede klik, en toen heb ik voorgesteld om enige tijd mee te draaien om de overname van Het Strandhuis goed te laten verlopen. Luc en Sabrina zijn ongelooflijk warme mensen. Ook nu nog kunnen we steeds bij hen terecht als we vragen hebben.”
We hebben cocktails en lokale bieren op vat aan de kaart toegevoegd
Sabrina en Luc, die in de beginjaren ook ’s avonds open waren, hadden de zaak in de loop der tijd omgevormd tot ontbijt- en lunchbar. “Voor ons was het belangrijk dat we opvolgers vonden die de warmte en gezelligheid konden bewaren”, zegt Luc. “Met Olivier en Patty hebben we daar alle vertrouwen in.”
Horecadroom in het midden van het seizoen
De timing van de overname was uitdagend. Olivier en midden in het zomerseizoen. “We hebben bewust gekozen om meteen te starten”, legt Olivier uit. “We wilden de vibe van de zomer meepakken. De eerste week was keihard werken, maar er is niets misgelopen.” Patty vult aan. “We moesten klanten wel even uitleggen dat we de nieuwe eigenaars waren. De reacties waren overwegend positief, en veel vaste klanten zijn blijven komen.”
Hoewel Olivier en Patty de kern van Het Strandhuis behouden, hebben ze al enkele eigen accenten toegevoegd. “We hebben cocktails en lokale bieren op vat aan de kaart toegevoegd”, vertelt Olivier. “Daarnaast zijn pannenkoeken, appeltaart en ijsjes terug. De pannenkoeken maak ik zelf, nog steeds volgens het geheime recept van Luc.”
Nieuwe accenten op de kaart
De lunchkaart blijft voorlopig grotendeels hetzelfde, maar er zijn plannen. “We willen nieuwe slaatjes toevoegen, misschien ook hapjes”, zegt het koppel met een knipoog. “De tearoomkaart kan uitgebreid worden. Maar voor nu kiezen we voor een rustige doorstart, zodat we alles goed in de vingers krijgen.”
Ook de openingsuren zijn licht aangepast. “In het seizoen zijn we open van 10.30 tot 20.30 uur, de keuken sluit om 20.15 uur”, legt Olivier uit. “In de winter sluiten we om 18 uur, behalve tijdens vakanties, weekends en feestdagen, dan blijven we ’s avonds open.” De komende maanden willen ze stap voor stap hun eigen stempel drukken. “Van de menukaart tot het servies, we willen het écht ons maken, maar de gastvrijheid en het gezellige karakter blijven zoals altijd. Dat is wat Het Strandhuis zo geliefd maakt.” (Zana Bulteel)
The post “We hebben altijd gedroomd van een eigen zaak”: Patty en Olivier schrijven nieuw hoofdstuk voor Het Strandhuis in Nieuwpoort-Bad is provided by KW.be.