Wonderwaai wordt dit jaar ingekleed door de Oostendse organisatie Zandzand van Lisa Tahon (36) Ze werkte een participatief traject uit, waardoor ook heel wat Oostendenaars via Ithaka, Briek, FMDO en het Doorgroeihuis hebben meegewerkt aan de creatieve aankleding. Alles werd gemaakt met herbruikbaar materiaal. Denk maar aan wolken uit de folie van chipszakken.
Wonderwaai kleurt dit jaar al voor de derde keer het Leopoldpark. Deze editie, die op 2 augustus van start gaat, krijgt een extra Oostends randje. De creatieve invulling wordt immers verzorgd door Zandzand, de organisatie van Lisa Tahon. Zij bedacht met haar team een reuzengrote knikkerbaan. Het kleurrijke belevenisparcours voor jong en oud wordt uitgerust met verschillende speelstations. Als een avontuurlijke lus van honderden meters en met talrijke speelmogelijkheden kronkelt het door het park, over water én door de lucht, traag en snel. “Het thema dit jaar is tijd. Vermits de bal soms snel gaat en dan weer traag, vonden we dit wel passen in het geheel”, vertelt Lisa.
De knikkerbaan zal door het hele park lopen. “We voegen er ook heel wat speelelementen aan toe. Zo hebben we villa Zaza gemaakt. Die bestaat onder meer uit een keukentje, waar de kleinste kindjes mee kunnen spelen.” De ballen zullen ook het water oversteken. “Via een buis rollen de ballen in een boot. Die zal dan met een touw naar de overkant van de vijver getrokken worden. Verder op het parcours komt een ouderwets circus.” Aan café Koer is een soort skilift voorzien. Er zullen hier wolken aan hangen met mandjes, waar de kinderen de bal kunnen leggen. De bal wordt op die manier opnieuw over het water getrokken om dan weer terug naar de berg te gaan. De kinderen zullen zo een heel parcours doorheen het park afleggen. Willen ze de hele tijd met het keukentje spelen, ook goed voor mij. Als ze zich maar uitleven.”
Folie van chipszakken
Alle materialen die gebruikt worden, zijn gekregen van scholen, kleuterjuffen tot bedrijven. De wolken worden gemaakt van de folie waaruit chipszakken worden gemaakt. “We hadden Croky gecontacteerd of ze geen folie over hadden. Ze hadden nog enkele rollen liggen van een chipssmaak die niet aansloeg en niet meer gemaakt werd. Dat materiaal hadden we al een gebruikt om ballonnen te maken voor het lichtfestival in Leuven en dat was een geslaagd concept. Het is niet alleen een leuk materiaal om mee te werken, het zal ook een leuk effect geven als de zon er op schijnt en als ’s avonds de lichtjes van Café Koer ontstoken worden.”
De boot, naar de bekende ferry tussen Oostende en Dover, werd opgebouwd uit kratjes die Lisa kreeg van Groenten en Fruit Frank en Els in Mariakerke. “De isomo voor de boot komt dan weer van een doe-het-zelf en de buizen van een firma die auto’s bestickert. Hun plastic folie komt toe in rollen. Normaal gaan ze met de buizen naar het containerpark, maar nu waren ze blij dat wij alles kwamen ophalen. Op die manier krijgen al die afvalmaterialen een nieuw leven.” Het atelier van Zandzand in de Zandvoordestraat mag je gerust een creatief containerpark noemen. “Ja, dat klopt wel een beetje”, lacht Lisa.
Breed gedragen
De Oostendse is in 2016 gestart met Zandzand. “We zijn een artistieke organisatie. We zetten in op belevenissen in allerlei vormen, van een theatervoorstelling tot een lichtfestival. We gaan altijd met circulaire materialen aan de slag en werken participatief. We vinden dat heel belangrijk om samen te creëren. Het idee vertrekt van ons uit, maar we proberen altijd zo veel mogelijk organisaties en mensen te betrekken bij het geheel.”
Ook in Wonderwaai is dat opnieuw het geval. “We hebben op vrijdagmiddag creacafés georganiseerd in De Grote Post, waarbij heel wat mensen geholpen hebben om bijvoorbeeld lusters te maken met hoepels en ander recupmateriaal. Op die manier wordt ons project voor Wonderwaai breed gedragen door de verschillende organisaties die eraan meegewerkt hebben.” De opbouw van het park is ondertussen volop bezig. “Het is een pak werk, maar ik kan rekenen op enkele vaste medewerkers en er komen ook mensen van de nachtopvang meehelpen”, zegt Lisa nog.
The post Organisatie Zandzand maakt gigantische knikkerbaan voor Wonderwaai: “Uit ons creatief containerpark” is provided by KW.be.