Al 25 jaar is Veerle Deseyn bezig met ijs. Eerst in Meulebeke, later in de Vuilputstraat in Ingelmunster. Sinds twee jaar trekt dochter Ilona met een foodtruck vol ijs op pad. Veerle heeft geen winkel, maar tijdens de zomermaanden ben je in de namiddag welkom. “Sinds kort staat er ook een ijsautomaat aan mijn woning, zodat fietsers of andere voorbijgangers op andere momenten van de dag een ijsje kunnen eten”, vertelt Veerle, die ook nog over een eigen webshop en ijskar beschikt.
Sinds een kleine tien jaar woont Veerle (55), samen met de vier kinderen Robrecht, Liesbeth, Emelie en Ilona (21) in de Vuilputstraat 8, een zijstraat van de Beelshoek. Vroeger werkte ze in het ziekenhuis in Waregem, later in de Aldi. “Daarna vestigde ik mij op en boerderij in Meulebeke. Samen met mijn man runden we een gesloten varkensbedrijf met ook melkkoeien. Vanaf 2003 begon ik door de crisis van de varkens melk te verwerken tot ijs, yoghurt en boter.”
Kleinschalig begonnen
“Ik begon heel kleinschalig met een machinetje in de woning en maakte enkel vanille-ijs. Buiten zette ik een tafel en vier stoelen, zodat bezoekers daar een ijsje konden eten. We verbouwden ook de schuur tot een zaal, zodat iedereen binnen kon zitten. Ik zorgde eveneens voor versgebakken pannenkoeken en wafels. ‘s Avonds kon je een bord krijgen met een ovenkoek, opgevuld met kaas, hesp en groentjes. Helaas gingen mijn man en ik uit elkaar. Ik verhuisde met de vier kinderen naar Ingelmunster”, zegt Veerle.
“De mensen die over de IJsjesradar-app beschikken, kunnen mij oproepen. Ik rij dan naar je toe!”
“De eigenaar van deze woning zei dat ik mij moest herpakken. Hij wilde hier een werkruimte maken. Het duurde nog één jaar vooraleer ik opnieuw kon beginnen. Toen was er corona. Ik had al een webshop. De mensen konden ijs komen ophalen, maar moesten op straat blijven staan. Na corona begon ik opnieuw met de ijskar rond te rijden, terwijl dochter Ilona interesse had in de foodtruck. Tijdens de zomervakantie zijn we nu van 14 tot 19 uur open. Dat is het werk van Ilona, die tijdens het schooljaar werkt als busbegeleidster bij De Zon in Ingelmunster. In de toekomst wil ze dat concept nog verder uitwerken.”
“Mijn passie zit erin”
Veerle maakt al het ijs zelf. “Ik maak nu nog altijd zelf mijn frisco’s, ijs en ijstaarten, maar geen boter en yoghurt meer. Of dat moeilijk is? Och, ik doe het al 25 jaar. Ik maak alles met verse koeienmelk en verse vanillestokjes. Het is allemaal puur natuur. Ik koop dus geen zak poeder om iets aan toe te voegen. Dat is niet hoe ik werk. Mijn passie zit erin. De mensen zeggen dat ze het smaken dat alles vers is. Vandaag staat dochter Ilona voor de eerste keer op de wekelijkse markt in Ingelmunster”, vertelt Veerle verder.
App IJsjesradar
Zij doet het interview, voor de foto moesten we bij dochter Ilona zijn. “Ik werk met de app IJsjesradar. Ik doe geen vaste route meer. Rij ik bijvoorbeeld naar De Gavers, dan zet ik mijn app aan en stel een aantal kilometers in. De mensen die over deze app beschikken, kunnen mij oproepen, waarna ik naar hen toe rij. Ik vind dat een goede uitvinding, want ik ben geen persoon om iedere dag traag doorheen dezelfde straten te rijden. In Meulebeke en Tielt is die app al sterk in trek, in Waregem minder.”
“Ik ben niet de persoon om iedere dag traag door dezelfde straten te rijden”
Hoe zit het met de concurrentie? “Ik vind dat er veel concurrentie is, de mensen vinden van niet. Je hebt nu ketens die met tien ijskarren rondrijden en die je domein inpalmen. Dat vind ik niet oké. Een ijskar moet in zijn eigen regio blijven, dan is er voor iedereen werk genoeg, maar als ze op zo’n manier beginnen, dan zitten ze in jouw regio klanten te ronselen. Of ik werk heb tijdens de winter? Natuurlijk”, glimlacht Veerle. “Dan maak ik ijstaarten, rond kerstmis en Nieuwjaar is het altijd druk. De mensen kunnen bestellen via mijn webshop. Ze klikken het gewenste aan, betalen en halen het op. Wie niet werkt met een computer, kan nog altijd opbellen en navraag doen wat er beschikbaar is. Dan mogen ze ook langskomen.”
Groene appel en meloen populair
Bij IJsbeerkens Crèmekarre betaal je 3 euro voor één bol, 5 euro voor twee. Dat geldt zowel in de zaak tijdens de zomermaanden als aan de foodtruck. “Onze klassieker? Vanille! Maar dat hangt ook een beetje af van waar we staan. In De Gavers in Deerlijk vliegen de frisse smaken als groene appel en meloen over de toonbank. Daar heb ik precies een wat groener publiek”, lacht Veerle. “Fruitige ijsjes zoals banaan, groene appel en meloen doen het daar geweldig. Op rommelmarkten verkopen we vooral stracciatella en speculoos.”
Meer info op www.ijsbeerkes-cremekarre.be
The post “De mensen smaken dat alle ijs vers is”: Veerle (55) en dochter Ilona (21) rijden rond met IJsbeerkes Crèmekarre is provided by KW.be.