Stein Berten (52) tovert in zijn ambachtelijke ijsatelier Ateljee 5 de ene verrassende ijssmaak na de andere tevoorschijn. Wat begon als een noodgedwongen carrièreswitch door een bloemallergie, groeide uit tot een ijssalon én een rijdende ijsmobiel ‘Azoetje’. “Geef een hoorntje aan een kind en je ziet een glimlach van oor tot oor”, aldus Stein.
Stein Berten is de man achter Ateljee 5. Als professioneel opgeleid patissier maakte hij van de nood een deugd: door een bloemallergie moest hij zijn passie voor voeding en zijn liefde voor het vak in een nieuwe droom kwijt. “Die droom werd ijssalon Ateljee 5. Nadat ik cursussen volgde in Italië en mezelf continu bleef bijscholen, toverde ik de lekkerste, ambachtelijke ijscreaties uit mijn hoed. Altijd op maat van de klant. Zit je met een zot ijsidee? Ik ga de uitdaging aan”, zegt Stein Berten (52), zaakvoerder Ateljee 5 uit Westvleteren. Stein is getrouwd met Els. Hij is vader van één dochter Flore en één zoon Xander. “Vanwaar de naam Ateljee 5? Dat is heel eenvoudig. Mijn atelier is mijn koninkrijk, de plek waar ik mijn ambachtelijk roomijs tevoorschijn tover, mijn mysterieuze proeftuin waar ik mijn recept op punt heb gebracht en waar ik experimenteer met smaken en creativiteit. Ons huisnummer? Dat is nummertje 5. Geef toe, soms moet je het ook niet al te ver zoeken”, lacht Stein.
Perfecte combinatie
“Na de stopzetting van onze patisserie in Ieper zijn we verhuisd naar Westvleteren, waar we plots op het idee kwamen om er te starten met een ijssalon. Een hele dag omringd worden door kleurrijk ijs is zowat de droom van elk kind. Ik heb die fantasie gewoon waargemaakt en tover nu de heerlijkste ijscreaties, die iedereen doen smelten”, zegt Stein. “Als patissier maakte ik al ijstaarten en was ik een heel creatief persoon, samen met mijn vrouwtje – die kunst had gestudeerd – waren we de perfecte combinatie om te spelen met kleuren en smaken. Smaak is heel belangrijk, maar de klant koopt vooral met zijn ogen.”
Pure producten
“Als ijsbereider moet je steeds proberen bestaande bereidingen inventiever te maken, op een prijsbewuste manier en met meer smaak. Trends zijn er om te volgen, maar ze moeten steeds de deur openzetten naar manieren om je eindproduct nog beter te maken. Er is altijd ruimte voor verandering.”
“Een gelukkige koe geeft lekkere melk, en lekkere melk zorgt voor lekker roomijs”
Het geheim van kwalitatief, artisanaal roomijs is volgens Stein pure producten gebruiken die nooit in een fabriek zijn geweest. “De melk die ik voor mijn home-made roomijs gebruik, komt van de koeien in de weides rond ons ijssalon. Die koeien worden met liefde verzorgd en grazen in het gezegende gras rond de Sint-Sixtusabdij. Een gelukkige koe geeft lekkere melk, en lekkere melk zorgt voor lekker roomijs. En dat verschil proef je bij elke schep. Ook het verse fruit dat gebruikt wordt voor de fruitsmaken en fruitsauzen komt van een plaatselijke boer”, legt Stein uit.
Experimenten
“Onze ijsvitrine is voor de helft gevuld met traditionele smaken, want die blijven het altijd goed doen. De andere helft wordt gevuld met smaken naargelang het seizoen en het weer. Daarbij horen ook wat experimentjes. Zo kunnen onze klanten momenteel een wereldreis doorheen onze smaken maken van Marrakesh tot Dubai. Het beste verkopende ijs is en blijft de vanille bourbon volgens ons traditioneel recept: vanille roomijs met echte bourbon vanillestokjes. Zelf ben ik gek van cheesecake roomijs met een variëgato van bosvruchten.”
IJsmobiel
Naast het ambachtelijke ijsatelier langs de Zwijnlandstraat 5 in Westvleteren gaat Stein ook op pad met Azoetje, de retro ijsmobiel. “Ik ben zot van vintage en oude wagentjes. Enkele schepjes ijs erbij, in een potje of in een hoorntje en de ijsmobiel was geboren. De rust die je ondervindt in de ijsmobiel is heel fijn. We kunnen ervan genieten om met zo’n icoon op de openbare weg te rijden, de enthousiaste blikken en de wijzende vingertjes onderweg, dat maakt je gelukkig. Je bereikt hier ook mensen mee die anders nooit naar je ijssalon zouden komen.” De ingebouwde schepijsvitrine bevat vier smaken, naar keuze van de klant. “Onze agenda staat bomvol met allerlei privéfeestjes, huwelijken en vooral voor veel bedrijven. We merken toch wel een stijgende evolutie op dat bedrijven hun personeel in de watten leggen en bij mooi weer is dit met een heerlijk ijsje uit onze vintage ijsmobiel. Hoewel de goesting om eropuit te trekken met onze ijsmobiel en klassieke ijskar er is, ontbreekt het me aan de nodige tijd, want dit is een fulltimejob.”
Puur geluk
In de toekomst wil Ateljee 5 zich nog meer onderscheiden door zich continu te blijven verbeteren. “Zolang we kwalitatieve en originele topproducten kunnen blijven maken, zal onze toekomst positief blijven evolueren. Schep een bolletje ijs op een krokant hoorntje, geef het aan een kind en je ziet welk wonder zich telkens weer voordoet: een glimlach van oor tot oor. Puur genot en puur geluk op een hoorntje. Ook voor volwassenen is ambachtelijk bereid ijs een ware traktatie, want zeg nu zelf: dat toch altijd een instant vakantiegevoel, niet?”
Info: www.ateljee5.be
The post “Geluk op een hoorntje”: Stein en Els beleven ‘ijsdroom’ in ambachtelijk ijsatelier Ateljee 5 in Westvleteren is provided by KW.be.