De firma Chocolaterie Van Nevel uit Diksmuide trekt er al veertig jaar op uit met de ijskar. Jeroen Bailleul (51) stapte destijds in de voetsporen van zijn oom Johan Van Nevel, die de zaak had opgestart en in 1981 startte met een ijskar. Ondertussen beschikt het bedrijf over maar liefst acht ijswagens.
Jeroen Bailleul nam in 1997 de zaak over van zijn oom Johan Van Nevel, de oprichter van het bedrijf. “Johan was ziek en kon niet meer werken. Ik was al heel lang bij mijn oom gaan helpen en zo zal het wel gekomen zijn dat grootvader Georges besliste dat ik de zaak moest overnemen. Zo was dat vroeger”, lacht Jeroen. “Ik heb het mij nog geen moment beklaagd. Intussen zijn we met de zaak op een nieuwe locatie gestart in de Woumenweg. Hier maken we onze chocolade en ijs in eigen atelier. Intussen is mijn echtgenote Mieke Vanrobaeys ook in de zaak gestapt.”
Klein gestart
De zaak is vooral gekend omwille van haar ambachtelijke chocolade en bijproducten, maar ook hun ijsjes worden volledig ambachtelijk én in eigen atelier gemaakt. Heel bekend zijn ook hun ijstaarten. “Met de ijskar is mijn oom vroeger nog gestart, toen met één enkele kar die de weg opging. Intussen zijn het er acht die constant op weg zijn. We gaan niet van deur tot deur, maar hebben onze vaste plaatsen waar we staan en dat is in Middelkerke op de verschillende campings.”
In de meer dan 40 jaar dat de ijskar naar de campings in Middelkerke trekt, zijn er heel wat klanten die ieder jaar terugkomen en waar je een band mee opbouwt. “Vooral ook met de campingbazen hebben we een goede band opgebouwd. Tijdens de vakantie kunnen we rekenen op een poule van 18 à 20 jobstudenten die hier graag terugkomen om te werken en hier jaren naeen aan de slag blijven. Het is ook een vaste job. Ze zijn altijd werkzeker. Zelfs bij slecht weer kunnen ze minstens in de namiddag aan het werk, wat hen dan ook een redelijk vast loon oplevert. Dit jaar hebben we zelfs een aantal jobstudenten moeten weigeren.”
Onze klanten smaken het verschil en komen daarvoor terug
“Tegenwoordig heb ik ouders die met hun kinderen om een ijsje komen die ik nog ken van toen zij een kind waren en een ijsje kwamen kopen. Heel leuk, maar ook wel confronterend. Dat betekent immers dat ook ik al ettelijke jaren meedraai”, bedenkt Jeroen zich. “Naast onze ijskarren hebben we ook onze winkel en een webshop waar je terecht kan voor allerhande in huisgemaakt lekkers zoals koekjes, suikerarme chocolade, relatiegeschenken en snoeptaarten. Wie dat wenst, kan hier ook een workshop bijwonen en het atelier bezoeken. Onze chocolade- en ijsproducten zijn aangepast aan het seizoen, maar vooral ook aan de wens van de klant. We merken zeker ook bij de klanten van de ijskar dat het ambachtelijke ijs hoog scoort. Onze klanten smaken het verschil en komen daarvoor terug.”
Te veel regels
Een ijsje kost tussen de 3 en 7 euro, de coupes kosten 6 à 7 euro en worden secuur opgediend. “Niet de smaak van de mensen – want de toppers van toen blijven nog altijd de toppers van nu – is veranderd, maar wel de vele regels. Waat we tegenwoordig allemaal moeten aan voldoen… En ook de kosten nemen almaar toe. Het is algemeen geweten dat brandstof, verzekeringen en onderhoud van een auto steeds duurder wordt. We moeten ook almaar meer taksen betalen maar proberen toch de prijs van ons ijs democratisch te houden. Ik begrijp volledig dat men voorzichtig met voeding moet omspringen en dat bijvoorbeeld voor hygiëne de lat heel hoog wordt gelegd, maar er zitten toch een paar regels tussen die, op zijn zachtst gezegd, wat overdreven zijn. Maar goed, we volgen ze en doen zo verder.”
Chocolaterie Van Nevel vind je in de Woumenweg 5 in Diksmuide. Voor meer informatie kan je terecht op de website www.?chocolatiervannevel.?be of via de Facebookpagina.
The post Chocolaterie Van Nevel heeft acht ijswagens: “Hier wordt alles nog ambachtelijk gemaakt” is provided by KW.be.