De dood van Ozzy Osbourne beroert rock- en metalfans over de hele wereld, dus ook bij ons. Zowel muzikanten als fans zijn naar eigen zeggen heel wat schatplichtig aan de zogenaamde prince of darkness.
Gisterenavond raakte bekend dat Ozzy Osbourne, de legendarische frontman van Black Sabbath overleden is op 76-jarige leeftijd. De Amerikaan heeft de weg geplaveid voor heel wat hardere bands, en ook bij ons. Henk Vanhee, die mee aan de wieg stond van de Brugse rockband Cowboys & Aliens, is fan van het eerste uur. “Als jonge gast kwam die muziek echt wel binnen. Het klonk angstaanjagend anders”, aldus Henk. “Hij heeft het fundament gelegd voor heel wat bands, en bij uitbreiding Black Sabbath. Voor mij zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb hem een paar keer gezien, solo en met Black Sabbath. Dat hij tijdens zijn laatste optreden niet meer kon rechtstaan, zei veel. Maar het zei ook heel veel dat er zoveel bands waren die hem wilden eren. Zo speelde Alice in Chains een magistrale versie van Fairies Wears Boots, een van mijn lievelingsnummers. Hij zal zeker gemist worden.”
Kelder
Ook Roel Jacobus, journalist en notoir metalliefhebber uit Damme, zet Ozzy neer als een zeer inspirerend figuur met een rijk oeuvre. “Ik luisterde veel naar zijn muziek en heb het ook gecoverd. Als je die nummers begint te ontleden, dan is dat precies jazz. Zijn muziek is ongelooflijk straf, zeker als je het begint te ontleden qua compositie en ritme. Ook zijn teksten zijn tijdloos. Ik heb hem zelf nooit aan het werk gezien, maar ik ben ooit in Denmark Street beland in Londen, waar Regent Studios was ondergebracht. In een kelder van wat nu een muziekwinkel is, werden de eerste platen opgenomen van Black Sabbath. Het is heel bizar om in diezelfde ruimte te zijn. Het wordt zo heel tastbaar. Ozzy is voor mij ook onlosmakelijk verbonden aan Black Sabbath, één voor één figuren met een eigen muzikale inbreng en een unieke chemie samen.”
“Hij was de eerste die dat duistere en melancholische in de muziek verweefde”
Jan Coudron, die met King Hiss ook het stevige werk niet schuwde, schrok eveneens toen hij het nieuws hoorde. “Ozzy wordt – geheel terecht – beschouwd als de stamvader van de metalreligie. Je merkt het ook bij iedereen in de scene. Zelfs wie zijn stem of muziek niet graag hoorde, kan niet anders dan erkennen dat hij een ongelooflijke impact had. Hij was de eerste die dat duistere en melancholische in de muziek verweefde. De laatste keer dat ik hem zag was op Graspop. Je voelde toen al dat hij die edge wat kwijt was, maar de nummers zelf sloegen nog steeds in als een bom. Dan merk je wel hoe tijdloos zijn muziek is. Hij heeft ook heel wat bands mee op sleeptouw genomen in pakweg een wereldtournee. Als je een stempel kreeg van de godfather himself, dan was je vertrokken.”
Meesterwerk
Ook bij metalfestival Alcatraz, dat dit jaar plaatsvindt van 7 tot 10 augustus in Kortrijk, zijn ze onder de indruk van het overlijden. “Voor zowel de organisatie als de festivalgangers is Ozzy zonder meer een van de founding fathers”, aldus woordvoerder Bernard Deriemaecker. “Je ziet het ook aan de reacties van de bands, in alle stijlen. Hij was een grote inspiratiebron voor iedereen en ook enorm geliefd, niet alleen bij muziekfans maar ook door zijn familie. Dat was ook duidelijk in de befaamde realityreeks. Zelf volg ik hem al jaren en zag ik hem een paar keer aan het werk. Hij is niet minder dan een icoon en de plaat Paranoid is een meesterwerk.”

Deriemaecker verwacht dat veel bands hem zullen eren tijdens Alcatraz. “We zijn zelf volop bezig met de voorbereidingen en het is nog te vroeg om te zeggen of we ook een eerbetoon op poten kunnen zetten. Maar ik ben zeker dat er bands naar hem zullen refereren of een cover zullen brengen. Er zijn immers maar weinig bands waar hij géén impact op had.”
The post West-Vlaamse metalfans rouwen om de dood van Ozzy Osbourne, festival Alcatraz verwacht eerbetoon: “Hij was de stamvader van de metalreligie” is provided by KW.be.