Met De chemie van verlangen heeft Liesbeth Catrysse een boek geschreven over hoe verlangen kan ontsporen in verslaving. Over hoe mensen zich kunnen verliezen in gamen, schermtijd, eten, alcohol, drugs, schoonheid, kicks, risico’s en – het oorspronkelijke uitgangspunt – seks.
Liesbeth (37) is orthopedagoog en heeft ook een opleiding psychotherapie gevolgd. Ze woont in de Gitsstraat met haar man Dante Meulemeester (40) en hun kinderen Nore (14), Marcel (12) en de tweeling Felix en Lucien (4).
Ze werkt als psychotherapeut parttime in Tordale en op zelfstandige basis thuis in de groepspraktijk In-de-praktijk, die ze een tiental jaar geleden samen met enkele collega’s heeft opgericht.
Seksuele verlangens
“Het boek verschijnt in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Seksverslaving”, aldus Liesbeth. “Mijn eerste manuscript focuste op de verslaving aan seks en porno. Ik was gefascineerd door het feit dat we in de media overspoeld worden met verhalen over ontspoorde seksuele verlangens en wou daar meer over te weten komen, ook om bepaalde cliënten beter te kunnen helpen. De uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts was geïnteresseerd in mijn tekst, maar wou dat ik de verslavingsproblematiek verruimde en er ook andere vormen van ontspoord verlangen bij betrok, van drugs tot scrollen. Bijgevolg ben ik in december van vorig jaar opnieuw in de pen geklommen en heb ik aan de rest van het boek geschreven tot zowat een maand geleden. Sowieso bevat het nog altijd een apart deel over seksverslaving. Voorts gaat het over het verlangen, de verborgen mechanismen, het herstel en de mogelijkheden om jezelf te herprogrammeren. Het is zeker geen boek over de hoofden heen. Ik heb het voor een ruim publiek geschreven, toegankelijk, niet betweterig en zowel voor mensen die met een verslaving kampen als voor zij die niet in dat geval zijn.”
Ongemakken bekampen
“Ik heb het boek ook geschreven met mijn kinderen in gedachten. Hoe gemakkelijk wordt iemand niet het slachtoffer van een verslaving, bijvoorbeeld aan het scherm van een smartphone? Ik wil mijn kinderen daarvoor behoeden en hou daar rekening mee in mijn opvoedingsstijl.”
“Eerst focuste ik enkel op seksverslaving”
“Verlangen op zich is niet gevaarlijk. Het is een drijvende kracht. Maar het probleem ontstaat wanneer het verlangen niet langer bewuste keuzes volgt. Wanneer het gestuurd wordt door kwetsuren, onvervulde behoeften of automatische reflexen. Vaak hebben we het niet eens door dat er mechanismen spelen die ons gedrag en ons verlangen bepalen. We houden onszelf voor dat we de controle hebben en dat we vrijwillig kiezen. Maar dat is niet altijd zo. Verlangen wordt problematisch als het niet meer voortkomt uit een bewuste keuze, maar als het een manier wordt om ongemakken te bekampen zoals stress, leegte, verveling of verdriet.”
Nieuwsgierig maken
Herstellen van ontspoord verlangen vraagt oefening, geduld en vooral mildheid. Liesbeth: “Wie leert om ruimte te maken voor verlangen zonder zich erin te laten meeslepen, zet een belangrijke stap richting echte vrijheid. In mijn boek reik ik daarvoor heel wat hulpmiddelen en inzichten aan. Ik wil de lezers nieuwsgierig maken naar een leven waarin het verlangen geen vijand is, maar een bron van vervulling.”
“Ik probeer bloot te leggen hoe verlangen kan ontsporen in verslaving, of het nu gaat om seks, sociale media, eten, gokken of andere obsessieve gedragingen. Met inzichten uit de biologie, de psychologie en onze samenleving toon ik aan waarom een verslaving almaar intenser kan worden en hoe onze moderne wereld die cyclus serieus versterkt.”
“Ik ben blij dat mijn manuscript door een kwaliteitsvolle uitgeverij werd opgepikt. Het is nu natuurlijk spannend hoe de lezers zullen reageren. Er is ook vanuit Nederland flinke belangstelling in het boek en de thematiek.”
“Ik schrijf heel graag. Ik heb ook een psychologische roman klaar, die misschien ooit wordt uitgegeven. Duimen maar!” (lacht)
De chemie van verlangen, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 192 blz., 24,99 euro.
The post “Geen boek over de hoofden heen”: Liesbeth Catrysse schrijft over hoe verlangen kan ontsporen in verslaving is provided by KW.be.