Wie door Nieuwpoort wandelt, hoort al snel het heldere, tinkelende geluid van de beiaard over de stad galmen. Achter het klavier van het imposante instrument in de toren zit Els Debevere. Stadsbeiaardier, muzikante in hart en nieren, en een vaste waarde in het muzikale leven van Nieuwpoort.
Els Debevere (64), geboren in Oostende en sinds 14 februari 1999 inwoner van Nieuwpoort, woont samen met haar man Luc Boehme in de Dockaertstraat. Ze is moeder van drie zonen – Tom, Wim en Thijs – en oma van Lukas, Lowie en Jakob. Oorspronkelijk opgeleid als apotheekassistente, koos ze voluit voor de muziek. Ze studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Oostende en behaalde het diploma koster-organist aan het Bisdom Brugge.
In Oostende was ze zes jaar koster-organist en twintig jaar lid van het Sint-Gregoriuskoor, waarvan de laatste negen als dirigente. In 1997 startte ze haar beiaardopleiding aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. In 2004 studeerde ze af met een scriptie die verscheen als boek over de Nieuwpoortse beiaard. Sinds 2015 is ze stadsbeiaardier van Nieuwpoort, sinds 2023 ook van Veurne. Ze gaf concerten in binnen- en buitenland en richtte het koor Opportus en de Nieuwpoortse Beiaardvereniging op. In 2021 ontwikkelde ze samen met haar man het inclusieproject ‘Blind date met de beiaard van Nieuwpoort’.
Wat is jouw mooiste jeugdherinnering aan deze stad, en wat is er volgens jou het meest veranderd?
“Ik woon pas sinds 1999 in Nieuwpoort, dus jeugdherinneringen heb ik hier niet. Maar intussen is de stad wél mijn thuis. Sindsdien zag ik grote veranderingen: de promenade langs de havengeul, de veiliger kaaizone en het vernieuwde Marktplein zijn daar mooie voorbeelden van.”
Wat is je favoriete plek in de stad?
“De toren natuurlijk – dat is mijn muzikale thuis. Maar daarnaast hou ik enorm van de natuur, de rust en het ritme van de stad. Het natuurgebied aan de Koolhofput is op een steenworp van mijn deur, en ook de IJzermonding blijft me elke keer opnieuw raken. De havengeul aan de ene kant en het natuurgebied aan de overkant.”
“Ik vind het echt jammer dat er geen cultuurprijs meer wordt uitgereikt”
Wat mis je in Nieuwpoort?
“De Oostendestraat zou echt aangenamer mogen worden. Vandaag is het er druk en weinig uitnodigend voor wandelaars of fietsers. Een heraanleg zoals die van de Marktstraat zou een grote verbetering zijn. En wat ik echt jammer vind: dat er geen cultuurprijs meer wordt uitgereikt. Bij deze een dringende oproep naar het stadsbestuur! Onze stad heeft zoveel culturele rijkdom, het verdient ook de nodige erkenning.”
Wat moet er anders in de stad?
“Er moet een stop komen op het omvormen van woningen naar een B&B. Dat duwt jonge gezinnen uit de markt, en we dreigen in de winter een lege stad te worden. Er is niets mis met toerisme, integendeel, maar het moet in balans blijven. De binnenstad mag geen decor worden waar niemand nog woont. Nieuwpoort moet ook leefbaar blijven voor wie hier werkt, leeft, kinderen opvoedt.”
Waar kom je graag als je iets gaat eten of drinken?
“Brasserie De Beiaard in de Recollettenstraat – de naam alleen al! (lacht) Maar eigenlijk hou ik ervan om verschillende plekken uit te proberen. Het hoeft voor mij niet duur of chique te zijn, lekker en eenvoudig volstaat.”
Welke lokale handelszaak wil je in de kijker zetten?
“Zeker Hannelien in de Marktstraat. Voor alles wat met naaien, breien of haken te maken heeft: daar moet je zijn. Een groot aanbod en altijd goed advies. Zulke winkels moeten gekoesterd worden. Het is een plek waar vakkennis en passie samenkomen, en dat voel je als klant.”
Als je één droomproject voor Nieuwpoort zou mogen realiseren wat zou dat zijn?
“Ik droom ervan om een volwaardig bezoekerscentrum in te richten in de benedenruimte van de beiaardtoren. Zo maken we de beiaard ook toegankelijk voor wie de trappen niet op kan. Via live camerabeelden – geplaatst op de vier zijden van de toren – kunnen bezoekers beneden genieten van het panorama dat zich boven ontvouwt. Veurne heeft op dat vlak al het goede voorbeeld gegeven. Naast het bezoekerscentrum droom ik ervan om de oude trommel en het uurwerk van de toren te laten restaureren. Als we die beneden in een ruimte met 14 meter hoogte kunnen plaatsen, kunnen we een tiental kleine klokken ophangen en de mechaniek weer laten werken. Zo kunnen bezoekers zien én horen hoe het vroeger allemaal werkte.”
Zie je jezelf hier oud worden? Waarom wel of niet?
“Absoluut. Ik woon hier heel graag. De nabijheid van de natuur en het leven in een mooie stad betekenen veel voor mij. Alleen hoop ik dat de bouw van appartementen in de stad niet nog verder blijft uitbreiden.”
The post “We dreigen in de winter een lege stad te worden”: Els Debevere (64) is thuis in Nieuwpoort is provided by KW.be.