Wingene financieel gezonder dan het lijkt: “Door de fusie bevinden we ons in een uitzonderlijke situatie”

Nu de stad Gent met grote financiële kopzorgen kampt, onderzocht journalist Phebe Somers voor de Krant van West-Vlaanderen hoe de steden en gemeenten in West-Vlaanderen er financieel eigenlijk voorstaan. Over het algemeen ziet de situatie er wel iets rooskleuriger uit, hoewel de cijfers voor Wingene dat tegenspreken. Vlaams parlementslid en professor bestuursrecht Brecht Warnez (CD&V) spreekt van een tijdelijke situatie.

De financiële situatie van een stad of gemeente kun je het best meten aan de hand van de zogenaamde ‘autofinancieringsmarge’. Dat is het bedrag per inwoner dat overblijft na de betaling van de dagelijkse werking en de periodieke aflossing van de schulden. Hoe lager dat cijfer, hoe minder ruimte er is om nieuwe investeringen te realiseren.

In West-Vlaanderen lag de gemiddelde autofinancieringsmarge in 2024 op 263 euro per inwoner. In Wingene is dat cijfer 103, wat nog redelijk is. Maar voor 2025 daalt dat cijfer dramatisch tot amper 32 euro per inwoner. In datzelfde artikel laat parlementslid Brecht Warnez verstaan dat gemeenten met slechte cijfers maar twee opties hebben: snoeien in de uitgaven of de belastingen verhogen. Moeten de inwoners van fusiegemeente Wingene zich zorgen maken?

Uitzonderlijk

CD&V-parlementslid Brecht Warnez relativeert. “Wingene bevindt zich door de fusie in een uitzonderlijke situatie. In tegenstelling tot andere gemeenten kan Wingene zijn meerjarenplan pas eind dit jaar voorleggen. Dat betekent concreet dat alle geplande investeringen voorlopig en noodgedwongen in ons éénjarenplan voor 2025 zitten, als een voorlopige theoretische oefening. Alsof we bijvoorbeeld de twee vrijetijdscentra in Ruiselede en Wingene – kostprijs pakweg 20 miljoen – dit jaar al gaan realiseren. Dat gebeurt natuurlijk niet. De bedoeling is uiteraard om al onze geplande investeringen – toch goed voor in totaal zo’n 60 miljoen – eind dit jaar te spreiden over zes jaar. Je zal zien dat de cijfers voor 2026 én de autofinancieringsmarge voor Wingene er dan veel beter zullen uitzien en dat er van noodgedwongen besparingen dan geen sprake is.”

Eerlijker verdelen

“Het zou natuurlijk een stuk makkelijker zijn, mochten we vanuit Vlaanderen een steviger duwtje in de rug krijgen”, stipt Warnez opnieuw aan. “In West-Vlaanderen krijgen we gemiddeld 464 euro per inwoner. Ter vergelijking: Antwerpen krijgt 1.807 euro per inwoner. Het wordt dringend tijd dat we die middelen eerlijker verdelen.”

The post Wingene financieel gezonder dan het lijkt: “Door de fusie bevinden we ons in een uitzonderlijke situatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man uit Deurne zit week onschuldig in de cel door verkeerde foto op Most Wanted-lijst: “Verschrikkelijke ervaring”

Een 28-jarige man uit Deurne heeft een week in de cel doorgebracht, nadat zijn foto onterecht op de Most Wanted-lijst was verschenen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en de advocaat van de twintiger bevestigt het nieuws. Het misverstand is ontstaan doordat de veroordeelde crimineel Jeton Begesi – de ex-schoonbroer van het slachtoffer – zich jaren geleden voor hem heeft uitgegeven

Lees meer »

Nienke Veenhoven boekt eerste profzege in een massasprint, Charlotte Kool blijft leidster in Baloise Ladies Tour

Nienke Veenhoven (Visma-Lease a Bike) heeft vrijdag de tweede etappe van de Baloise Ladies Tour, met start en aankomst in het Oost-Vlaamse Olsene, op haar naam geschreven. De 21-jarige Nederlandse was na 127,3 kilometer na een massasprint sneller dan de Italiaanse Barbara Guarischi (SD Worx-Protime) en de Poolse Karolina Kumiega (KDM-Pack CT). Fien Van Eynde (Fenix-Deceuninck) legde beslag op de

Lees meer »

Sandra en Jorge uit Oostende bottelen hun liefde in olijfoliebedrijf Luva

Wat begon als een liefdesverhaal tussen een Oostendse verpleegkundige en een Andalusische seizoensarbeider, mondde uit in een bijzonder Belgisch-Spaanse samenwerking. Sandra Vanderbeke (47) en Jorge Lucha (40) richtten onlangs hun eigen olijfoliebedrijf Luva op. De flessen die ze vanuit hun woonkamer in Oostende verzenden, zijn gevuld met pure Picual-olijfolie van de familie-olijfgaard van Jorge, diep in het hart van Spanje.<br

Lees meer »

Werkstraffen tot 90 uur en celstraf van 6 maanden voor beklaagden bij rellen tussen Koerden en Turken 

Een persoon die betrokken was bij de rellen tussen Koerden enTurken vorig jaar in Heusden-Zolder is veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden. Drie andere beklaagden kregen werkstraffen. De rellen braken vorig jaar in maart uit toen een autokaravaan met Koerdische PKK-aanhangers vanuit Leuven naar Heusden-Zolder reed. Ook op het grondgebied van Houthalen-Hechteren waren er incidenten.

Lees meer »

Nu ook Aldi een klantenkaart invoert: met elke scan verdient de supermarkt geld aan jouw gegevens

Nu ook Aldi een digitale klantenkaart invoert: waarom zijn jouw persoonlijke gegevens zo’n goudmijn voor de warenhuisketens? “Ons aankoopgedrag volgen, is voor hen een nieuw en cruciaal verdienmodel”, zegt retailprofessor Els Breugelmans (KU Leuven). Maar hoe veilig zijn jouw persoonlijke gegevens dan als je een klantenkaart neemt? En wat doen supermarkten er concreet mee? Zo werkt de miljoenenbusiness achter de

Lees meer »

Bloedbad bij de Vlaamse productiehuizen: “Komende maanden zullen de eerste faillissementen volgen”

Bazen van productiehuizen die in tranen uitbarsten als opnieuw een programmavoorstel sneuvelt. Jaarbalansen die bloedrood kleuren. Afvloeiingen en afdankingen. Er raast een zware storm over de (meeste) Vlaamse productiehuizen: sommige zagen hun winst in 2024 met 150 procent dalen. De gouden tijden in tv-land hebben plaatsgemaakt voor onrust, onzekerheid en twijfel. De grote vraag: wie zal het overleven en kan

Lees meer »

Achter de schermen bij kledingmerk Erreà: “Wij zorgen ervoor dat kwart van alle Limburgse voetballers in gespecialiseerde shirts kunnen spelen”

Tienduizenden Limburgers sporten in ploegverband. En de kans is zeer groot dat het in kledij van Erreà is. Met dank aan Davy Willems, die 20 jaar geleden besliste om het vergeten Italiaanse merk opnieuw te lanceren in ons land. “In het begin verkocht ik kleding van Erreà vanuit mijn kofferbak op de parking van RC Hades.”

Lees meer »

Achter de schermen bij kledingmerk Erreà: “Wij zorgen ervoor dat kwart van alle Limburgse voetballers in gespecialiseerde shirts kunnen spelen”

Tienduizenden Limburgers sporten in ploegverband. En de kans is zeer groot dat het in kledij van Erreà is. Met dank aan Davy Willems, die 20 jaar geleden besliste om het vergeten Italiaanse merk opnieuw te lanceren in ons land. “In het begin verkocht ik kleding van Erreà vanuit mijn kofferbak op de parking van RC Hades.”

Lees meer »