Deze zomer organiseerde het team van ‘Gezellige Buurten’ een reeks buurtbabbels in Ruiselede, Doomkerke en Kruiskerke. De organisatie was in handen van Hanne Lambrecht, Linde Vande Woestyne, Frederic Biermez en Belle Declerq. Uit de eerste bevindingen blijken die buurtbabbels een groot succes. “Het is duidelijk dat de mensen hier graag wonen”, bevestigt Linde Vande Woestyne.
De vrijwilligers van team ‘Gezellige Buurten’ trokken in juli met de evenementenmobiel naar de markt van Ruiselede, speelplein Weefschoolstraat in Ruiselede, het Disveld in Doomkerke en speelplein Boltra in Kruiskerke. Het initiatief is een samenwerking tussen de gemeente Wingene, vzw Curando en SAAMO, een organisatie die mensen via buurtwerk wil samenbrengen. Telkens was het eveneens de bedoeling om de sfeer van dienstencentrum Den Tap naar buiten te brengen met gratis koffie, pannenkoeken en fijne ontmoetingen. Op woensdagen werd er zelfs spelmateriaal voorzien voor kinderen. Daarmee wil de gemeente inzetten op warme, zorgzame buurten waar mensen zich verbonden voelen. Via buurtanalyses en informele gesprekken worden noden, zorgen en kansen in de buurt verzameld. Met die info kan de gemeente beter zorgen voor een warme en zorgzame samenleving en buurtgerichte initiatieven beter ondersteunen.
Bezorgdheden
Dat dergelijke initiatieven gewaardeerd worden, konden we persoonlijk vaststellen tijdens de buurtbabbel in de Weefschoolstraat in Ruiselede. Het was er zonder meer een gezellige drukte. Kan het team van ‘Gezellige Buurten’ al enkele conclusies trekken uit de eerste babbels? “Over het algemeen houden we een positief gevoel over aan al die gesprekken”, vertelt Linde Vande Woestyne. “Mensen vinden wonen in een landelijk gebied zeker een meerwaarde. Ze waarderen de natuur en de rust. Maar er zijn ook wel bezorgdheden. Zo merken we dat er blijkbaar een kloof bestaat tussen de jongere en de oudere generatie. Het aantal initiatieven en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, neemt geleidelijk af. In Kruiskerke, bijvoorbeeld, zijn er geen winkels meer en is de kerk gesloten. Dat verkleint de kans, om elkaar te kunnen ontmoeten. Vandaar dat initiatieven zoals buurtbabbels veel bijval krijgen.”
The post Buurtbabbels in en rond Ruiselede zijn groot succes: “Het is duidelijk dat de mensen hier graag wonen” is provided by KW.be.