Eind 2017 sloot Jo Vansteenkiste definitief de deuren van zijn gelijknamige bakkerij – in de volksmond bekend als de bakkerij van ‘Jantje Kaas’ – op het Dorpsplein in Lendelede. Daarmee kwam er een einde aan 200 jaar Vansteenkiste-bakkers in Lendelede. Twee jaar later werd Jo ijsventer en toert hij sindsdien rond in de ruime regio als ‘Jocys IJs’. “Spijt van die carrièrewissel heb ik absoluut niet”, zegt Jo. “Na negen drukke maanden kunnen mijn vrouw Cynthia en ik eindelijk eens van het leven genieten.”
Jo en zijn vrouw Cynthia Vercruysse namen in 1992 de familiebakkerij in Lendelede over, op vraag van Jo’s vader. “De mensen spraken niet over bakkerij Vansteenkiste, maar wel over de bakkerij van Jantje Kaas. Die bijnaam kreeg Jan Vansteenkiste, een van mijn voorouders, omdat hij in de 19de eeuw in Holland vocht en terugkeerde naar Lendelede met een bol kaas. Sindsdien werden al zijn nazaten zo genoemd!”
Aantrekkelijk bod
De beslissing om in november 2017 met de bakkerij te stoppen, kwam er enerzijds omdat Jo en Cynthia een aantrekkelijk bod kregen om de zaak te verkopen, en anderzijds omdat ze de kans zagen om niet langer dag en nacht te moeten werken. “Zo konden we een beter sociaal leven opbouwen. Na de verkoop van onze woning werkten Cynthia en ik allebei een tijd in loondienst.”
“Ik ging eerst mee met een kippenkraam, maar dat was opnieuw van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Daarna ging ik aan de slag bij Culinair Huis Vandeputte in Zonnebeke, waar ik verantwoordelijk was voor de bakkerijproducten. Dat betekende werken vanaf 5.30 uur in een kleine ruimte, waar ik de hele dag niemand zag. Ik miste het contact met klanten enorm. Bovendien had ik het moeilijk om na al die jaren opnieuw voor een baas te werken.”
Geleidelijk groeide bij Jo het idee om opnieuw te ondernemen, dit keer met ambachtelijk roomijs. “Ik had nog altijd mijn (dure) ijsmachine en kooktoestel waarmee ik vroeger ijs maakte in de bakkerij. Zo ben ik begonnen. Het recept van mijn ambachtelijk ijs is een goed bewaard familierecept van mijn betovergrootvader, al meer dan 150 jaar oud.”
“Bij onze woning plaatste ik een container als productieruimte en ik kocht een tweedehands bestelwagen die ik volledig inrichtte, met het logo Jocys IJs op de zijkant. Jocys is een samentrekking van mijn voornaam en die van mijn vrouw. Ondertussen verhuisde ik de productie naar Toor 9, unit 23 in Sint-Eloois-Winkel, omdat het bij ons thuis te krap werd.”
Jo kocht zijn tweede ijswagen van Jeanine Haerynck uit Wielsbeke. “Onlangs kocht ik er nog een derde bij, van een ondernemer uit de Brusselse regio die zich voortaan wou toeleggen op de productie van wafels. Het is een ouderwetse ijskar met afbeeldingen van Nero op de zijkant. Die knappen we volledig op, maar de afbeelding van Nero blijft behouden. Dat wordt trouwens mijn hoofdkar, met airco in de chauffeurscabine. De drie wagens hebben nu ook een naam: Jocys, Jeanine (vernoemd naar de vorige eigenares) en Nero.”
IJsbeurs in Italië
De zomerperiode is vanzelfsprekend erg druk voor Jo en zijn medewerkers, maar in de winter is er eindelijk wat meer tijd om tot rust te komen. “Die rustperiode duurt zo’n drie maanden: van november tot en met januari. In januari trek ik samen met mijn vrouw Cynthia naar de internationale IJsbeurs in Rimini, Italië. Een boeiende en inspirerende beurs waar je altijd wel iets bijleert of nieuwe trends en technieken ontdekt. Italië is wereldberoemd om zijn heerlijke gelato! Maar onderschat de gepassioneerde Vlaamse ijsventers zeker niet — die kennen er ook echt iets van!”
Volgen op snapchat
Tijdens de resterende achtenhalve maanden is Jo, samen met flexi-jobbers en jobstudenten, onderweg met zijn ijskarren. “We toeren met onze drie wagens in Lendelede en omliggende gemeenten, ook op aanvraag voor gelegenheden. Ons ijs bevat enkel natuurlijke smaken — geen synthetisch gedoe of kunstmatige toevoegingen. We gaan ook naar scholen, feestjes en evenementen. Je hoeft trouwens niet op straat te wachten tot onze ijskar langskomt: je kan ons volgen op Snapchat via Jocys IJskar en Jocys IJskar 2. Op het eerste account heb ik intussen al 2.000 volgers!”
The post “Het recept van mijn ijs is al meer dan 150 jaar oud”: Bakker Jo werd ijsventer en toert rond met Jocys IJs is provided by KW.be.