Steeds meer mensen kiezen voor afscheid in openlucht: “Een dienst in de natuur voelt veel persoonlijker”

West-Vlamingen laten steeds vaker de kerk of aula links liggen om afscheid te nemen van hun dierbaren. Ze kiezen voor een afscheidsmoment in openlucht, zoals op het strand of in het bos. Zo’n afscheid voelt persoonlijker aan, maar vraagt wel een extra inspanning van begrafenisondernemers. “Het is aan ons om ons aan te passen aan hun wens.”

Maandag werd op het strand van Zeebrugge afscheid genomen van Sebbe Blaton, een 22-jarige Bruggeling die om het leven kwam bij een ongeval in de Oostenrijkse bergen. “Zijn familie koos voor een dienst op het strand omdat Sebbe een fervent surfer was”, zegt Greet Chielens van uitvaartdienst Dood-gewoon uit Brugge. Zij leidde het afscheid van Sebbe in goede banen. Op het einde van de plechtigheid mochten de aanwezigen hun handtekening op zijn surfplank zetten.

“Afscheid in openluchtlocaties zijn al een aantal jaar in opmars”

Afscheidsplechtigheden in openlucht zoals die van Sebbe komen steeds vaker voor, en niet alleen bij meer alternatieve begrafenisondernemers als Dood-gewoon. Dat blijkt uit een rondvraag bij uitvaartdiensten. “Tien of vijftien jaar geleden zag je dat quasi niet. Maar sindsdien zijn openluchtlocaties in opmars”, bevestigt Thomas Heiremans, woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen en directeur van Sereni, een netwerk van begrafenisondernemers.

Oase van rust

Bij Arne Beyens van uitvaartdienst Beyens-Billiet in Geluwe bij Wervik kiest al 20 procent van de klanten voor een dienst in openlucht. “De begraafplaats van Wervik leent zich daar perfect toe: het is een prachtige locatie langs de Leie. Een oase van bomen, rust en groen. De meeste mensen kiezen nog altijd voor de kerk of de aula, maar locaties in openlucht zijn de laatste twee jaar in opmars. De jonge generatie zoekt tastbaarheid bij het afscheid in de natuur. Het is meer dan zomaar buiten zijn, je creëert er een andere sfeer waarin men in alle rust op een persoonlijke manier kan afscheid nemen.”

“Als een dienst buiten plaatsvindt, zien we dat de familie nauw betrokken is en er veel energie in steekt”

Saskia Adam van uitvaartdienst Serenity in Wervik verzorgde vorige week nog de uitvaart van Xena Knockaert op die begraafplaats van Wervik. Al was dat meer om praktische redenen. “Het is niet zo dat de familie de specifieke wens had om het afscheid in openlucht te laten plaatsvinden, maar de aula was te klein voor de genodigden. Dan zoeken we naar andere oplossingen, bijvoorbeeld bij horecagelegenheden voor plechtigheden of in openlucht. Nu wilde de familie Xena zo dicht mogelijk thuis houden.”

Ook de begrafenis van Debbie De Cauwer (51), de echtgenote van Marino Punk en dochter van wielercommentator José De Cauwer, was er op uitdrukkelijke vraag van Debbie één in openlucht. Omdat Debbie enorm van de natuur hield. Begin juli begeleidde Marnix Combes van uitvaartcentrum Deseyne in Harelbeke de plechtigheid op de begraafplaats van Menen. “Als een dienst buiten plaatsvindt, dan zien we dat de familie nauw betrokken is en er veel energie in steekt.”

Aanpassen

Maar ook de begrafenisondernemer moet meer energie steken in een uitvaart buiten de kerk of aula. “We moeten stoelen plaatsen, geluids- en beeldinstallatie verhuizen…”, aldus Marnix Combes. En je moet rekening houden met het weer. Als er plots een donderwolk afkomt, moet je je kunnen aanpassen en een binnenruimte achter de hand hebben.”

“Een klassieke aula is voor sommigen mensen ook al te gewoon, we zullen afscheidsdiensten in openlucht sowieso steeds vaker zien”

Saskia sluit zich daarbij aan. “Je hebt die dag al snel een uur langer werk dan bij een dienst binnen. Dat zorgt voor een iets hoger prijskaartje. De exacte meerkost is afhankelijk van eventuele bijkomende wensen, zoals een extra groot scherm. Het is aan ons om die in te willigen, ook al kost dat ons meer energie.” Afhankelijk van de invulling van het afscheid moet men ook denken aan vergunningen. “Ceremonies in kleine kring in het bos kunnen we perfect doen, maar om met honderden mensen te verzamelen op het strand moesten we dit even toetsen bij de stad. Of je muziekinstallaties en zo gebruikt speelt daar ook in mee”, vult Greet aan.

“Afscheid in openlucht is iets dat we sowieso steeds vaker zullen zien. Het aantal kerkdiensten neemt af en een klassieke aula is ondertussen voor sommige mensen ook al te gewoon. De vraag zal steeds vaker komen. Wij zullen creatief moeten zijn en ons aanpassen”, besluit Saskia.

The post Steeds meer mensen kiezen voor afscheid in openlucht: “Een dienst in de natuur voelt veel persoonlijker” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Slachtoffers smeekten Eddy Snelders zijn straf te aanvaarden: vlak voor verstrijken deadline gaat hij in beroep

In de allerlaatste minuten dat het nog kon, heeft oud-voetbalcommentator Eddy Snelders (66) woensdagmiddag hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot vijf jaar cel, waarvan een deel met uitstel. Meerdere van zijn 73 slachtoffers zeiden vlak na de uitspraak dat ze hoopten dat Snelders zich zou neerleggen bij zijn straf: “Dat zou tonen dat hij écht schuldbesef heeft.”

Lees meer »

VS trekken zich opnieuw terug uit UNESCO: “Steunt doelen die woke zijn en verdeeldheid zaaien”

Donald Trump trekt de Verenigde Staten terug uit UNESCO, zo heeft het Witte Huis laten weten aan de ‘New York Post’. Volgens woordvoerster Anna Kelly steunt de VN-organisatie doelen die “woke zijn en verdeeldheid zaaien, en sociale doelen die totaal niet aansluiten bij het beleid van gezond verstand waar Amerikanen in november voor gestemd hebben”. De organisatie zou bovendien anti-Israëlisch

Lees meer »

Jongeren upcyclen T-shirts bij vrouwenbeweging Lucy’s

Wat kan je doen met een oud T-shirt? Veel, zo blijkt. Upcycling is het hippe broertje van recycling, waarbij je in plaats van producten of materialen te hergebruiken, je ze een betere bestemming geeft. Bij de upcycling workshop van Lucy’s Antwerpen in de Paleisstraat knippen, naaien en schilderen vrouwen totdat ze iets hebben dat ze weer kunnen gebruiken.

Lees meer »

Master Handelswetenschappen komt naar West-Vlaanderen: structurele samenwerking beklonken

Met de officiële ondertekening van een structurele samenwerkingsovereenkomst tussen Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en KU Leuven, is een belangrijke mijlpaal bereikt voor het hoger onderwijs in de provincie. Deze stap volgt op de beslissing van de Vlaamse Regering van 2 mei om KU Leuven Kulak in Kortrijk de bevoegdheid toe te kennen om een masteropleiding Handelswetenschappen te organiseren.<br

Lees meer »

VIDEO. Belgische piloot Barry Baltus rijdt met recordtijd naar polepositie in Moto2 in Brno

Moto2-rijder Barry Baltus heeft zaterdag op het circuit van het Tsjechische Brno de eerste polepositie uit zijn carrière veroverd tijdens de kwalificaties voor de GP van Tsjechië, de twaalfde manche in het WK snelheid. Onze landgenoot zette met een toptijd van 1:58.322 een nieuw baanrecord op het Automotodrom-circuit van Brno en is de eerste Belgische polesitter sinds Xavier Siméon in

Lees meer »