Bouwgroep Versluys heeft een bouwaanvraag ingediend voor een nieuw project op de Oosteroever in Oostende. Het gaat om twee gebouwen van 77 en 107 appartementen en 4 horecaruimtes aan de Fortstraat. Er was in het verleden al heel wat heisa en zelfs een juridische procedure.
Op de site van de Oosteroever wordt ondertussen al meer dan een decennium gebouwd aan een nieuw stadsdeel. De plannen om nog meer te bouwen aan het Vuurtorendok zorgen al jarenlang voor wrevel en tegenstand. Groep Versluys kocht de grond voor 21 miljoen euro en wil nu graag met de werken beginnen. De huidige bouwwerken op de kop van de Hendrik Baelskaai zijn immers volledig afgewerkt of in een eindfase.
Verzet
De plannen stootten weliswaar al op verzet. Volgens een Koninklijk Besluit van 1976 is het gebied, met dichtbij Fort Napoleon, immers cultuurhistorisch landschap. Normaal mag je dan niets bouwen noch beplanting wijzigen.
Bouwwerken mogen er pas beginnen na toestemming van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. Groep Versluys ziet dat anders: volgens hen is dat koninklijk besluit niet meer relevant en heeft het Vlaams Gewest het gebied intussen aangeduid als stedelijk ontwikkelingsgebied.
De bouwgroep heeft nu een bouwaanvraag ingediend voor twee projecten aan de Fortstraat. Het gaat om het project met de naam Roof Gardens, goed voor 77 woningen met een hoogte van 31 meter. Er is ondergronds ook plaats voorzien voor 156 wagens en 170 fietsen. Op de plannen zijn 9 verdiepingen te zien.
Het tweede project kreeg de naam Mistral Oostende. In dit gebouw van 56 meter hoog zouden 107 appartementen en 4 horecaruimtes komen. Op het ontwerp tellen we 18 verdiepingen. De gebouwen staan ingepland aan de hoek van de Fortstraat met de Victorialaan.
Geweigerde aanvraag
Opvallend is dat er begin dit jaar al een verkavelingsaanvraag werd ingediend. In juni werd deze aanvraag echter geweigerd. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft al een ongunstig advies afgeleverd voor het project Roof Gardens.
In de motivering wordt verwezen naar het cultuurhistorisch landschap van het Fort Napoleon. “Het vrij en open zicht van 300 meter rond het fort is een belangrijk erfgoedkenmerk dat vanuit deze bescherming moet behouden blijven”, staat te lezen.
Het openbaar onderzoek loopt tot 1 augustus voor Roof Gardens en tot 22 augustus voor Mistral Oostende. Daarna is het aan de stad om de aanvraag te beoordelen. Schepen Judith Ooms gaf in de gemeenteraad van maart al een toelichting over de visie van het nieuwe stadsbestuur. Ze zei toen dat het niet de bedoeling is om daar hele hoge ‘the sky is the limit’-woontorens te laten bouwen. In een eerdere nota was er immers sprake van een woontoren met 40 verdiepingen.
Noden van de wijk
“Wat er zal komen, moet passen bij de noden van de wijk. We gaan aan de ontwikkelaars enkele voorwaarden opleggen waarbij er bijvoorbeeld ook een link moet gelegd worden met de Vuurtorenwijk. We moeten wel allemaal serieus zijn.”
“Je hebt me horen zeggen dat we kritisch zullen bekijken wat er wel of niet kan komen, maar we kunnen als stad geen 20 miljoen euro innen voor deze grond om dan te zeggen dat er niet mag gebouwd worden”, liet Ooms toen optekenen.
The post Bouwaanvraag voor twee nieuwe appartementsgebouwen op site Oosteroever in Oostende is provided by KW.be.