Meer dan tweehonderdduizend jonge oesters uitgezet voor natuurherstel in Belgische Noordzee

Op ongeveer 30 kilometer van de kust installeerde het consortium BELREEFS tweehonderdduizend jonge oesters op de zeebodem. Bedoeling is om de ooit zo talrijke oesterriffen in de Noordzee te herstellen. De riffen vormen een belangrijke habitat voor tal van andere zeedieren en dragen zo bij aan het versterken van de biodiversiteit.

Voor 1900 waren de Europese platte oesterbanken alomtegenwoordig in de Noordzee. Door overbevissing en menselijke activiteit op de zeebodem zijn ze ondertussen nagenoeg volledig verdwenen. Een hardnekkige parasiet deed ook de laatste platte oesters in de 20e eeuw de das om. Nochtans zijn het volgens experts bijzonder waardevolle habitats. “Platte oesters worden ook wel ecosysteemingenieurs genoemd, omdat ze riffen vormen die voor tal van andere soorten als schuil- en voedselplaats dienen. Ze zuiveren verder ook het water en leggen (overtollig) stikstof vast. Dichter bij de kust, stabiliseren ze ook de zeebodem, wat ons weerbaarder maakt tegen de gevolgen van klimaatverandering”, klinkt het bij BELREEFS.

Herintroductie

Na meer dan een jaar voorbereiding, werden de oesters vanop een installatieschip in het water neergelaten, gehecht aan gebakken kleistenen. Op die stenen werden oesterlarven ingezaaid en enkele weken verder opgekweekt. Dat gebeurde deels in een kwekerij in Nederland, maar in Oostende ontwikkelt het team ook technieken om dit lokaal te kunnen doen, vlakbij de vertrekplaats van het schip.

De oesters werden geïnstalleerd op een grindbed op dertig kilometer van de kust, rond het bij wet beschermde scheepswrak Kilmore, op een diepte van 30 meter. Na de installatie volgt een intensief monitoringsprogramma om de ontwikkeling van het rif en het effect ervan op de biodiversiteit op te volgen.

Natuurherstel

Het herstelproject BELREEFS is een van de federale maatregelen die voortvloeien uit de Europese richtlijnen om de milieutoestand van onze zee te verbeteren. “Met de nieuwe Europese Natuurherstelverordening worden lidstaten verplicht om een natuurherstelplan op te stellen waarin staat hoe beschadigde natuur – ook in zee – kan worden hersteld. We verwachten dat meer dan dertigduizend oesterlarven zullen uitgroeien tot volwassen oesters. De overlevers zullen zich voortplanten, het rif uitbreiden en ook andere zeesoorten aantrekken. Zo ontstaat een ecosysteem dat zichzelf in stand houdt, zonder verdere menselijke tussenkomst”, licht Merel Oeyen, beleidsmedewerker bij de dienst Marien Milieu (FOD Volksgezondheid).

BELREEFS is een samenwerking tussen Jan De Nul, Instituut voor Natuurwetenschappen, Shells & Valves en Mantis Consulting. “De Noordzee is niet alleen een belangrijke economische motor, maar ook een rijke en unieke natuurlijke omgeving die we heel goed moeten beschermen. Via deze samenwerking tussen overheid, wetenschap en industrie zetten we vandaag een belangrijke stap naar natuurherstel. Het uitzetten van jonge oesters in onze zee is meer dan symbolisch — het is een investering in biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Met projecten als BELREEFS werken we doelgericht aan onze ambitie: tegen 2030 minstens 20% van de Noordzee in een herstelde ecologische staat brengen”, zegt Minister van de Noordzee Annelies Verlinden.

The post Meer dan tweehonderdduizend jonge oesters uitgezet voor natuurherstel in Belgische Noordzee is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jongen (6) in levensgevaar na val uit raam in Borgerhout

In de Alfred Oststraat in Borgerhout is een jongetje van zes jaar maandag om 17.15u uit het raam van de eerste verdieping van een woning gevallen. Vermoedelijk was het kind aan het spelen en viel hij door het vliegenraam naar beneden. “Het slachtoffer is in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht”, zegt Wouter Bruyns van de politiezone Antwerpen.

Lees meer »

Johan Bruyneel hekelt “hypocriete” wielerunie na heisa over Tour-uitnodiging via Vive le Vélo: “Voorzitter is selfie king”

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft de ASO, de organisator van de Tour de France, om een uitleg gevraagd voor de aanwezigheid van Johan Bruyneel in het Tour-dorp. De ex-ploegmanager is levenslang geschorst voor de rol die hij speelde in de dopingaffaire rond Lance Armstrong. Intussen heeft Bruyneel gereageerd op X. Hij vindt de houding van UCI-voorzitter David Lappartient hypocriet.

Lees meer »

“Paar jaar geleden rolde iedereen met de ogen. Waarom nu niet?” Union-voorzitter Alex Muzio verstopt zich niet na klacht tegen competitiehervorming

“Dit voelt niet juist aan.” Alex Muzio (41), voorzitter van landskampioen Royale Union Saint-Gilloise, pleit voor meer solidariteit bij de topclubs. Tekst en uitleg bij de klacht van Union tegen de competitiehervorming, en veel meer. “Ik denk dat veel teams al zouden dromen van één goeie spits. Wij hebben er vier.”

Lees meer »