Een landbouwer in de Westhoek, een bakker aan de kust en een molenaar uit de Ardennen vinden mekaar voor brood dat beter moet zijn voor de smaak, de vertering en de wereld. “Een schoolvoorbeeld.”
Vader en zoon van de Oostendse bakkerij Decock reden vrijdag een uur landinwaarts om getuige te zijn van een bijzondere oogst langs de Van Raemdonckstraat bij Ieper.
“Dit is een veld met biologische spelt, die we straks in ons brood zullen verwerken”, vertellen Luc (53) en Guillaume (24) David.
“Deze bakkerij bestond al lang voor onze familie er kwam, sinds de tijd van Napoleon. Een samenwerking zoals hier moet de toekomst zijn, het is een schoolvoorbeeld. Dit veld heeft een lagere opbrengst in vergelijking met normale landbouw, maar zorgt voor een betere wereld. We zijn het verplicht aan onze kinderen.”
Nog amper geteeld
De spelt is van De Blauwe Spie uit Lo-Reninge. “Wij zijn een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf”, zegt zaakvoerder Mattias Plaetevoet (45).
“We zijn kleinschalig maar hebben een enorme biodiversiteit. Spelt is een graangewas dat bij ons quasi niet meer geteeld wordt. Hier staat niet alleen spelt, maar ook bakgraan voor menselijke consumptie. We specialiseren ons in nichegroenten, kruiden en eetbare bloemen voor de horeca gastronomie. In de rotatie van groenten is een rustgewas waardevol, zoals graan en spelt in het bijzonder. Dat is een zeer duurzaam type graan en daar was bakkerij Decock naar op zoek. Alsof het zo moest zijn. Het is een duurzaam economisch model en korte keten voor een kwalitatief product.”
Watermolen
Voor de oogst naar de bakker gaat, passeert deze eerst door de IJzerkotmolen, die gerestaureerd wordt in Zwalm, een gemeente in de Vlaamse Ardennen. De oudste vermelding dateert van 1412.
De molen is aangeduid als beschermd monument en blijkt de enige biologisch gecertificeerde watermolen in Vlaanderen.
“Sinds vorig jaar werken we samen met De Blauwe Spie. Toen hebben we ook de speltoogst aangekocht en vermarkt onder ambachtelijke bakkers”, zegt molenaar Emmanuel Meersschaut (51).
“Nu zal Decock de volledige speltoogst verwerken in de bakkerij. De overgrote meerderheid van graan die verbouwd wordt in ons land, dient voor veevoeder. De oogst van bakgraan is eerder uitzonderlijk.”
Terroir
“Met onze ambachtelijke molen kunnen we het terroir en de smaak van het graan tot hun recht laten komen”, stelt Meersschaut.
“Graan werd een bulkgoed terwijl er heel wat variëteiten zijn. Bij de aankoop van een brood denken we er niet echt verder bij na, maar het is een mooi product dat verbonden is met een gezonde bodem. Van landbouwers die al jaren in het graan zitten, hoor ik dat ze nooit eerder zo’n goede oogst meemaakten voor het wintergraan dat nog profiteerde van voldoende vocht en doorworteling. De vele zon en droogte van de voorbije maanden zorgden voor mooie bakwaarden en proteïne. Je ziet het aan dit veld: de kleur is mooi. In nattere jaren merken we een grauwere schijn.”
Spijsvertering
Van de molen gaat het graan naar Oosterbrood, de nieuwe, tweede vestiging van Decock in Oostende. “Een goed brood is een brood met ‘kauweigenschappen’ dat op een tragere manier verteert”, vindt bakker Luc.
“Wij werken graag met kwaliteitsvolle, lokale granen. De Blauwe Spie gaat op een zorgzame manier om met de grond. Meststoffen worden niet rechtstreeks in de bodem gebracht en er wordt niet ingezet op een explosieve groei van de plant, maar op een trage, milieuvriendelijke ontwikkeling. Dat geeft mooie, krachtige en voedzame broden. Hoe natuurlijker, hoe beter voor de vertering.”
“We zijn ervan overtuigd dat je deze oogst zal proeven, zeker in de korst van het brood. Een rijke, meer grondse en houterige smaak. Erg lekker! Ook wij zijn benieuwd naar het resultaat.”
(TP)
The post Deze oogst moet zorgen voor lekker brood en een betere wereld: “We zijn het verplicht aan onze kinderen” is provided by KW.be.