West-Vlaamse dierenasielen krijgen 158.000 euro steun: “Al die kittens moeten naar de dierenarts, die kosten lopen hoog op”

West-Vlaanderen telt in totaal 39 erkende dierenasielen. Precies 26 daarvan krijgen dit jaar samen 158.500 euro aan financiële steun, dat maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bekend. “Tot voor kort kregen dierenasielen geen structurele steun, terwijl ze echt fantastisch werk leveren”, aldus de minister.

In 2021 introduceerde Ben Weyts structurele financiële steun voor dierenasielen, iets wat tot dan toe niet bestond. “Asielen zijn een onmisbare schakel in de Vlaamse strijd voor méér dierenwelzijn. De medewerkers – vaak vrijwilligers – dragen zorg voor achtergelaten, verwaarloosde en in beslag genomen dieren. En tot voor kort waren de asielen voor al hun waardevolle werk en opleiding dus helemaal aangewezen op eigen fondsenwerving”, klinkt het. Door het nieuwe systeem steeg het budget voor de dierenasielen met bijna 30 procent.

Voorwaarden

Dit jaar kent de minister 158.500 euro structurele steun toe aan 26 West-Vlaamse dierenasielen. Dertien organisaties vallen dus uit de boot. Dat komt omdat ze ofwel geen aanvraag hebben ingediend, ofwel niet voldoen aan de gestelde voorwaarden. Om structurele steun te krijgen moet een asiel bijvoorbeeld 75 procent van alle dieren die ter adoptie zijn op een officiële website registreren, een transparant financieel beleid hebben, minstens uit twee (vrijwillige) werknemers bestaan, tussen bepaalde tijdstippen telefonisch bereikbaar zijn om in beslag genomen dieren op te vangen…

“In de praktijk is het echt heel laagdrempelig hoor, door voorwaarden waaraan ze moeten voldoen zijn echt zeer beperkt. De West-Vlaamse dierenasielen verdienen al onze steun. Dit geld is een blijk van erkenning, maar het geeft de asielen ook mogelijkheden om verder te professionaliseren. Zo kunnen we samen nog veel dierenleed voorkomen”, zegt Weyts

Vast bedrag

Hoeveel subsidie elk van de 26 asielen precies krijgt, is afhankelijk van een aantal factoren. Iedereen krijgt sowieso een vast bedrag van 3.135 euro. Daarbovenop deelt Vlaanderen nog een variabel bedrag uit op basis van de opvangcapaciteit van het asiel én het aantal dieren dat in het voorgaande jaar werden geadopteerd. (lees verder onder de tabel)

Tot slot krijgen de dierenasielen ook nog extra middelen als ze zorg opnemen voor dieren die de diensten van Weyts én de politie in beslag genomen hebben bij dierenbeulen.

Hoge kosten

Dat extra zakcentje van de minister komt zeker nu goed van pas, want heel wat organisaties kampen momenteel met een enorme toestroom van zwerfkatten. Katten zijn sowieso de grootste ‘doelgroep’ van onze opvangcentra. Precies 19 van de 26 dierenasielen in onze provincie bieden opvang aan katten, 11 zorgen er voor honden en 5 voor knaagdieren. Maar ook vogels, reptielen, amfibieën, pluimvee, varkens, paarden en zelfs vissen vinden onderdak in gespecialiseerde centra. De meeste asielen vangen trouwens meerdere diersoorten tegelijk op.

“We krijgen heel veel kittens binnen, daarvoor zorgen kost veel tijd en geld”

Ook Dierenasiel regio Roeselare ziet de laatste weken steeds meer katjes binnenkomen, vooral kleine kittens. “Die kleinste katjes hebben vaak niets van immuniteit. Die vragen ook veel energie en tijd, want je moet hen om de twee à drie uur voederen. We doen er alles aan om ze er allemaal door te krijgen”, vertelt medewerkster Emma Taillieu. Die extra budgetten uit Vlaamse hoek zijn ook voor haar team meer dan welkom. “Zeker nu het zo druk is. Bijna alle katjes die we krijgen moeten naar de dierenarts, en die kosten lopen hoog op. Ook de voeding voor die kittens is zeer duur, dat loopt op tot bijna 40 euro per dag. We zijn uiteraard ook heel dankbaar voor de voedseldonaties van sympathisanten, alle beetjes helpen.”

The post West-Vlaamse dierenasielen krijgen 158.000 euro steun: “Al die kittens moeten naar de dierenarts, die kosten lopen hoog op” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als je hem niet helpt, maak ik u kapot”: ambulanciers bedreigd tijdens interventie na vechtpartij in café

Een interventie van de hulpdiensten in café De Parel in Grimbergen is in de nacht van maandag op dinsdag geëscaleerd. Ambulanciers die waren opgeroepen voor een slachtoffer van een caféruzie, zijn er bedreigd én fysiek benaderd door een agressieve, dronken man. Die werd later opgepakt. Er werd proces-verbaal opgesteld. Zowel de brandweer als de politie nemen de zaak ernstig.

Lees meer »

“Ik ben nog nooit bij Melissa thuis geweest” “Museeuw ook niet bij mij hoor”: Midzomernachten met ploegleiders Conner Rousseau en Patrick Lefevere

Neen, dit eerste zomerse dubbelinterview leek niet meteen evident. Conner Rousseau (33) wilde graag eens Patrick Lefevere (70) uitgebreid ontmoeten. Alleen had de voorzitter van Vooruit niks met koers. En had de net gepensioneerde ‘godfather’ van het wielerpeloton maar weinig met politiek. “Echt, Rousseau koos voor mij…? Ik heb ‘diene mens’ nog maar één keer ontmoet.” Maar dát het een

Lees meer »

Frankrijk zal Palestina erkennen als staat, maar wat betekent dat voor de Palestijnen en de oorlog?

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat hij Palestina officieel wil erkennen als staat op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september. "Het belangrijkste is dat de oorlog in Gaza stopt en dat de burgerbevolking gered wordt." Maar zal zo’n erkenning ook echt iets veranderen? Wat zijn de gevolgen en wie is Frankrijk al voorgegaan? We beantwoorden

Lees meer »

“Ik stik, ik stik, ik kan niet meer…”: Michel Wuyts vertelt ultiem verhaal achter die moeizame triomf van Eddy Merckx op de Mont Ventoux in 1970

De Tour doet vandaag opnieuw de Mont Ventoux aan, mythische kale berg in de Provence, berg der Belgen ook. Vijfenvijftig jaar geleden ging Eddy Merckx zo diep dat hij zelfs een paar minuten aan de zuurstoffles moest. Onze wielercommentator Michel Wuyts neemt u nog eens terug naar die zomer van 1970 en vertelt het ultieme verhaal achter die rit met

Lees meer »

Bruce en Tom lanceerden innovatief boekingsplatform voor nachttreinen vanuit eigen frustraties: “We vonden het onbegrijpelijk”

Een boekingsplatform voor nachttreinen in Europa: dat was het lumineuze idee van Bruce Verburgh en Tom Van Nieulande uit Bredene, de bezielers van Lunatrain. Het jonge bedrijf werd geselecteerd door Start it@KBC en begint straks aan een nieuwe kapitaalronde. “Toen we zelf een reis probeerden te plannen, merkten we hoe complex en frustrerend het proces nog steeds was”, vertelt Bruce.

Lees meer »

Betwiste landsgrens uit koloniale tijd en eeuwenoude tempel: waarom vechten Thailand en Cambodja tegen elkaar?

Het geweld tussen Thailand en Cambodja laait sinds donderdagochtend hevig op. Door het conflict zijn intussen al zeker 16 mensen gedood. Tientallen anderen zijn al gewond geraakt. Beide landen hebben elkaar al gebombardeerd en de grens van zo’n 800 kilometer lang is volledig afgesloten. Waarom vechten ze tegen elkaar? Wat is het belang van die grens? En wat heeft een

Lees meer »

Zomerstoel van Ondernemend Hamme wacht tien keer op eerste vinder

Voor de allereerste keer pakt de zelfstandigenvereniging Ondernemend Hamme vanaf dinsdag 7 augustus uit met een nieuwe actie. Gedurende vijf opeenvolgende weken zal op dins- en donderdagen De Zomerstoel ergens opduiken in een van de vijf grote Hamse wijken. “Wie met het juiste voorwerp als eerste opduikt in de stoel, wint 75 euro”, kondigt Luc Eyckerman aan.

Lees meer »