Na enkele omzwervingen heeft ReCycle, waar oude fietsen een tweede leven en een nieuwe bestemming krijgen, eindelijk een vaste uitvalsbasis gekregen in het voormalige jeugdverblijf Ons Volk in de Golfstraat. “Dankzij het gemeentebestuur hebben we hier nu een huurovereenkomst voor zes jaar. Dat biedt ons zekerheid en de mogelijkheid om ons atelier professioneel uit te bouwen”, is geestelijk vader Robert Van Rootselaar opgelucht.
Het verhaal van ReCycle is intussen genoegzaam bekend. Begonnen vanuit zijn tuinhuis geeft Robert Van Rotselaar oude en afgedankte tweewielers een nieuw leven om ze vervolgens tegen een symbolische vergoeding te verkopen aan wie zich geen nieuwe fiets kan veroorloven.
Al snel kreeg Robert, zijn tuinhuis inmiddels overstelpt met fietsonderdelen, dankzij toenmalig schepen Eddy Gryson een nieuw onderkomen in een oud handelspand in de Kapelstraat voor zijn uit de hand gelopen project. Eind 2023 moest Robert echter vernemen dat het pand zou worden gesloopt. Een nieuwe verhuis drong zich op, deze keer richting Sas, waar een oud magazijn werd ingepalmd.
Maar ook die locatie, ver weg van zijn vertrouwde Bredene Duinen, was maar tijdelijk. “We zijn dan ook blij dat we in Ons Volk eindelijk een min of meer vaste stek hebben gekregen”, klinkt het bij Robert, die trots het nieuwe, kraaknette atelier toont.”
Continuïteit verzekerd
Door ReCycle (nu officieel ReCycle Repair Café, red.) in een vzw onder te brengen, wil Robert ook de toekomst van zijn geesteskind veilig stellen. “Met Ambroos Blockx en Christof Bogaert telt ReCycle twee gedreven en onderlegde vrijwilligers. De continuïteit is dus verzekerd.”
Ook de aanvoer van oude, herstelbare fietsen blijkt intussen niet op te houden. “Net als de vraag van campinggasten, die met een lekke band of weerbarstige rem naar ons toe komen. De reguliere fietshandelaars hebben begrijpelijk vaak geen tijd voor dergelijke kleine herstellingen.”
“Onze tweedehandsfietsen worden graag opgepikt door studenten, die ze meenemen naar hun kot”, pikt Christof in. “En tijdens de wintermaanden, wanneer er asielzoekers verblijven in Horizon, krijgen we heel wat klantjes vanuit die hoek.” “Voor hen ben ik trouwens ooit het initiatief gestart”, herinnert Robert zich.
ReCycle krijgt ook vaak heel bijzondere fietsen cadeau. “We hebben hier momenteel twee driewielers staan, die de eigenaars inruilden voor een nieuw model. We hebben die helemaal gebruiksklaar gemaakt.”
koopjes scoren
“En ook de Specialized koersfiets, die je hier ziet, is bijzonder. Het is er een met elektrische schakeling en schokdempers in vorken en zadel. Een dus voor het betere kasseienwerk, die hier weliswaar met totaal versleten onderdelen werd binnengebracht. Op het internet verkoopt zo’n tweedehands model voor 2.000 tot 3.000 euro. Bij ons kun je die veel goedkoper oppikken. Op voorwaarde wel dat de nieuwe eigenaar ze zal gebruiken waarvoor ze bestemd is”, verwittigt Christof.
Ook de Fietsersbond schonk een fiets. “Een elektrische, die mensen kunnen uitlenen wanneer ze het elektrisch rijden onder de knie willen krijgen”, gaat Robert verder.
De ondernemer in Robert zorgde intussen voor alweer een nieuw initiatief: de Fiets Wash. “Ik was onlangs in Japan en je zag daar werkelijk geen enkele vuile auto of fiets. Dat bracht me op het idee van de Fiets Wash. Wij spuiten je fiets met een biologisch product af, vegen het schoon, pompen de banden op en geven de ketting verse olie. Kostprijs 15 euro (en 3 euro korting voor leden van de Fietsersbond). Misschien kunnen we er straks wel een jobstudent werk mee geven.”
Extra vrijwilligers
En daar houdt het als het van Robert afhangt niet mee op. “We willen hier ook een Fietsbieb op touw zetten. In zo’n bieb kun je fietsen huren voor je kinderen (tot 12 jaar). Zijn ze een modelletje ontgroeid, dan kun je de fiets gewoon inruilen voor een groter exemplaar. En dat allemaal tegen een jaarlijks lidgeld van 20 euro. De gesprekken hierover met het gemeentebestuur zijn nog aan de gang.
Financieel kost dit de gemeente eigenlijk niks. Zo’n Fietsbieb is, zo blijkt onder meer in Brugge, zelfbedruipend. Alleen zullen we bij de opstart nood hebben aan extra vrijwilligers om de bieb open te houden.”
Meer info over ReCycle Repair Café vind je op www.re-cycle.one. Je vindt ReCycle in de Golfstraat 47 (afspreken: 0477 09 22 50).
The post ReCycle Repair Café vindt nieuwe stek in voormalig jeugdverblijf Ons Volk: “Nu met Fiets Wash en Fietsbieb” is provided by KW.be.