Met het volledige gezin vrijwilligerswerk doen op Festival Dranouter: voor het gezin van Danny en Geertrui uit Roeselare is dat echt vakantie. Dit jaar konden ze hun zoon Thomas en diens lief Djuna, die uit Nederland afkomstig is, overtuigen mee de handen uit de mouwen te steken. “Ik kende Dranouter niet, maar we hebben er nu al spijt van dat we er het festivalweekend niet bij kunnen zijn”, zegt de Nederlandse.
Een beetje thuiskomen, zo voelt het momenteel voor de Dranouter Festival-fan als hij of zij het dorp binnenrijdt. Op het hoofdterrein staat de grote tent al recht en overal zie je mensen druk aan het werk. “We zijn sinds vorige week maandag 14 juli bezig met de opbouw en tot nu toe loopt alles op schema”, zegt Sofie Pauwels van Festival Dranouter.
Drie weken helpen
Bij de ingang van het terrein treffen we Danny Verhaest (54) uit Roeselare, die er met heel zijn gezin aan de slag is. “Sinds 1989 kom ik naar Dranouter als festivalganger, en heb daar altijd een goed gevoel bij gehad”, vertelt de Roeselarenaar. “Op een bepaald moment konden we niet meer doen wat we altijd deden in de vakantie en toen kwam het voorstel om als vrijwilliger mee te helpen in Dranouter. Vanaf 2022 kwam ik anderhalve week de handen uit de mouwen steken en sindsdien kom ik elk jaar. Ondertussen help ik hier drie volledige weken.”
“Wat we hier doen, voelt aan als vakantie. Je bent eens met iets helemaal anders bezig” – Geertrui Van Eynde
Danny is een manusje-van-alles, maar schilderwerken? Daar waagt hij zich niet aan. De man is zaakvoerder van zijn eigen schilderbedrijf en doet tijdens zijn ‘vakantie’ liever eens iets anders. Zijn echtgenote Geertrui Van Eynde (55) maakt dan wel weer deel uit van de decoratieploeg. “Voor mij is dit het derde jaar op rij, maar ik blijf dit keer maar twee dagen”, klinkt het. “Ik heb immers niet zoveel verlof en kan het ook niet altijd zelf kiezen. Wat we hier doen voelt effectief aan als vakantie. Je bent eens met iets helemaal anders bezig. Er is een goede sfeer en je bent direct een deel van één grote familie vrijwilligers. Het is een hele leuke bende.”
Nederlandse hulp
Papa Danny en mama Geertrui trekken al jaren aan de mouw van zoon Thomas zodat die ook eens mee zou helpen. Dit jaar ging hij overstag, meer zelfs, hij bracht onmiddellijk zijn Nederlandse vriendin Djuna Ruijrok (25) op sleeptouw. “In Nederland hebben we uiteraard ook festivals, maar Festival Dranouter kende ik eigenlijk niet”, weet Djuna. “En inderdaad, ook ik voel me opgenomen in de grote familie, al begrijp ik de mensen hier soms niet goed (lacht). Iedereen helpt mij echter wel.” Thomas en Djuna zitten in het team dat nadarhekken opzet. “Zwaar, maar leuk werk”, aldus de Nederlandse. Haar vriend Thomas zegt nu al spijt te hebben dat hij het weekend van het Festival niet aanwezig kan zijn. Ook Geertrui zal er niet bij zijn. “Ik ben niet zo’n festivalganger”, klinkt het. “Plaatsen waar veel volk is, zijn niets voor mij.”
“Dat ik dit met mijn gezin kan doen, is een leuke extra”
Danny is de enige van de familie die ook het weekend van het festival aanwezig is. “Ik sta aan de bar in de biertent”, zegt hij. “Ik heb vroeger heel veel festivals en concerten gedaan. Als er niemand wou of kon meegaan, dan ging ik alleen. En hoewel je dan in de massa staat, voel je je wel een beetje eenzaam. Hier heb je dat gevoel nooit. Je kent ondertussen iedereen. Dat ik dit met mijn gezin kan doen, is uiteraard een leuke extra. Ik ben vragende partij, maar ik ga mijn gezinsleden ook niet dwingen. Mochten ze echter zeggen dat ik het niet meer mag doen, dan zou ik dat wel een probleem vinden.”
Waterboys
Iets verder op de site treffen we oudgedienden Patrick Dorme (65) uit Geluwe en Dirk Robyn (68) uit Boezinge. Dirk is ondertussen 26 jaar vrijwilliger op het festival. “Ondertussen ben ik lid van wat we noemen de Waterboys. We doen alles wat te maken heeft met watervoorziening, van douches tot het aanbrengen van de leidingen voor het drinkbaar water. Op het terrein stoppen we de buizen in de grond om het water koel te houden.”
Voor Dirk is Dranouter zijn tweede thuis. “In de loop van het jaar kom ik af en toe eens een werkje opknappen. Ik had het geluk om in het onderwijs te staan en veel tijd te hebben. Nu ik met pensioen ben, heb ik nog meer tijd. Er is hier altijd een goede sfeer en we worden goed gesoigneerd. We krijgen eten en drinken en er zijn activiteiten ’s avonds.” Zowel Dirk als Patrick blijven ’s nachts op de festivalsite overnachten. “We slapen in een caravan, het is een beetje kamperen, maar dat maakt het net leuk.”
“We slapen in een caravan, het is een beetje kamperen, maar dat maakt het net leuk”
“De eerste week van de opbouw is een beperkte groep vrijwilligers aan de slag”, zegt Sofie Pauwels van Festival Dranouter. “Het gaat dan eigenlijk meer om voorbereidingswerken. Ze zorgen ervoor dat al het materiaal op de plekken staat waar nodig. Als de grote groep medewerkers arriveert, kunnen die onmiddellijk aan het werk waar nodig.” Een paar weken geleden was het festival nog op zoek naar enkele bijkomende vrijwilligers en ondertussen zijn alle plaatsen ingevuld. “Het lukt nog altijd om voldoende medewerkers te vinden, want zonder hen zou dat niet lukken. Ik mag het niet gedroomd hebben, moesten we iedereen moeten betalen. Dat zou een heel andere vibe geven. Iedereen is hier nu omdat hij of zij hier wil zijn. Iedereen doet het met hart en ziel en ik denk dat het publiek dat ook wel merkt.”
Alles onder controle
Het draaiboek voor de opbouw ligt in de handen van vaste medewerker Jeroen Verdonck, die daar meer dan een jaar lang mee bezig is. “Er is een volledig schema waar alles mooi instaat. De dag begint en eindigt steeds met een briefing, zodat we steeds weten of we nog mee zijn met de timing. Jeroen heeft alles nog onder controle en zolang hij kalm blijft weten we dat we goed zitten.” Festival Dranouter begint officieel op donderdag 31 juli. “We schieten op gang in de feestzone, zodat we die dag nog even tijd hebben om alles op het hoofdterrein af te werken. Dat zullen dan nog de allerlaatste zaken zijn.”
Feedback van festivalgangers
Vorig jaar organiseerde het festival een enquête waarbij de festivalgangers werd gevraagd wat ze goed vonden en wat eventueel nog kan worden verbeterd. “We hebben daar echt wel naar geluisterd”, aldus Sofie Pauwels. “Het was zeer waardevol. Veel mensen gaven bijvoorbeeld aan dat ze graag optredens in een tent willen behouden. De verharde ondergrond, de verharde terrassen en de verharde paden op het terrein worden geapprecieerd. Ook op vlak van sfeerbeleving zitten we goed. Op dat vlak proberen we zelf nog een tandje bij te steken, met extra themabars en onder meer het straattheateract Feestcomiteit Dikkebusstraat en Focus Catalonië. We beschouwen alles meer en meer als één geheel, zodat het verhaal mooi klopt.”
The post Nederlandse Djuna (25) helpt mee als vrijwilliger op Festival Dranouter: “Enige probleem is dat ik mensen niet altijd goed begrijp” is provided by KW.be.