Zondagmiddag trok de Boeteprocessie opnieuw door Veurne. Een kleine 1.000 personen stapt mee in deze processie.
Sinds 1646 wordt deze processie georganiseerd door de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker. De processie gaat elk jaar uit op de laatste zondag van juli. Onder geruime belangstelling startte de processie naar gewoonte om 15u30 in het park nabij de de Sint-Walburgakerk. Alle kermismuziek op de Grote Markt valt dan stil wanneer de klaroenblazers, vooraan in de processie, de site van de Walburgakerk verlaten.
“Dit jaar stapten 900 figuranten, waarvan 200 boetelingen in pij door de straten van Veurne. Er namen een 80-tal kruisdragers, waaronder heel veel blootsvoets, aan de processie deel”, vertelt Gilbert Vanlerberghe, prefect van de Sodaliteit. Dit jaar kwam een delegatie uit het Duitse Rösrath, de verbroederingsgemeente van Veurne, en een delegatie van het Franse Grande-Synthe nabij Duinkerke de processie bijwonen.
Eeuwenoude traditie
De processie is een uitdrukking van volksgeloof en traditie. Figuranten brengen taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament tot leven in een Oudnederlandse evocatie. Boetelingen, blootsvoets en gekleed in een ruwe pij, trekken eeuwenoude beeldengroepen die het lijdensverhaal van Christus uitbeelden. Andere boetelingen dragen een kruis als teken van geloof en boete. De Boeteprocessie heeft haar sober, volkse en authentieke karakter doorheen de eeuwen behouden. De Vlaamse Gemeenschap heeft dan ook de Boeteprocessie van Veurne opgenomen op de lijst van waardevol Vlaams Cultureel Erfgoed. (JT)
The post Boeteprocessie trekt door de straten van Veurne: 200 boetelingen en 80-tal kruisdragers is provided by KW.be.