In de VS is professioneel worstelaar en acteur Hulk Hogan overleden. Hij zette het worstelen op de kaart in de jaren 80 en 90. ‘Onze’ Hulk, Bernard Vandamme, blikt terug op diens carrière.
“Ik was in het begin niet zo’n grote fan”, bekent Bernard, die zelf een indrukwekkende worstelcarrière achter de rug heeft en vorig jaar uit de ring stapte. “Ik had het meer voor de klassieke gasten, de lucha libre (Mexicaans worstelen met maskers, red.) met gasten als Rey Mysterio. Die waren technisch beter onderlegd, maar Hulk Hogan had een heel goed personage. Pas later heb ik begrepen dat zoiets ook belangrijk was, en ben ik hem wel gaan appreciëren.” Vandamme was ook commentator voor de uitzendingen van de Amerikaanse competitie bij ons, dus zag hem regelmatig passeren.
Hulk Hogan begon als worstelaar eind jaren 70, maar raakte bij het grote publiek bekend door zijn rol in Rocky III in 1982. Hij trad daarna toe tot de World Wrestling Federation (WWF) dat de stap zette van lokale verslaggeving naar nationale televisie. Hij trok mee aan de kar van het Amerikaanse showworstelen. “Ik heb hem in 1989, een paar jaar voor ik zelf begon, aan het werk gezien in Vorst Nationaal in Brussel, toen hij wereldwijd toerde. Hij was een man die volk lokte, maar veel hoefde hij niet te doen in de ring. Alleen al zijn aanwezigheid was goed om de fans gek te maken. Hij heeft veel betekend voor het worstelen en de populariteit ervan.”

Al was Hogan niet altijd onbesproken. Toen hij begin jaren 90 na een steroïdenschandaal overstapte naar de World Championship Wrestling (WCW) werd dat niet in dank afgenomen en werd hij een ‘slechterik’, een zogenaamde heel. Hij keerde later terug naar de WWF, die intussen de WWE heette. Op 31 juli 2015, tien jaar geleden, gooide Hogan de handdoek in de ring. Regelmatig dook hij nog op in de media, recent nog om de campagne van president Donald Trump te ondersteunen. “Hij kwam regelmatig in opspraak”, aldus Vandamme. “Maar hij wist wel hoe hij zich telkens opnieuw moest verkopen. Hij had veel verstand van marketing en verdiende veel geld met het worstelen. Ik herinner mij toen ik in 1993 in Florida was, dat hij daar een huis had gekocht van twee miljoen dollar, wat toen ook heel veel geld was. Hij kocht het enkel en alleen voor het stuk grond, brak het huis af en zette een nieuw. Ja, het worstelen verliest toch wel een opmerkelijk figuur.”
The post Bernard Vandamme over overleden Hulk Hogan: “Alleen al zijn aanwezigheid was goed om de fans gek te maken” is provided by KW.be.