“Het blijft een uitdaging om telkens nieuwe smaken te bedenken”: Elke zaterdagnamiddag trekt Jocys IJs door de straten van Kuurne

Nadat Johan Debrabandere 2018, na liefst 46 jaar, zijn ijskar parkeerde en met pensioen ging, werd het in de zomermaanden plots stil in de straten. Geen vertrouwd deuntje meer dat kinderen (en volwassenen) naar buiten lokte voor een ijsje, tot even geleden. Voortaan klinkt er op zaterdagnamiddag weer een herkenbare melodie in de straten, afkomstig van de ijskar van Jocys IJs, het werk van Jo Vansteenkiste.

Na 25 jaar op het Dorpsplein van Lendelede een bakkerij te hebben uitgebaat, besloot Jo Vansteenkiste zes jaar geleden om het over een andere boeg te gooien. Wat aanvankelijk kleinschalig begon met een ijskar, is vandaag uitgegroeid tot een wagenpark van drie ijskarren, waarin 29 verschillende soorten ambachtelijk ijs worden aangeboden.

“In Lendelede was mijn bakkerij bekend als ‘Jantje Kaas’. Niet omdat we kaas verkochten, maar omdat één van mijn voorvaders, Jan Vansteenkiste, die naam kreeg. Hij vocht in de 19de eeuw in Holland en keerde volgens sommigen terug met een bol kaas. Sindsdien worden zijn nazaten al generaties lang zo genoemd. Bijna tweehonderd jaar lang bakten opeenvolgende generaties Vansteenkiste het brood voor de inwoners van Lendelede.”

IJsbeurs in Rimini

Van die rijke bakkersgeschiedenis is Jo dus overgestapt naar ijs, maar spijt heeft hij allerminst. “Door het drukke werk in de bakkerij heb ik jammer genoeg mijn dochters nauwelijks zien opgroeien. Die balans is nu anders.”

IJs is al meer dan dertig jaar Jo’s passie. Jaarlijks trekt hij naar de gerenommeerde ijsbeurs in Rimini (Italië) om zijn kennis te verdiepen.

En het vakmanschap zit duidelijk in zijn vingers: “Ik beschik nog steeds over de ijsmachine en het kooktoestel waarmee ik vroeger in de bakkerij ijs maakte – geen goedkoop materiaal, dus wilde ik die opnieuw gebruiken. Het recept dat ik gebruik, is een goed bewaard familierecept van mijn betovergrootvader, dat al meer dan 150 jaar oud is.”

Natuurlijke smaken

In het ijs van Jocys worden geen synthetische aroma’s gebruikt. Jo werkt uitsluitend met natuurlijke smaken, vaak op basis van zelfgemaakte confituur. “Ik zie het als een uitdaging om voortdurend nieuwe smaken te bedenken. In ons assortiment vind je onder andere ijs met Indische vijg, Donut, Duindoorn, Blauwijs, en zelfs Vlaamse Leeuwen-ijs.”

“Februari is verrassend genoeg een van onze beste maanden”

Die laatste smaak kwam er overigens niet zomaar. “Het ijs heeft de kleuren geel en zwart, maar vooral dat zwart bleek een uitdaging. Gelukkig kon ik rekenen op de expertise van een Italiaanse kennis, die me de juiste tip gaf.”

Drie ijskarren

Jo’s werkdag begint al om 5.30 uur. ‘s Morgens maakt hij zijn ijs in het atelier, en in de namiddag trekt hij er met de ijskar op uit. Wat begon met de overname van de ijskar van de 75-jarige Jeannine Haerynck uit Wielsbeke, is uitgegroeid tot een wagenpark van drie ijskarren, elk met een eigen naam, maar in de vertrouwde kleuren van Jocys IJs en elk zijn specifieke route.

“Gelukkig sta ik er niet alleen voor”, zegt Jo. “Ik kan rekenen op een enthousiast team van tien flexi-jobbers en jobstudenten die het ijs mee aan de man – en vrouw – brengen. Ons seizoen loopt van half februari tot eind oktober. De rustigste periode is van 21 juli tot 15 augustus, omdat veel klanten dan op reis zijn. Februari is verrassend genoeg één van onze beste maanden. Dan hebben de mensen nog geen ijs in de diepvries, en bij het zien van de eerste zonnestralen is de verleiding groot als de ijskar voor de deur stopt.”

Leuke verhalen

Ook tijdens de coronaperiode bleef Jo actief met zijn ijskar, uiteraard binnen de geldende maatregelen. “Ik herinner me een regenachtige dag waarop er plots een kind opdook aan de ijskar, met een paraplu en een briefje van 50 euro. Toen ik vroeg wat hij wilde, zei hij: ‘Een ijsje van 50 euro, alstublieft.’ Ik dacht dat ik het mis verstond, maar toen ik hoorde hoe de vork in de steel zat, heb ik zijn wens ingewilligd. Zulke dingen maken dit werk extra mooi.”

Klaproos of duindoorn

En die naam, Jocys, waar komt die vandaan? “Simpel”, zegt Jo met een glimlach. “Het is een samenstelling van mijn voornaam, Jo, en die van mijn vrouw, Cynthia.”

Wie Jo’s ijs wil proeven, vindt hem elke zaterdagnamiddag terug in de straten van Kuurne. En wie graag iets anders probeert dan vanille of chocolade, moet beslist eens proeven van zijn bijzondere smaken, zoals klaproos of duindoorn.

The post “Het blijft een uitdaging om telkens nieuwe smaken te bedenken”: Elke zaterdagnamiddag trekt Jocys IJs door de straten van Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Sommige verkopers volgen de erecode totaal niet…”: 51.000 verkochte occasies hebben verborgen gebreken. Waar moet je op letten bij aankoop?

De Belg koopt steeds vaker een tweedehandswagen. Dit jaar zijn er al meer dan 370.000 verhandeld. Maar tegelijkertijd vinden er ook massale terugroepacties plaats, voor alles: van onbetrouwbare motoren tot levensgevaarlijke airbags. De cijfers liegen niet: er schort wat aan één op de acht occasies. HLN-mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn vertelt hoe je een miskoop voorkomt. “Dat kan nu perfect vóór de

Lees meer »

Briljanten feest voor Georges en Agnes uit Poelkapelle

Georges Latré en Agnes Vanstechelman uit Poelkapelle vierden hun briljanten huwelijksjubileum. Georges werd op 31 maart 1937 in Eernegem geboren en Agnes zag op 12 december 1940 in Esen het levenslicht.
The post Briljanten feest voor Georges en Agnes uit Poelkapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »