Het Godelievemuseum mag een fraai houten beeld van heilige Godelieve aan de collectie toevoegen. Het kunststuk, van de hand van de bekende kunstenaar Edgard Fonteyne, heeft een uniek kenmerk.
Eerder dit jaar overleed een vooraanstaande gids en historicus uit de Brugse regio (de naam wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt, red.). Gistelnaar Dirk Vanderbeken bracht heem- en geschiedkundige Filip Debaille in contact met de nabestaanden.
Tijdens een bezoek viel het oog van Debaillie op een markant beeld.
“De overledene, die geen onbekende was in abdij Ten Putte en het Godelievemuseum, verzamelde nogal wat religieus materiaal. Op de kast zag ik een beeldhouwwerk van Sint-Godelieve staan. Het leek me om verschillende redenen mooi om het beeld in Ten Putte te etaleren: het kunststuk zou zo aan het publiek getoond kunnen worden, anderzijds was het een mooie herinnering en dito eerbetoon aan de overleden man. Zijn familie stemde in met een schenking. En ook: het Godelievemuseum bezit al een beeldengroep met de wurgscène en een voorstelling van Arnoldus en Godelieve.”
Een speciale stijl
Het nieuwe pronkstuk meet om en bij de 60 centimeter en is gemaakt van inlandse eik. “Het is, net als de andere twee Godelieve-beelden, van de hand van de Oostduinkerkse kunstenaar Edgard Fonteyne (1930-2016). Je ziet meteen zijn stijl van werken: expressief, ruw en zichtbare beitelsporen. Hij had een speciale kap. Op zich is het beeld niet zo oud het dateert van begin jaren negentig maar de betekenis is wel knap.”
“Zo zie je naast Godelieve zelf ook alle symbolische verwijzingen naar het verhaal van de heilige: de palmtak, kraaien, kronen, de waterput, de beulen en het wurgdoek. Alles wat je aan Godelieve kan koppelen, zit in één beeld vervat. Da’s knap en uitzonderlijk, want in de meeste andere beelden van Godelieve zie je maar één enkel symbool.”
Bovendien merkt Debaillie nog een mooie link op tussen het beeld en Gistel. “Tussen 1992 en 2016 waren de destijds uitgereikte sport- en cultuurprijzen óók van de hand van Fonteyne. Het totaalplaatje van deze schenking klopt dus helemaal.”
Het museum (Abdijstraat 84) is nog tot en met 12 september open van maandag tot en met vrijdag (14-17.30 uur)
The post Houten beeld Godelieve pronkt na schenking in Ten Putte: “Alles wat je aan Godelieve kan koppelen, in één beeld vervat” is provided by KW.be.