OPINIE – Verdriet een eigen gezicht geven, maakt het makkelijker om het aan te spreken

Marino Punk nam onlangs afscheid voor altijd van zijn geliefde Debbie. Op een plek die zij eerder zelf gekozen had: in de natuur, in de rust van de bomen en het groen. En begin deze week kreeg een jonge surfer een uitvaart op het strand van Zeebrugge. Alle aanwezigen signeerden zijn surfplank.

De trend om begrafenissen persoonlijker in te vullen is niet nieuw. Zelfs in kerken worden al jaren foto’s geprojecteerd en favoriete nummers gedraaid. Steeds meer mensen kiezen voor een afscheid dat bij hen past, of dat volgens hen past bij wie ze moeten loslaten. En nu kennen ook begrafenissen in open lucht een steile opgang, zoals blijkt uit een onze rondvraag bij begrafenisondernemers.

Eigen gezicht

Mooi vind ik dat. Minder pijn doet het niet. Maar het verdriet een eigen gezicht geven, maakt het een beetje gemakkelijker om het aan te spreken. En er met elkáár over te spreken. We leggen troosttuinen aan, organiseren concerten op begraafplaatsen op Allerheiligen en geven sterrenkindjes een plekje om te zijn. We organiseren rouwbeurzen waarop mensen die het zelf niet zo direct uit hun mouw kunnen schudden toch andere manieren van afscheid ontdekken. Zelfs als er niemand over is om je uit te zwaaien, is vandaag de kans groot dat een dichter dat alsnog ter harte neemt.

‘In the end’ willen de meesten van ons toch alleen maar meer warmte?

Ik vat het allemaal op als een teken van hoop. Een bewijs dat hoe hard onze samenleving vandaag ook is, er tegelijk van langsom intenser wordt gezocht naar meer nabijheid en verbondenheid. Een zoeken naar meer schoonheid en individualiteit ook. Om tot in onze kist of urne, uitgestrooid op zee of in een medaillon om iemands hals, gewoon te mogen zijn wie we zijn. Of doen we het net daarom? Als een opgestoken middelvinger naar de richting waarin de wereld vandaag doorslaat? Hoor mij bezig. Ik bedoel natuurlijk: als een uitgestoken hand. Schrap de middelvinger. Want ‘in the end’ willen de meesten van ons toch alleen maar meer warmte?

The post OPINIE – Verdriet een eigen gezicht geven, maakt het makkelijker om het aan te spreken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De Vlaamse Leeuw zwijgt voortaan in Izegem”: N-VA en Vlaams Belang in de clinch over Belgische vlaggen in straatbeeld

In aanloop naar de nationale feestdag op 21 juli zijn er in het Izegemse straatbeeld op verschillende locaties Belgische vlaggen opgehangen. Dat zorgt voor wrevel bij N-VA-voorzitter Diederik Pattyn, die hekelt dat Vlaams Belang, de coalitiepartner van meerderheidspartij STiP+, zichzelf verloochent. Vlaams Belang is het daar niet mee eens.
The post “De Vlaamse Leeuw zwijgt voortaan in Izegem”: N-VA

Lees meer »

Goed nieuws voor Sint-Barbarakerk en kerk van Kleit: Erediensten blijven behouden

De parochie H. Drie-eenheid heeft samen met het lokaal bestuur een nieuw kerkenbeleidsplan voor Maldegem uitgewerkt. De Sint-Barbarakerk in Maldegem en de Sint-Vincentius à Paulokerk in Kleit blijven behouden voor de eredienst. “Voor de kerk van Adegem wordt een afbouwscenario voorzien, zonder dat er op dit moment een sluitingsdatum is vastgelegd”, klinkt het bij het gemeentebestuur.
The post Goed

Lees meer »

Mama (38) uit Aalst smeekt om redding van haar gezin in Gaza: “Hoe kan ik hier eten kopen, terwijl mijn kinderen moeten bedelen voor brood?”

Terwijl onze regering twijfelt over haar standpunt in het Israëlisch-Palestijns conflict, leeft Rawan Sammour (38) uit Aalst al maandenlang in angst. Haar drie kinderen (7, 13 en 15) en haar partner (38) overleven momenteel in een tent in het gebombardeerde Gaza, ondanks een Belgisch visum. Uit pure wanhoop hield ze wekenlang een hongerstaking. “Het is alsof we geen mensen zijn”,

Lees meer »

Antwerpse winkeliers over zondagopening: van “Dat betekent niet meer omzet” tot “Kans die we moeten grijpen”

“Elke week op zondag open mogen zijn, is zonder meer een goede zaak. De mensen die anders naar een Nederlandse stad zouden trekken om te winkelen, kunnen dan naar Antwerpen komen”, zegt Serge Aarts van modezaak Parisinni. Enthousiasme te over dus, al denken niet alle kleine middenstanders hetzelfde over de op handen zijnde verruiming van de openingstijden.

Lees meer »

Mag ik een jaar vroeger op pensioen? En heb ik een pensioenmalus aan mijn rekker? Onze pensioenexperte beantwoordt lawine aan HLN-lezersvragen na zomerakkoord

De regering-De Wever klopte afgelopen nacht een hoop details af over de pensioenhervorming. En die roept duidelijk nog altijd veel vragen op. Mag u nu wel of niet vroeger op pensioen als u vroeg begon te werken? Riskeert u een pensioenmalus of zit u safe? En zal u moeten boeten voor periodes van ziekte? Onze redactie is overspoeld met vragen.

Lees meer »