In Dentergem is een 80-jarige man opgepakt omdat hij poederbrieven met rattenvergif gestuurd zou hebben naar tal van overheidsinstanties. De man in kwestie, de zaakvoerder van een teloorgegaan chemiebedrijf, lag al decennia in de clinch met de overheid en justitie.
In de vroege ochtend van woensdag 16 juli viel de politie binnen in een vrijstaande woning aan de Diepestraat in Wakken. De bewoner werd opgepakt en zijn woning werd grondig doorzocht. Er werden tal van giftige stoffen aangetroffen. Daags nadien was de civiele bescherming nog altijd bezig om alles te inventariseren en veilig af te voeren.
Verdachte brieven
Het parket van West-Vlaanderen bevestigde intussen dat de bewoner opgepakt werd op verdenking van het versturen van poederbrieven naar diverse gerechtsgebouwen en overheidsinstanties. In de loop van 2024 kwamen in Brussel verdachte brieven aan bij onder meer Staatsveiligheid, toenmalig premier Alexander De Croo, het Justitiepaleis en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. In Kortrijk werd in 2023 een poederbrief ontdekt bij de politierechtbank en in maart van dit jaar nog een bij de correctionele rechtbank.
In veel van deze gevallen moesten de getroffen gebouwen ontruimd worden. De medewerkers die de brieven openden, moesten in quarantaine tot duidelijk was met welk poeder ze net in contact kwamen. Achteraf bleek dat minstens een deel van de brieven de stof brucine bevatte, een soort rattenvergif. De brief bij de correctionele rechtbank van Kortrijk bevatte dan weer atropine, een geneesmiddel dat enkel giftig is in hoge dosissen.
Inbreuken
Het is nog niet duidelijk of al deze recente incidenten aan de opgepakte tachtiger uit Dentergem gelinkt kunnen worden, maar uit zijn voorgeschiedenis is wel duidelijk dat de man al decennia op gespannen voet leefde met justitie en met de overheid.
Het blijkt immers om chemicus J.D.L. te gaan, voormalig zaakvoerder van een chemiebedrijf uit Tielt. Eind vorige eeuw kwam de man al in aanraking met het gerecht omdat hij het niet zo nauw nam met de milieuwetgeving. In 1996 deed zich een arbeidsongeval voor en tijdens het onderzoek naar deze feiten en in de jaren nadien, werden tal van inbreuken vastgesteld bij het chemiebedrijf.
Het is niet duidelijk of de man al bekentenissen heeft afgelegd
In 2004 werden J.D.L. en zijn bedrijf veroordeeld voor een rits aan milieumisdrijven. Die heeft hij echter altijd ontkend en D.L. voelde zich duidelijk toen al geviseerd. Hij diende op zijn beurt zelfs klacht in tegen enkele agenten en OVAM en verweet hen ‘gerechtelijke manipulatie’.
Drugsmilieu
Door alle gerechtelijke procedures was het bedrijf van J.D.L. in moeilijk vaarwater gekomen. Wellicht uit geldnood liet hij zich daarom inschakelen door het drugsmilieu. Als zaakvoerder van een chemiebedrijf kon hij zonder argwaan grote hoeveelheden chemische stoffen aankopen. Die bleek hij echter stiekem door te leveren aan Nederlandse drugslabo’s waar onder meer xtc en amfetamines geproduceerd werden.
In 2006 werd J.D.L. voor het eerst opgepakt op verdenking van drugsfeiten en hij zat zeven maanden in voorhechtenis. Het onderzoek sleepte echter jaren aan en pas in januari 2011 kende D.L. de uitspraak: hij werd vrijgesproken op basis van procedurefouten. Daarmee was de kous echter nog lang niet af.
Monsterboete
Het parket ging in beroep, waar J.D.L. nogmaals werd vrijgesproken op basis van een andere procedurefout, en trok vervolgens naar Cassatie. Die stuurde de zaak terug naar het hof van beroep van Antwerpen – waar ook een poederbrief aankwam – en daar werd J.D.L. in 2014 alsnog veroordeeld tot tien jaar effectief en een monsterboete van 100.000 euro.
Dat hij na twee vrijspraken en acht jaar na zijn eerste arrestatie nog zo’n mokerslag toegediend kreeg, was ongetwijfeld een bittere pil voor J.D.L. Bovendien was in september 2007 zijn bedrijf al failliet verklaard, als gevolg van alle milieuproblemen, de bijhorende boetes en als klap op de vuurpijl de zeven maanden voorhechtenis van zaakvoerder D.L. zelf.
Of zijn onvrede met justitie J.D.L. er ook toe aangezet heeft om brieven met rattenvergif te versturen, dat moet nog blijken. Het is niet duidelijk of de man al bekentenissen heeft afgelegd. Na zijn arrestatie werd hij inmiddels wel voorgeleid voor de onderzoeksrechter en voort aangehouden. Het onderzoek naar de feiten loopt intussen voort. (JF)
The post 80-jarige man uit Dentergem die poederbrieven stuurde ligt al jarenlang in de clinch met overheid en justitie is provided by KW.be.