Komerbi wil jongeren en ouders hoop geven: “We helpen ze op weg naar studentenjob of zorgen voor begeleiding na school”

Elke week richten we hier de schijnwerpers op warme projecten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Initiatieven die een hart hebben voor West-Vlaanderen en die aandacht verdienen. Maak vandaag kennis met Komerbi.

Wat doet Komerbi?

Komerbi is een Brugse organisatie op de grens tussen jeugdwerk en onderwijs. Wat ze zoal doen, is niet onder één noemer te vatten. Ze vangen jongeren op, begeleiden hen op hun schoolpad of tout court op hun weg naar volwassenheid. Ze geven jongeren huiswerkbegeleiding na school, maar tegelijk ook een heel veilig netwerk waar ze heen kunnen. Sommigen leren er musiceren, anderen zijn er gewoon om te praten met hun vrienden.

“We geven jongeren een heel veilig netwerk”

“Of we helpen hen op weg naar een studentenjob. We leren ze hoe ze hun cv moeten opstellen, hoe ze een afspraak moeten maken met een toekomstige werkgever. Of we geven hen een extra duwtje in de rug, want als je geen typisch Vlaamse naam hebt, dan raak je er zelfs met een verzorgd cv niet…”, zo vertelt Samia Helsmoortel, een van de drijvende krachten achter Komerbi. Op die manier bereikt Komerbi intussen een zeventigtal jongeren tussen de 11 en 18 jaar, “al willen we er geen bovengrens op zetten. Jongeren blijven welkom.”

En eigenlijk beperkt de werking van Komerbi zich niet tot de jongeren, want ook met de ouders wordt vaak een weg afgelegd. “Vaak vergezellen we hen naar opendeurdagen, op zoek naar een gepaste school voor hun kinderen. Want de drempel om daar alleen heen te gaan, is vaak nog heel hoog: de uitleg gaat te snel, ze begrijpen niet alles…”

Wie is Komerbi?

Komerbi, dat is Samia Helsmoortel, Salim Benaadjou en een schare vrijwilligers. Toen Samia als leerkracht levensbeschouwing werkte in maar liefst zeven Brugse scholen, werd ze al snel een aanspreekpunt voor jongeren die het moeilijk hadden hun plek te vinden in de maatschappij. Daarbij merkte ze de nood aan activiteiten en opvang voor die jongeren en zo groeide Komerbi.

Waar komt de naam Komerbi vandaan?

De naam spreekt voor zich: kom erbij, maar dan op zijn Brugs. “Maar Komerbi is ook het Japanse woord voor het verschijnsel waarbij de zon doorheen de bomen piept. Mooi is dat, want we willen jongeren hoop geven, dat is wat we doen met Komerbi.”

Wat kan de lezer doen voor Komerbi?

Giften voor Komerbi zijn altijd welkom, maar de vzw is ook nog altijd op zoek naar een geschikt gebouw om haar activiteiten de komende jaren verder te organiseren. Heb je zelf ruimte over of ken je zo’n plek in de Brugse binnenstad? Laat het hen weten.

Alle info: www.komerbi.be

Het project Komerbi kwam tot stand met de steun van Een Hart voor West-Vlaanderen, een organisatie van het Streekfonds West-Vlaanderen.www.streekfonds.be/hart

The post Komerbi wil jongeren en ouders hoop geven: “We helpen ze op weg naar studentenjob of zorgen voor begeleiding na school” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Anderlecht valt opnieuw stil, Coosemans voorkomt owngoal Hey

Anderlecht trapt zijn nieuwe voetbalseizoen op gang met een wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League tegen het Zweedse Häcken. Paars-wit wil absoluut naar de ‘league phase’ van de tweede Europese beker, kwalificatie is een must. Volg de match op deze pagina op de voet!

Lees meer »

NMBS wil dan toch treinen bestellen bij Spaanse CAF: raad van bestuur hakt knoop door over omstreden miljardencontract

De NMBS wil dan toch treinen bestellen bij het Spaanse CAF. Dat heeft de raad van bestuur van het spoorbedrijf vandaag beslist met een tweederdemeerderheid. De beslissing over het miljardencontract was al langer omstreden, omdat een concurrent van CAF, Alstom, de treinen in België zou kunnen produceren. De raad van bestuur vraagt aan CAF om te onderzoeken of het mogelijk

Lees meer »

Frankrijk zal Palestina erkennen als staat, maar wat betekent dat voor de Palestijnen en de oorlog?

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat hij Palestina officieel wil erkennen als staat op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september. "Het belangrijkste is dat de oorlog in Gaza stopt en dat de burgerbevolking gered wordt." Maar zal zo’n erkenning ook echt iets veranderen? Wat zijn de gevolgen en wie is Frankrijk al voorgegaan? We beantwoorden

Lees meer »

Westgolf Westende viert 30-jarig jubileum in familiale sfeer: “Gezelligheid en toegankelijkheid zijn sinds 1995 onze grootste troeven”

Op zaterdag 26 juli viert Westgolf Westende zijn 30ste verjaardag. De club startte als idee van Bart Vitse en Olivia Wynen en in samenwerking met de eigenaars RACB groeide deze club in drie decennia uit tot een vaste waarde aan de kust. Niet alleen omwille van zijn sportieve infrastructuur, maar vooral dankzij de warme, familiale sfeer die de club al

Lees meer »

Vervanging van veiligheidsstootbanden zorgt week lang voor hinder op Brusselse ring

Van zondag 17 augustus tot en met zondag 24 augustus vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer de veiligheidsstootbanden in de middenberm van de Brusselse ring tussen de Vierarmentunnel en de Leonardtunnel. Daardoor zal het verkeer op de binnenring, vanuit Zaventem richting Namen en Waterloo, een week lang ernstig vertraagd zijn, terwijl het verkeer op de buitenring, vanuit Waterloo richting Zaventem,

Lees meer »

‘Alledaagse held’ Agnes Steenssens (72) uit Kapellen zet zich al dertig jaar in voor gevangenen: “Mijn leven is veranderd toen David L. Goff me vroeg om aanwezig te zijn bij zijn executie”

Van voetmassages geven tot executies bijwonen: Agnes Steenssens (72) bekommert zich al meer dan dertig jaar om de rechten van gedetineerden. Ze werd benoemd tot een van de ‘alledaagse helden’ van BeHeroes 2025. “In de omgeving van gevangenen en slachtoffers, hun ouders, hun kinderen, dáár zitten de echte helden.”

Lees meer »