Dag op dag 28 jaar geleden heerste er grote drukte op de luchthaven van Oostende. Tienduizenden bezoekers woonden er de jaarlijkse Internationale Airshow bij. Wat een feest moest worden, eindigde tragisch toen een stuntvliegtuig neerstortte in het publiek. Zaterdag kwamen een tiental nabestaanden, overlevenden en hulpverleners samen om die zwarte dag in de Oostendse geschiedenis te herdenken.
Op zaterdag 26 juli 1997 trekken zo’n 50.000 bezoekers naar de luchthaven van Oostende waar de jaarlijkse Internationale Airshow plaatsvindt. Het is een van de grootste luchtspektakels van België. Ook de Royal Jordanian Falcons, de elite-eenheid van de Jordaanse koning, zullen die dag een stuntnummer opvoeren. Om 16.50 uur loopt het helemaal verkeerd. Een van de vliegtuigen raakt met zijn staart en vleugel de grond. Het toestel spat uiteen, maait een tent van het Rode Kruis weg en schuift verder tussen het publiek. De tol is zwaar: er vallen tien doden en 58 gewonden.
Korte plechtigheid
Zaterdag, exact om 16.50 uur, werd dit tragische moment in de Oostendse geschiedenis opnieuw herdacht met een korte plechtigheid. Er werden bloemen neergelegd door vertegenwoordigers van de stad Oostende en de Internationale Luchthaven Oostende – Brugge bij het plaket waar de tien namen van de slachtoffers op vermeld staan. Ook enkele nabestaanden, overlevenden en mensen van Rode Kruis die er die dag bij waren zijn aanwezig.
Voor Karine Celis is het nog altijd een moeilijke dag. Zij verloor die dag haar grote liefde Etienne. “Het is goed dat die dag nog altijd herdacht wordt, maar eerlijk gezegd blijft het ook heel pijnlijk. Ik denk elke dag aan hem. Maar als deze dag nadert, speelt de film van wat er toen gebeurd is zich weer volledig af in mijn hoofd. Het doet me ook denken aan de mensen die er niet meer bij zijn zoals zijn papa en stiefmama.”
“Ik denk elke dag aan hem. Maar als deze dag nadert, speelt de film van wat er toen gebeurd is zich weer volledig af in mijn hoofd.”
Op de herdenking zijn ook verschillende voormalige medewerkers van het Rode Kruis aanwezig. Zij waren die dag niet alleen aanwezig als hulpverleners maar werden zelf ook zwaar getroffen. Een van hun eigen vrijwilligers, Danny liet het leven. Greta Desmeth (69) uit Oostende was die dag samen met haar man van dienst met de ambulance. Ze praat bij met Johan Blaton (65) uit Zottegem. Hij was die dag aanwezig als toeschouwer met zijn gezin. Als bij wonder raakten zijn vrouw en dochter enkel gewond. “Ik heb zijn vrouw vervoerd en zijn dochter dicht bij mij gehouden. Ik wilde niet dat ze gescheiden raakte van haar mama.” Johan was ondertussen 50 minuten lang op zoek naar zijn jongste dochter. “Het schept een band wat we die dag meegemaakt hebben. Door hier aanwezig te zijn, willen we de nabestaanden en slachtoffers na al die jaren nog altijd een hart onder de riem te steken. Veel nabestaanden zijn ondertussen al gestorven, maar ik blijf toch komen”, besluit Greta.
The post Slachtoffers vliegtuigcrash airshow Oostende herdacht: “Het blijft heel pijnlijk” is provided by KW.be.