“Vers schepijs doet iedereen glimlachen”: Menenaar Pascal Verduyn viert 35 jaar vakmanschap op wielen

Al meer dan drie decennia staat de naam garant voor het beste ijs dat er in Menen en omstreken te vinden is. Al meer dan drie decennia zijn de woorden ‘vers’ en ‘eigen bereiding’ zowaar een mantra in de Rijselstraat. En na die drie decennia trekt hij nu ook de straat op. Aan het stuur van zijn eigen ijskar kan Pascal Verduyn (57) het plezier van een heerlijk ijsje tot ver buiten zijn winkel gaan delen. “De glimlach van de klant? Daar doen we het uiteindelijk voor.”

“Hoe lang ik al in die sector zit? Ik denk dat ik zonder aarzel al tegen de 35 jaar ervaring aan kan kijken!” Roomijs en Pascal Verduyn? In Menen zijn de twee onherroepelijk met elkaar verbonden. In zijn zaak, op de hoek van de Rijselstraat en de Vlamingenstraat, is het tijdens de weekends vaak een kwestie van geduldig aan te schuiven. De kwaliteit van het roomijs dat uit de zaak van Pascal komt, geniet dan ook een ijzersterke reputatie.

Geleerd van specialist

“Precies 35 jaar geleden begon ik met mijn opleiding in de wereld van de crême. Ik ging in de leer bij een echte specialist, die zelf 9 ijskarren rond had rijden. Op zo een momenten leer je meteen het volledige pakket.”

“Niet alleen hoe je ijs moet maken is belangrijk, het met je meenemen in een ijskar is dan nog eens een kunst op zich. En tijdens die opleiding maakte ik meteen ook kennis met het aspect dat mij op een spreekwoordelijke manier deed smelten. Al zijn de klanten groot, klein, blij of zelfs boos? Wanneer je ze een hoorntje geeft met vers schepijs vertrekken ze met een brede glimlach op het gezicht. Na al die jaren is dat nog steeds wat mij het meest van al raakt.”

Tijdens zijn verhaal komt meteen ook een cruciale term aan bod. “Vers? Dat is een absolute vereiste bij alles wat ik doe. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik hier op deze locatie ben gelegen. Mijn winkel vooraan, atelier achteraan en meteen ook plaats voor de ijskar. Want hier vertrekken geen industriële producten!”

“Mijn dagen beginnen in het atelier meestal rond 3 of 4 uur in de ochtend, want ik maak alles zelf. Eenmaal de voorbereidingen zijn gedaan, dan ga ik alles ophalen om mijn ijs op smaak te brengen. Ik werk nagenoeg enkel met lokale leveranciers, en met kwaliteitsproducten.”

“Aardbeien? Een tripje naar Dadizele en het is geregeld. Het is ook de reden dat er soms bepaalde smaken niet aanwezig zijn. Als het juiste seizoen er niet is, of als ik niet de juiste kwaliteit van producten kan vinden? Dan komt het er niet in. Op zich hoeft dat voor een ijskar niet echt een probleem te vormen, want we kunnen onmogelijk het volledige jaar rondtoeren. In pakweg november gaat niemand je nog tegenhouden voor een ijsje onderweg.”

In 35 jaar tijd is de wereld aanzienlijk veranderd en dat is ook in de wereld van het roomijs voelbaar. “Vooral op gebied van de productie is alles een flink pak moderner geworden. Het materiaal wordt beter waardoor ook de manier van produceren eigenlijk wel eenvoudiger is geworden. Het blijft nog steeds keihard werken, maar we krijgen in dezelfde tijd veel meer gedaan dan vroeger.”

Dubai-ijs scoort

“Ook op gebied van smaken kon je de afgelopen jaren een duidelijke verandering zien. De klassiekers zoals vanille of aardbei zijn er nog steeds, maar we moeten ook de trends volgen. Op dit moment scoren we goed met ons Dubai-ijs, dat de smaak deelt met de razendpopulaire Dubai-chocolade. Het is trouwens ook mijn persoonlijke favoriet.”

“Maar de smaken moet je ook altijd afstemmen op de plaats waar je heen gaat. Voor de regio hier hebben we zeven smaken die het goed doen, maar ga je pakweg naar Charleroi voor een evenement? Dan wordt dat aangepast. Daar heb je veel mensen met Italiaanse roots en die hebben het dan weer meer begrepen op hun typische parfums zoals een cassata.”

“Wat in al die jaren dan weer niet is veranderd, zijn de oertraditionele ijsjes. Een raket, een calipo of zelfs de superbekende clown? Die blijven het gewoon goed doen, waarbij we soms zelfs ouders zien die het jeugdsentiment met hun kinderen delen.”

The post “Vers schepijs doet iedereen glimlachen”: Menenaar Pascal Verduyn viert 35 jaar vakmanschap op wielen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bestuur wacht na dodelijk ongeval onderzoek af voor eventuele maatregelen: “Maar als je 100 km/u rijdt waar maar 50 km/u mag, kan het op veel plaatsen slecht aflopen”

Naar aanleiding van het dodelijke ongeval op de Grimbergsesteenweg in Eppegem en de daarbijhorende snelheidsproblematiek wacht de gemeente het onderzoek af. Dat moet uitwijzen wat precies de oorzaak of oorzaken zijn van het tragische ongeval. “Als daaruit blijkt dat niet alleen menselijk gedrag, maar ook de infrastructuur een rol speelt, dan zullen we uiteraard onze verantwoordelijkheid nemen”, luidt het.

Lees meer »

Dirk, Joren, Giovanni en Simon zijn de Bardos-kaartkampioenen

Luigi Coco, die samen met zijn broer Fausto, neef Jan en hun vriend Henri, de Bardos Zomerbar openhoudt, had het aangekondigd. Ze zouden uitpakken met enkele nieuwe ingrediënten. En ze houden woord.
The post Dirk, Joren, Giovanni en Simon zijn de Bardos-kaartkampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

P. Diddy hoopt op presidentiële gratie van Trump na veroordeling

De Amerikaanse hiphopmagnaat Sean Combs, beter bekend als P. Diddy, probeert via zijn advocaat een presidentiële gratie te verkrijgen van Donald Trump. Combs werd vorige maand vrijgesproken van mensenhandel, maar wel veroordeeld voor het vervoeren van personen met het oog op prostitutie. Zijn advocaat Nicole Westmoreland bevestigde dinsdag dat er gesprekken zijn geweest met het Witte Huis over een mogelijke

Lees meer »

Tennis en padel in Loppem met een Hollands tintje

Vier decennia lang waren de Bretoense dagen met een plateau fruits de mer een traditie tijdens het dubbeltornooi tennis in Loppem. Daar werd nu afscheid van genomen. Het tornooi heet voortaan de Loppem Open. “Na Spanje en Frankrijk kiezen we dit jaar voor Nederland. Naast tennis en padel is er ook een petanquetornooi.”
The post Tennis en padel in

Lees meer »

Pro-Russische hackersgroep is actiever dan ooit, ook in België

De pro-Russische hackersgroep NoName057(16) is amper drie weken na een grote internationale politieactie in twaalf landen even actief als voorheen. Na een korte dip zijn de online activiteiten en aanvallen opnieuw erg zichtbaar. Zo blijkt uit onderzoek van VRT NWS en het Nederlandse KRO-NCRV Pointer. Ons land staat sinds de politieactie in de top vijf van geviseerde landen.

Lees meer »

Braziliaans Hooggerechtshof zélf verrast door huisarrest Bolsonaro

De beslissing van rechter Alexandre de Moraes om Jair Bolsonaro onder huisarrest te plaatsen kwam onverwacht, zelfs voor zijn collega’s binnen het Braziliaanse Hooggerechtshof. Dat zeggen twee bronnen binnen het hof aan persagentschap Reuters. De maatregel komt midden in een diplomatieke crisis met Washington en vlak voor de invoering van zware Amerikaanse sancties.

Lees meer »

Kristof (46) en Michiel (38) organiseren eerste queer familiedag tijdens Antwerp Pride: “Voor kinderen van queer ouders is het belangrijk te beseffen dat ze geen unicum zijn”  

Voor het eerst kregen queer families dit jaar hun eigen evenement tijdens de Antwerp Pride. Het idee van deze ‘Queer Families in Town’-dag ontsproot uit de hoofden van Kristof Duran (46) en diens man Michiel Warmenbol (38). Zelf zijn ze vader van twee zonen, Lucas (12) en Rinus (8). De oudste is hun pleegzoon, de jongste hun adoptiezoon. “Toen we

Lees meer »