Wat ooit een verlaten schoolsite was, is nu omgetoverd tot een levendige groene ontmoetingsplek. Op donderdagavond 17 juli werd de Sint-Janstuin feestelijk geopend. De voormalige Sint-Janschool maakte plaats voor de Sint-Janstuin, een vernieuwend tuinproject waarin natuur, erfgoed en beleving samenkomen. Na een jaar van werken vormt de site voortaan een nieuwe groene long in het hart van de gemeente.
De opening markeert de afronding van een ambitieus herinrichtingsproject dat ruim een jaar in beslag nam. In opdracht van de gemeente en met ontwerp en uitvoering door Greenconcepts, kreeg het terrein een volledig nieuwe, circulaire invulling waarbij de ziel van de oude school werd bewaard.
“Voor dit project hebben we bewust gekozen om de typische dakvormen en muren van het gebouw te behouden”, klinkt het bij Stijn Tant, schepen van Openbare Werken. “De open metalen dakstructuur laat de oorspronkelijke contouren zien, wat zorgt voor een unieke mix van geschiedenis, groen en beleving. We hebben in het verleden al de Prijs Publieke Ruimte gewonnen. We hopen ook om dit project in te dienen.”
Zuurstof
Tijdens de opening benadrukte burgemeester Jan Seynhaeve het belang van de transformatie van de Sint-Jansschool. “We hebben hier sterk ingezet op ontharding en vergroening. Een project als dit toont dat we met relatief beperkte middelen een grote impact kunnen maken op de publieke ruimte. In Wevelgem en Gullegem hebben we gelijkaardige trajecten lopen”, vervolgt de burgemeester. “Als het voor mensen veiliger wordt om zich te voet of met de fiets te verplaatsen, is men ook geneigd om dat vaker te doen. Met dit project geven we het centrum van Moorsele opnieuw zuurstof.”
Ecologisch én duurzaam
De nieuwe tuin is een toonbeeld van duurzaam ruimtegebruik. Bijna 750 vierkante meter verharding – voornamelijk de oude speelplaats – werd weggehaald om plaats te maken voor bomen, heesters en bloeiende planten. Er werd ook bijzonder veel aandacht besteed aan recuperatie van materialen. Zo zijn de bakstenen van het gesloopte schoolgebouw hergebruikt in steenkorven die nu als zit- en speelelementen verspreid staan doorheen de tuin.
De tuin is ontworpen met ecologie in het achterhoofd. De Sint-Janstuin biedt overigens schuilplaatsen aan tal van insecten, vogels en kleine zoogdieren, en stimuleert de ontwikkeling van spontane muurvegetatie.
Jeugdherinneringen
Naast de ecologische meerwaarde is de Sint-Janstuin ook een plek van ontmoeting. De site beschikt over een veilige fietsdoorsteek, met drie meter brede verharde paden die het centrum van Moorsele verbinden met de wijk ‘t Vrije. De typische gele stenen van de school en de herkenbare contouren zullen bij veel Moorselenaren ongetwijfeld jeugdherinneringen oproepen. (Zana Bulteel)
The post Voormalige Sint-Jansschool is nieuwe groene long in centrum Moorsele is provided by KW.be.