Werknemers en vakbondsleden bij Alstom reageren verslagen na tegenvaller: “Gaan ons uiterste best doen om iedereen aan boord te houden”

Ze bleven hopen. En doen dat stiekem nog steeds, ook nadat de Raad van Bestuur van de NMBS woensdag bekend maakte dat ze officieel voor het Spaanse CAF kiezen voor de nieuwe treintoestellen. Het bedrijf Alstom grijpt dus naast het miljardencontract. De meest prangende vraag: wat nu? “We moeten jaren wachten tot er opnieuw zo’n contract komt.”

De Brugse vestiging is momenteel met collectief verlof, maar vakbondsman Christoph Flokman en bediende Tomas Devos staan de pers te woord aan de poort van Alstom. “Ik vernam het nieuws via onze eigen kanalen”, vertelt Christoph, hoofdafgevaardigde voor ACV Metea. “Daar las ik online wat de beslissing was.”

Het nieuws trekt zo een serieuze streep door de rekening voor Alstom. “Het zat eraan te komen”, zegt Christoph met een zucht. “We hadden nog een klein beetje hoop, zeker na de laatste bijeenkomst van de Raad van Bestuur. Helaas. Vandaag is ons alle hoop ontnomen.”

Schorsing

Ook Tomas Devos is aangeslagen door het nieuws. Hij werkt al 18 jaar als bediende bij de treinbouwer. “De Raad van State had uitstel van het contract geëist”, vertelt Tomas. “Er waren een aantal dingen niet helemaal zuiver in de offerte, maar daar hebben we nooit meer iets van gehoord. Die schorsing zal dan ten einde zijn gelopen en er is verder niets of weinig mee gebeurd. Maar er was toch een reden om die schorsing op te leggen? Ik had een ander resultaat verwacht.”

Alstom was goedkoper dan CAF en volgens het bedrijf leveren ze minstens even goede kwaliteit. Waarom de megabestelling dan toch naar het buitenland gaat, blijft een vraagteken. “Het is afwachten”, gaat Christoph verder. “Het bedrijf is momenteel collectief gesloten, dus de komende drie weken kunnen we ook niets doen. We gaan natuurlijk aansturen op een meeting met de directie, zodat we kunnen horen wat de volgende stappen zullen zijn in het ganse verdere verloop van de Brugse vestiging.”

“Werk tot 2026”

Alstom Brugge heeft 700 eigen werknemers en telt daarbovenop nog eens 180 externen. De treinenbouwer heeft momenteel nog de handen vol met de vorige NMBS bestelling van M7-treinen. Tot midden 2026 is er voor iedereen werk, maar wat de toekomst dan brengt, zonder de nieuwe bestelling, is onduidelijk. “Een contract van 3,4 miljard dat 12 jaar loopt… dat geeft uiteraard werkgarantie voor de streek en het bedrijf”, zegt Tomas. “De nieuwe contracten die uitkomen, zijn redelijk beperkt. Eens er een nieuw contract is, duurt het weer jaren vooraleer een nieuw contract komt. Nu moeten we eventueel jaren wachten om nieuwbouw binnen te halen. We zijn namelijk beperkt tot Benelux-markt.”

Op de vraag of er werknemers moeten vrezen voor hun job, houden Tomas en Christophe de lippen even stijf op elkaar. “Ik kan daar geen uitspraken over doen”, zegt Christophe. “Als het ooit zover komt, dan gaan we proberen om iedereen aan boord te houden. Of we daarin zullen slagen weet ik niet, maar we gaan ons uiterste best doen.”

Voor de werknemers is het voorlopig dus bang afwachten. “Mensen hun job én toekomst hangen hiervan af”, zegt Tomas. Een tragedie, drama en zwarte dag voor de Brugse vestiging van het Franse bedrijf. “Die bewoording is helaas meer dan correct”, zegt Christoph.

“Belastingsgeld naar buitenland”

Ook Pascal van Hove, hoofdafgevaardigde bij ABVV, is er het hart van in. “Ik ben héél teleurgesteld”, reageert de man. “Op kwalitatief gebied was er slechts 0,4 procent verschil tussen Alstom en CAF. Bovendien zijn wij 107 miljoen euro goedkoper. Dan ga je bij zo’n scenario volgens mij aan tafel zitten om die 0.4 procent weg te werken. Maar nee, NMBS kiest ervoor om dat niet te doen. Ons belastingsgeld gaat nu bovendien naar het buitenland.”

Pascal is vooral bang voor de toekomst van alle werknemers. “De impact gaat volgend jaar volgens mij enorm zijn”, zegt Pascal. “Ik volg Christoph: we gaan er alles aan doen om iedereen aan boord te houden. Het waren al bange tijden voor de werknemers, er leefde enorm veel onzekerheid. Dat is ondraaglijk op den duur.”

The post Werknemers en vakbondsleden bij Alstom reageren verslagen na tegenvaller: “Gaan ons uiterste best doen om iedereen aan boord te houden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

ABVV-topman Bert Engelaar: “Ik vrees dat er straks toch aan de index wordt geraakt”

Er wacht de regering-De Wever een hete herfst. Als het “sociale afbraakbeleid” verdergaat, waarschuwt Bert Engelaar (45) voor nog hardere acties dan dit voorjaar. “Het riedeltje dat de pensioenen onbetaalbaar worden, klopt niet. Besparen is een politieke keuze. Voer gewoon een vermogensbelasting in die het geld echt bij de 1 procent rijksten gaat halen”, zegt de ABVV-topman (45) aan HLN.

Lees meer »

“Kan je hem kwalijk nemen dat hij passief reed?”: onze wielerman zag hoe Jonas Vingegaard Tadej Pogacar nooit in de problemen kon brengen op La Plagne

Zo mooi en spektakelrijk de Tour was tot aan de Mont Ventoux, zo ontgoochelend was de passage doorheen de Alpen. De laatste, weliswaar ingekorte bergrit met aankomst in La Plagne kon zelden bekoren. Pogacar controleerde, Vingegaard berustte. De jonge Nederlander Thymen Arensman profiteerde en boekte zijn tweede ritzege.

Lees meer »

2 op 3 werknemers had al een relatie met collega. Wat zijn de regels?

De kisscam-beelden die de affaire van Andy Byron aan het licht brachten, gingen de voorbije dagen de wereld rond. Maar de CEO van Astronomer is niet de enige die een relatie heeft op het werk. Onderzoek van Forbes vorig jaar liet zien dat meer dan 60 procent van de Amerikaanse werknemers er ooit een had met een collega. Mag dat

Lees meer »

Recht naar Zee van de kaart geveegd na beslissing Vlaamse regering: “Een brug te ver. Letterlijk”

Nu Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) heeft beslist geen geld vrij te maken voor de omstreden verbindingsweg ‘Recht naar Zee’ tussen de E40 en het centrum van Middelkerke, lijkt het project definitief gekelderd. Het zorgt voor opgeluchte reacties bij tegenstanders, en voor teleurstelling bij de coalitiepartners van Lijst Dedecker en N-VA Middelkerke.
The post Recht naar

Lees meer »