Cathy Coudyser (Inzicht) is intussen bijna acht maanden actief als burgemeester van Knokke-Heist. We blikken terug én vooruit met de ‘burgermoeder’. “Met ons sociaal verhuurkantoor en het afdwingen van 40 procent betaalbaar wonen, zetten we grote stappen rond betaalbaarheid”, klinkt het. Ze reageert ook op kritiek van Gemeentebelangen, die haar verwijt het exclusieve karakter van de badplaats te verwaarlozen. “Moet heel Knokke-Heist dan werkelijk Het Zoute worden…?”
Op 5 december 2024 legde Cathy Coudyser (Inzicht) de eed af als burgemeester van Knokke-Heist. De eerste vrouw ooit in die positie in de kustgemeente. Met haar kartel – Inzicht bestaat uit N-VA en CD&V – sloot ze een coalitie met het Ja! van voormalig burgemeester Piet De Groote, die zo langs de grote poort kon terugkeren nadat hij door zijn voormalige partij Gemeentebelangen naar de uitgang werd geduwd. We ontmoeten de burgemeester op een erg warme, zelfs hete vrijdagnamiddag in haar kantoor in het gemeentehuis op het Verweeplein voor een uitgebreide babbel. De temperatuur brengt ons gesprek als vanzelf op het hitteplan dat al een paar keer werd uitgerold.
Hitteplan
“Dat hitteplan is voor alle duidelijkheid niet nieuw en wordt al enkele jaren ingevoerd als het in het binnenland meer dan 30 graden is en er dus héél veel volk wordt verwacht. Dan wordt onder meer de inzet van politie opgeschaald. Maar wij wilden vooral de toestroom van auto’s naar het centrum beter in de hand houden. Daarvoor hebben we al in juni een paar formules uitgetest”, legt de burgemeester uit. “Eerst hebben we de toegang naar het centrum afgesloten voor iedereen die er niet woont of beroepshalve moet zijn, waarbij de toeristen naar randparkings werden verwezen. Later hebben we bijgestuurd, want er ontstonden onnodige files. We laten nu de parkeerplaatsen invullen tot er signalen komen dat die verzadigd geraken en sluiten dan pas het centrum af voor badgasten. Nu zien we dat het systeem met de extra randparkings toch goed begint te werken. Behoorlijk dicht bij het strand is er de randparking aan de Jeugdherbergstraat voor zo’n 400 auto’s, en daar vlakbij ook is er een weide, die gemeentelijke grond is en die we hebben ingericht als parking voor nog eens zo’n 300 auto’s.”
Goede sfeer
De burgemeester benadrukt dat de sfeer in haar coalitie echt goed is. “Er zijn nauwelijks politieke discussies binnen het college. Ik mag wel zeggen dat we als een goed team besturen”, klinkt het. Voor het bestuur wordt het komende najaar een eerste grote toets, want tegen het einde van het jaar moet de meerjarenplanning, met ook budgettering, voor vijf jaar ver vastgelegd worden. Onder meer ‘betaalbaar wonen’ zal daarin een belangrijke rol spelen. “Op dat vlak hebben we samen met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) in Heulebrug al een project voor 24 huurwoningen onder het stelstel betaalbaar wonen opgestart. Daar zullen er later nog eens twaalf bijkomen. Hierbij schakelen we nog een versnelling hoger met ons Betaalbaar Verhuurkantoor – waarbij woningen ingehuurd worden en aan een betaalbare prijs onderverhuurd worden – en willen we tegen het einde van de legislatuur met het kantoor 100 betaalbare huurwoningen realiseren. En tegen het einde van het jaar willen we als gemeentebestuur, samen met de provincie en nog een derde partner, die ik nu nog niet kan noemen, een wooncoöperatie opstarten, waarbij coöperanten een startaandeel van 20.000 euro inleggen”, legt Coudyser uit.
“Verder willen we ook gemeentelijke gronden in erfpacht geven, waarbij dus enkel het bouwen van de woning zelf betaald wordt.” De burgemeester ziet ook veel opportuniteiten in gronden en sites die de komende jaren (kunnen) vrijkomen. “Bij het toekennen van vergunningen voor grote bouwprojecten leggen we op dat 40 procent van het project voorbehouden wordt voor betaalbaar wonen. Ik denk hier bijvoorbeeld aan de site van het Gemeenschapsonderwijs hier vlakbij het Verweeplein, waar op die manier betaalbare woningen kunnen gerealiseerd worden. Het Gemeenschapsonderwijs wil ook de site van haar school De Zeeparel in Heist verkopen, om zo elders een nieuw schoolgebouw te bouwen waar ze alles zal centraliseren. Nog interessant is dat de brandweer en de politie elk een nieuw gebouw krijgen, waardoor er in Knokke centrum nog interessante ruimt vrijkomt.”
Exclusief imago
Coudyser en haar bestuursploeg zijn, wat Heist betreft, ook bezig met een studie over de heraanleg van het Heldenplein. “We moeten eens uitzoeken welke functie dat plein best krijgt en wat daarvoor nodig is. Ook de mogelijkheid van een ondergrondse parking daar wordt bekeken. Maar wat parkeren betreft: ik denk niet dat de oplossing altijd ligt in méér parkeerplaatsen. De bestaande parkeerruimte moet efficiënter ingezet worden, met bijvoorbeeld meer kortparkeren in handelskernen”, klinkt het.
Tot slot reageert Coudyser ook op de kritiek vanuit Gemeentebelangen, meer bepaald van raadslid Antoine Geerinckx, waar gesteld wordt dat de burgemeester het exclusieve imago van Knokke-Heist te grabbel gooit met uitspraken in de pers zoals ‘zowel de frigoboxtoerist als Marc Coucke is hier welkom’. “Wat willen ze bij Gemeentebelangen dan? Dat heel Knokke-Heist zoals Het Zoute wordt? Als we enkel focussen op het mondaine karakter, met dito prijzen om hier te wonen en te leven, zullen er nog meer eigen mensen vertrekken. Onze gemeente bestaat uit een diversiteit aan wijken, buurten en bevolkingsgroepen. Van volks dat mondain. Dat is de rijkdom van onze gemeente en dat moeten we koesteren.”
The post Cathy Coudyser over haar eerste half jaar als burgemeester: “Niet heel Knokke-Heist moet Het Zoute worden” is provided by KW.be.