Al meer dan drie decennia staat de naam garant voor het beste ijs dat er in Menen en omstreken te vinden is. Al meer dan drie decennia zijn de woorden ‘vers’ en ‘eigen bereiding’ zowaar een mantra in de Rijselstraat. En na die drie decennia trekt hij nu ook de straat op. Aan het stuur van zijn eigen ijskar kan Pascal Verduyn (57) het plezier van een heerlijk ijsje tot ver buiten zijn winkel gaan delen. “De glimlach van de klant? Daar doen we het uiteindelijk voor.”
“Hoe lang ik al in die sector zit? Ik denk dat ik zonder aarzel al tegen de 35 jaar ervaring aan kan kijken!” Roomijs en Pascal Verduyn? In Menen zijn de twee onherroepelijk met elkaar verbonden. In zijn zaak, op de hoek van de Rijselstraat en de Vlamingenstraat, is het tijdens de weekends vaak een kwestie van geduldig aan te schuiven. De kwaliteit van het roomijs dat uit de zaak van Pascal komt, geniet dan ook een ijzersterke reputatie.
Geleerd van specialist
“Precies 35 jaar geleden begon ik met mijn opleiding in de wereld van de crême. Ik ging in de leer bij een echte specialist, die zelf 9 ijskarren rond had rijden. Op zo een momenten leer je meteen het volledige pakket.”
“Niet alleen hoe je ijs moet maken is belangrijk, het met je meenemen in een ijskar is dan nog eens een kunst op zich. En tijdens die opleiding maakte ik meteen ook kennis met het aspect dat mij op een spreekwoordelijke manier deed smelten. Al zijn de klanten groot, klein, blij of zelfs boos? Wanneer je ze een hoorntje geeft met vers schepijs vertrekken ze met een brede glimlach op het gezicht. Na al die jaren is dat nog steeds wat mij het meest van al raakt.”
Tijdens zijn verhaal komt meteen ook een cruciale term aan bod. “Vers? Dat is een absolute vereiste bij alles wat ik doe. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hier op deze locatie ben gelegen. Mijn winkel vooraan, atelier achteraan en meteen ook plaats voor de ijskar. Want hier vertrekken geen industriële producten!”
“Mijn dagen beginnen in het atelier meestal rond 3 of 4 uur in de ochtend, want ik maak alles zelf. Eenmaal de voorbereidingen zijn gedaan, dan ga ik alles ophalen om mijn ijs op smaak te brengen. Ik werk nagenoeg enkel met lokale leveranciers, en met kwaliteitsproducten.”
“Aardbeien? Een tripje naar Dadizele en het is geregeld. Het is ook de reden dat er soms bepaalde smaken niet aanwezig zijn. Als het juiste seizoen er niet is, of als ik niet de juiste kwaliteit van producten kan vinden? Dan komt het er niet in. Op zich hoeft dat voor een ijskar niet echt een probleem te vormen, want we kunnen onmogelijk het volledige jaar rondtoeren. In pakweg november gaat niemand je nog tegenhouden voor een ijsje onderweg.”
In 35 jaar tijd is de wereld aanzienlijk veranderd en dat is ook in de wereld van het roomijs voelbaar. “Vooral op gebied van de productie is alles een flink pak moderner geworden. Het materiaal wordt beter waardoor ook de manier van produceren eigenlijk wel eenvoudiger is geworden. Het blijft nog steeds keihard werken, maar we krijgen in dezelfde tijd veel meer gedaan dan vroeger.”
Dubai-ijs scoort
“Ook op gebied van smaken kon je de afgelopen jaren een duidelijke verandering zien. De klassiekers zoals vanille of aardbei zijn er nog steeds, maar we moeten ook de trends volgen. Op dit moment scoren we goed met ons Dubai-ijs, dat de smaak deelt met de razendpopulaire Dubai-chocolade. Het is trouwens ook mijn persoonlijke favoriet.”
“Maar de smaken moet je ook altijd afstemmen op de plaats waar je heen gaat. Voor de regio hier hebben we zeven smaken die het goed doen, maar ga je pakweg naar Charleroi voor een evenement? Dan wordt dat aangepast. Daar heb je veel mensen met Italiaanse roots en die hebben het dan weer meer begrepen op hun typische parfums zoals een cassata.”
“Wat in al die jaren dan weer niet is veranderd, zijn de oertraditionele ijsjes. Een raket, een calipo of zelfs de superbekende clown? Die blijven het gewoon goed doen, waarbij we soms zelfs ouders zien die het jeugdsentiment met hun kinderen delen.”
The post “Vers schepijs doet iedereen glimlachen”: Menenaar Pascal Verduyn viert 35 jaar vakmanschap op wielen is provided by KW.be.