Het eerste half jaar zit er op voor het nieuwe Kortrijkse stadsbestuur. Hoe vergaat het de politici? In de laatste aflevering vragen we het aan Stefaan De Clerck (73), oud-burgemeester en niet langer actief in de politiek. Zijn zoon Felix is sedert eind vorig jaar schepen van jeugd en cultuur en daarmee wordt de politieke dynastie De Clerck – De Jaegere in Kortrijk voor de derde generatie op rij verdergezet.
Stefaan De Clerck is nog altijd populair in ‘zijn’ stad. We kunnen het vaststellen als de fotosessie er op zit. Twee vrouwen van middelbare leeftijd klampen hem aan om te horen hoe het nu zit met de afgesloten voetgangersbrug over de oude Leie-arm. De gewezen burgemeester en minister is duidelijk in zijn nopjes.
Overkomt het je vaker dat mensen in de stad willen horen hoe jij tegen de zaken aankijkt?
“Nu mijn zoon Felix schepen is gebeurt dat meer dan vroeger. Dat het in de jaren voordien minder het geval was, had wellicht ook met mezelf te maken. Het heeft er bij mij toch stevig ingehakt toen Vincent Van Quickenborne na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 een anti-cd&v-coalitie maakte terwijl onze partij met 33 procent de grootste was en ik bovendien ook nog eens de meeste voorkeurstemmen behaald had.”
Laat het ons eens hebben over Felix die nu ruim een half jaar schepen is in Kortrijk. Is hij al om advies komen vragen?
“Zo zou ik het niet noemen, maar hij heeft toch al een paar keer om toelichting gevraagd bij dossiers die een link hebben met vroeger en die nu weer hoog op de agenda staan. Ik denk dan onder meer aan het dossier over het voetbalstadion voor KVK of dat van Kortrijk Xpo waarvan de concessie ten einde loopt.”
Je bent kwaad geweest op je zoon toen hij besliste om met cd&v een verbond aan te gaan met Team Burgemeester. Is dat bijgelegd?
“(Glimlacht) Dat is zeker het geval en zo zit de familie De Clerck ook in elkaar. Felix en ik verschillen vaak van mening maar ik heb daar allerminst problemen mee. Dat neemt niet weg dat ik het moeilijk had met die ene beslissing. Zeker door de aanwezigheid van de figuur van Vincent Van Quickenborne, kon ik er niet mee overweg dat Felix samen ging met Team Burgemeester.”
Lees ook: Vader en zoon De Clerck na heisa over samenwerking met ‘aartsvijand’
“Ik neem Vincent niet langer au sérieux als politicus. Maar goed, Felix behaalde binnen zijn partij het op één na grootste stemmenaantal (2.546 voorkeurstemmen, red) en dus had hij uiteindelijk wel gelijk.”
Ben je blij dat de politieke dynastie De Clerck – De Jaegere in Kortrijk wordt verdergezet?
“Ja dat ben ik zeker maar ik ben vooral fier dat ik drie kinderen heb die er voor gekozen hebben om politiek actief te zijn. Marie is al jaren schepen in Wevelgem en Julie is al lang gemeenteraadslid in Bonheiden.”
Je was zelf twaalf jaar burgemeester van Kortrijk. Nu is Ruth Vandenberghe aan zet. Doet ze het goed volgens jou?
“Ruth doet het prima. Ze pakt het wel anders aan dan ik het deed. Ik was vooral de man van de dossiers, zij meer de burgemeester van het volk. En dat laatste zeg ik met het grootste respect. Al stond ik zelf ook wel midden de mensen.”
Lees ook: Ruth Vandenberghe blikt terug op eerste zes maanden als burgemeester van Kortrijk
“Ruth ken ik inmiddels al lang. Na haar studies heeft ze voor mij gewerkt als kabinetsmedewerker in de periode dat ik de eerste keer minister van Justitie was in de jaren negentig. Ik ben altijd sympathie voor haar blijven behouden, ook toen ze voor een andere partij koos.”
Waar kijk je zelf met de meeste genoegdoening op terug: naar de periode dat je burgemeester was of minister?
“Hm, ik kan daar niet in kiezen. Wel weet ik dat ik als minister toch beslissingen heb kunnen nemen die nog altijd blijven doorwegen. Zeker in mijn eerste periode als minister van Justitie heb ik belangrijke dingen kunnen realiseren. Dan denk ik aan de politiehervorming in de nasleep van de zaak Dutroux. Op die manier hebben we het politiekorps een menselijker gezicht kunnen geven. Maar vooral heb ik er mee voor gezorgd dat de rol van het slachtoffer centraal is komen te staan in strafdossiers en heb ik de justitiehuizen, de hoge raad voor justitie en de strafuitvoeringsrechtbanken opgericht.”
Wat vind je jouw mooiste realisatie als burgemeester?
“Het hele project van winkelcentrum K is er zeker een van. Ik ben er ook trots op dat ik als eerste beslissingen genomen heb om de Leie opnieuw een belangrijke rol te laten spelen in het centrum van de stad. In de twaalf jaar dat ik burgemeester was, zijn de zeven bruggen er gekomen, inbegrepen bar Amorse en de skatebowl aan de IJzerkaai. Die projecten hebben er mee toe geleid dat in de legislaturen na mij de verdere verlaging van de Leieboorden er is gekomen.”
Tot slot, is er een plek in de stad waar je graag naartoe gaat?
“Abby, het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, vind ik echt een aanwinst. Wat Kortrijk nu nog nodig heeft is een goede dienst voor toerisme. Waar die zou moeten komen? Ik vind Broelkaai 6 daarvoor de ideale locatie. Nu is daar een horecazaak maar ik vind het niet de taak van de stad om café-uitbater te zijn.”
The post “Ik neem Vincent Van Quickenborne niet langer ernstig als politicus”: In gesprek met oud-politicus Stefaan De Clerck is provided by KW.be.